Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Vihar - Villám csapott a katasztrófavédelmisek épületébe

Villám csapott a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság fővárosi épületébe, megbénítva a telefonforgalmat és egy családi házba a péntek délelőtti viharban.

11.50
- Villám csapott a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság fővárosi épületébe, megbénítva a telefonforgalmat - közölte az ügyeletes pénteken az MTI-vel. A térségben élők a fővárosi katasztrófavédelemhez átirányított 105-ös segélyhívón vagy a helyi tűzoltóknál tehetnek bejelentést.

Tóth Tihamér elmondta, hogy délelőtt 9 óra után villám csapott a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság budapesti, Építész utcai épületébe, emiatt sem a vezetékes, sem a 105-ös segélyhívó vonaluk nem működik; ez utóbbit átirányították a fővárosi katasztrófavédelemhez.

.Kisfiú sepri a vizet a budafoki Városház tér vízzel elárasztott parkolójában. Vihar csapott le az ország két régiójára, ezen belül Budapestre és a Balaton térségére reggel, de a nap folyamán többfelé
.Kisfiú sepri a vizet a budafoki Városház tér vízzel elárasztott parkolójában. Vihar csapott le az ország két régiójára, ezen belül Budapestre és a Balaton térségére reggel, de a nap folyamán többfelé kialakulhatnak heves zivatarok, amelyeket helyenként akár orkán erejű szél is kísérhet. Elképzelhető, hogy a zivatarok miatt több régióra kiadják majd a legmagasabb szintű, piros riasztást. MTI Fotó: Manek Attila


A villámcsapás okozta hiba elhárításán már dolgoznak a szakemberek, addig is vagy az átirányított 105-ös számon, vagy a helyi tűzoltóságokon tehetnek bejelentést az emberek. A villámcsapás személyi sérülést nem okozott - hangsúlyozta az ügyeletes.

A megszokottnál sokkal nehezebb most a híráramlás, egyelőre húsz, a délelőtti heves esőzés és vihar okozta Pest megyei káresetről tudnak. A legtöbb esetben pincékbe befolyt víz kiszivattyúzásához hívták a tűzoltókat, de Pomázon és Verőcén a villámlás is kisebb-nagyobb károkat okozott. Az előbbi településen egy családi házba, az utóbbin egy nagyfeszültségű vezetéket tartó oszlopba csapott bele a villám. Mindkét helyen folynak a helyreállítási munkálatok - közölte Tóth Tihamér.

11.25 - Villám csapott egy családi házba a péntek délelőtti viharban a főváros XIV. kerületében; Budapesten elöntött pincékhez, aluljárókhoz és koccanásos balesetekhez riasztották a leginkább a tűzoltókat.

Dobson Tibor, a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság parancsnokhelyettese az MTI-nek elmondta: a legtöbb hívás Észak-Budáról és Észak-Pestről érkezik a tűzoltóságokhoz, a legtöbb esetben vízszivattyúzáshoz kérnek segítséget az emberek.

A XIV. kerületben egy családi házba belecsapott a villám, emiatt a tetőszerkezet kigyulladt, a tűzoltók négy vízsugárral eloltották a tüzet - mondta Dobson Tibor, hozzátéve: a fővárosban több kisebb koccanásos baleset is történt, de személyi sérülésről egyelőre nem kaptak jelzést.

11.20 - Belecsapott a villám, és emiatt mintegy fél kilométer hosszan leszakadt a felsővezeték Vecsés és Üllő között péntek délelőtt - tájékoztatta Both Ferenc, a Mávinform sajtóügyeletese az MTI-t.

Emellett a ferencvárosi és kelenföldi pályaudvar között a Keleti pályaudvarra közlekedő gyorsvonat mozdonyának áramszedője szakította le a felsővezetéket, így két vonalon is késnek a vonatok. A Dunántúlról a Keletibe érkező és induló vonatok tizenöt-húsz, a Budapest-Cegléd-Szolnok vonalon pedig húsz-huszonöt perc késéssel közlekednek a vonatok.

Járókelő halad az esőben a budapesti Dózsa György úton. Vihar csapott le az ország két régiójára, ezen belül Budapestre és a Balaton térségére reggel, de a nap folyamán többfelé kialakulhatnak heves z
Járókelő halad az esőben a budapesti Dózsa György úton. Vihar csapott le az ország két régiójára, ezen belül Budapestre és a Balaton térségére reggel, de a nap folyamán többfelé kialakulhatnak heves zivatarok, amelyeket helyenként akár orkán erejű szél is kísérhet. Elképzelhető, hogy a zivatarok miatt több régióra kiadják majd a legmagasabb szintű, piros riasztást. MTI Fotó: Mohai Balázs


Hozzátette: a szakemberek a helyreállítást mindkét helyen a déli órákra ígérik, a menetrendszerű közlekedés pedig a kora délutáni órákra állhat helyre.

A leszakadt felsővezeték alatt mindkét vonalon áll egy-egy szerelvény, de személyi sérülés nem történt - írta Both Ferenc.

Mentés a villamosról

Tűzoltók és a BKV munkatársai menekítették ki az egyik 28-as villamos mintegy húsz utasát péntek délelőtt Budapesten, mert a nagy mennyiségű esővíztől a szerelvény elakadt a Maglódi út és a Gitár utca sarkán.

A villamosról a bátrabb utasok leszálltak, de sok idősebb utast a tűzoltóknak kellett a hátukon vagy létra segítségével a szerelvényről kimenekíteniük - jelentette az MTI munkatársa a helyszínről.

A villamosok közlekedésében a BKV közlése szerint csak kisebb fennakadást okozott vihar Budapesten, 5-10 percnyi állás után minden vonalon visszaállt a menetrend szerinti közlekedés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos áramütés lánykérés közben

Belehalt az áramütésbe az a 18 éves férfi, aki épp egy családi rendezvényen kérte meg barátnője… Tovább olvasom