Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Vihar: lezárult a kormányfő által elrendelt vizsgálat

Lezárult a kormányfő által elrendelt, az augusztus 20-i események tisztázására indult vizsgálat. Tegnap hivatalból vizsgálatot indított az állampolgári jogok országgyűlési biztosa is. A budapesti kórházakba beszállított több száz sérült közül már csak ketten vannak életveszélyben.
Lezárult a kormányfő által elrendelt, az augusztus 20-i események tisztázására indult vizsgálat. Visszavonták Bodor Tibor, a Miniszterelnöki Hivatal főosztályvezetőjének vezetői megbízását, aki a kancellária nevében aláírta a szerződést az augusztus 20-i ünnepséget szervező céggel. Megállapították: a szerződés elnagyolt, hiányos volt, csak az esetleges tűz elhárításáról szólt, az időjárással kapcsolatos teendőket nem tartalmazta.Fegyelmi eljárás indult az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) ügyeletese ellen, aki e-mailben értesítette a katasztrófavédelmet a közelgő viharról, vizsgálják Dunkel Zoltán, az OMSZ vezetőjének felelősségét, felmentették Nyitrai Béla alezredest, azt a katasztrófavédelmi ügyeletest, aki nem olvasta el az OMSZ-től kapott értesítést, és a katasztrófavédelmet vezető személyek (Tatár Attila főigazgató, Muharay Árpád főigazgató-helyettes, Bodnár Sándor osztályvezető és Demeter István főosztályvezető) felelősségét is vizsgálják.

A Budapesti Rendőr-főkapitányságra is érkezett feljelentés "halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés" gyanújával, ismeretlen tettes ellen - írta a Népszabadság. A feljelentő, Kerekes Gábor ügyvéd a lapnak elmondta: szerinte a tűzijáték szervezői, lebonyolítói és a munkájuk ellenőrzésével megbízottak gondatlanul jártak el, mert nem szerezték be időben az időjárási előrejelzést. Ugyancsak gondatlanságnak tartja az ügyvéd, hogy az illetékesek a vihar kitörése után nem szakították meg haladéktalanul a rendezvényt, és nem gondoskodtak a tömeg biztonságos elvezetéséről.

Halált okozó gondatlan veszélyeztetés miatt két feljelentés érkezett a Legfőbb Ügyészséghez a vasárnap esti tűzijáték szervezésében és lebonyolításában résztvevők ellen - erősítette meg kedd este az MTI megkeresésére Morvai Attila, a Fővárosi Főügyészség szóvivője a Magyar Televízió Híradójában elhangzott információt.

A feljelentéseket illetékesség hiányában a Fővárosi Főügyészségre továbbították. Az MTV Este című műsorában Szilvásy György kancelláriaminiszter a politikai felelősséget firtató kérdésre azt mondta: "Az én felelősségemet is természetesen vizsgálja valaki, a miniszterelnök úr vizsgálja ezt a felelősséget".

Hozzátette: tudomása szerint Gyurcsány Ferenc "úgy értékelte, hogy nem látja értelmét a politikai felelősségre vonásnak".

A Fidesz szerint az ügyben egy független testületnek kellene eljárni, és meg kellene vizsgálni Szilvásy György kancelláriaminiszter és Demszky Gábor főpolgármester felelősségét is. Navracsics Tibor frakcióvezető tegnap reggel egy tévéműsorban még csak azt vetette fel, hogy Szilvásynak jogában állt volna leállítani a tűzijátékot még a vihar kitörése előtt, délután azonban már lemondásra szólította fel a kancelláriaminisztert. Ujhelyi István, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára eközben védelmébe vette a katasztrófavédelmet, mondván: semmit nem tudtak volna tenni a bekövetkezett tragédia megakadályozása érdekében, kevés volt az idő.

Tarlós István, a Fidesz és a KDNP támogatásával induló független főpolgármester-jelölt felmentette ellenfelét, Demszky Gábort, hangsúlyozva: a városvezető nem volt birtokában a szükséges információknak.

Simon Gábor, az augusztus 20-i tűzijátékot szervező Nexus Kft. ügyvezetője a Népszabadságnak adott interjúban elmondta, hogy ők nem dönthettek az esemény leállításáról. A tűzijátékot irányító pirotechnikusok igen, és meg is tették, a műsor kezdete után 6-8 perccel, amikor rájuk tört a zivatar, leállították a kilövéseket. Simon beszélt arról is, hogy az OMSZ-től egész nap kaptak általános jelzéseket, melyek azt prognosztizálták: hidegfront várható, záporokkal. Az azonban kérdés, hogy az OMSZ miért nem tájékoztatta a katasztrófavédelmet - mondta Simon, aki szerint ha az Országos Katasztrófavédelem tudott volna arról, mekkora lesz a baj, a vezetési ponton keresztül figyelmeztette volna őket és a közönséget.

Tegnap hivatalból vizsgálatot indított az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a vasárnapi tragédia miatt. Lenkovics Barnabás nyilatkozata szerint az érintett állami szervek eljárását, jogi szabályozásukat vizsgálják, és javaslatokat fogalmaznak meg a kormány számára.

A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Stratégiai Központjának vezetője szerint nem a különböző szervezetek reagálásával volt a probléma augusztus 20-án, hanem azzal, hogy tevékenységüket nem hangolták össze. Tálas úgy vélte: a kommunikációt kellene újragondolni, és azt, hogyan kell az információkat a döntéshozókig eljuttatni. A szakember egyébként azt mondta: ha tíz perccel a vihar előtt kezdik el oszlatni a tömeget a hangszórókon keresztül, akár nagyobb baj is lehetett volna, de ha másfél órával a rendezvény előtt teszik ezt, akkor nem alakult volna ki pánik.

A vasárnap esti vihar után egyébként a budapesti kórházakba beszállított több száz sérült közül már csak ketten vannak életveszélyben, a többi súlyos sérült állapota javult. Mintegy 250-300 millió forintos kár keletkezett a Fővárosi Kertészeti Rt. (Főkert) kezelésében lévő, a budapesti fás területek negyedét kitevő faállományban, 364 fa fordult ki vagy tört el, a fővárosban összesen mintegy 1500 fa pusztult el és 10 000 sérült meg komolyan a vasárnapi viharban. Az üvegezéssel foglalkozó cégek forgalma jelentősen megugrott vasárnap óta. A legtöbb bejelentés a Budai Várból és a IX. kerületből érkezett, de Budapest minden részén betörtek üvegeket a repülő ágak és tetőcserepek. A Budavári Kht. megígérte, hogy azok az autósok, akik a budai Várban, a Színház utcában, illetve a Honvéd Főparancsnokság közelében szabályszerűen parkoltak, és kocsijaikat megrongálták a vihar közben lezuhanó épületrészek, augusztus 30-ig kártérítést kapnak.

MTI/hirado.hu/NSZ, MH, NSZV, NG

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A jóindulatú méhizom daganatokról

A méhben igen gyakran előforduló, nem rosszindulatú daganatot myomának (leiomyoma, fiboid) hívjuk. A méh falának különböző részeiről indulhat ki, általában izom- és kötőszövetből épül fel. Természetesen a fájdalom és a vérzészavar nem csupán myomával (méhizomdaganat) függhet össze. A korrekt diagnózis felállításában a tapintó kéz mellett szerepük van a különböző képalkotó eljárásoknak is. Tovább olvasom