Kisalföld logö

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 11°C | 21°C Még több cikk.

Vihar - Mezőhegyesen négyszáz ház rongálódott meg

Több gépkocsi szélvédőjét betörte, sok a karosszériasérülés is. Négy ember súlyos, hét-nyolc könnyebb sérüléseket zúzódásokat szenvedett.

Négyszáz ingatlant rongált meg a péntek délutáni vihar Mezőhegyesen; a településen és környékén az agrárium szinte száz százalékos kárt szenvedett - mondta a város polgármestere szombaton az MTI-nek. Még a környék legöregebbjei sem emlékeznek arra, hogy ilyen jégeső lett volna, ez nem egy jégveréses terület - fogalmazott Csanádi István. Pénteken 20-25 perc alatt olyan jégeső érte el a települést, amely négyszáz ingatlanban tett kárt.

Több gépkocsi szélvédőjét betörte, sok a karosszériasérülés is. Négy ember súlyos, hét-nyolc könnyebb sérüléseket zúzódásokat szenvedett. A helyi agráriumot száz százalékos kár érte - mondta Csanádi István, hozzátéve, megsemmisültek a gabonatáblák, nem maradt mit learatni. A lakosságot az első becslések szerint mintegy száz milliós, az agráriumot milliárdos kár érte - tette hozzá a polgármester.

Este tizenegy órakor összeült a helyi védelmi bizottság az események és a teendők összegzésére. A tetők, ablakok befóliázása az elsődleges feladat - mondta. Megnyitottak egy százfős kollégiumot is, hogy ha valaki úgy érzi, beköltözhet, de a lehetőséggel senki nem élt. Aki nem tudott otthon maradni, ismerősöknél, rokonoknál éjszakázott. A polgármester elmondta: nem kell katasztrófa sújtotta területté nyilvánítani a várost, mert az tartósan fennálló lakhatatlan körülményeket jelent. Ugyanakkor hétfőn benyújtják a vis major igényt, mert bár lakhatatlan ingatlan nincs, olyan jelentős károk keletkeztek, hogy a város a saját erejéből képtelen megoldani a kárelhárítást.

A békési városra pénteken csapott le vihar, amikor a háromnapos Lángosfesztivál előtt egy nemzetközi lovas versenyre készültek. Az állatok a vihartól megrémültek kitörtek, szétszaladtak, de röviddel később visszatértek. Takács Árpád, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője elmondta: reggel munkaértekezletet tartottak, amelyen - munkatársaik mellett - részt vettek az önkormányzat és a tűzoltóságok szakemberei is.

A létrehozott munkacsoportok számba veszik a károsodott ingatlanokat. Ezt követően rangsorolják azokat és megkezdik az állagmegóvó munkálatokat. Eddig nem találtak lakhatatlan vagy életveszélyes ingatlant. Több tűzoltó egység van a helyszínen, amelyek a tetők fóliázásában segédkeznek. Emellett több településről érkezett szervezett közerő. Mezőhegyesen négyszáz lakóingatlan sérült meg, ebből százhúsz lakótelepi lakás, amelyeknél elsősorban az ablakok törtek be. Tizenegy megrongálódott önkormányzati ingatlanban is dolgoznak.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Önkormányzati választás - Több ajánlást rövidebb idő alatt

Az októberi önkormányzati választásokon várhatóan jelentős többletmunkát ad majd az ajánlószelvények… Tovább olvasom