Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Vigh László: Követni szívünk szép hajlamait

Vigh László akadémikus, a Szegedi Biológiai Központ biokémikus kutatója Karácsony Benő A megnyugvás ösvényein című regényéről beszél.
Lapunk is elindította a Somogyi-könyvtár segítségével a maga Nagy Könyv-játékát: az izgalmasnak ígérkező szellemi kalandtúrában ismert Csongrád megyei közéleti személyiségek, tudósok, művészek, üzletemberek, sportolók és újságírók vallanak legkedvesebb könyvükről. Vigh László akadémikus, a Szegedi Biológiai Központ biokémikus kutatója Karácsony Benő A megnyugvás ösvényein című regényéről beszél.

„Életemnek több Nagy Könyve van. Mégis, egy meghatározó olvasmányélményem, szóval az én egyik Nagy Könyvem Karácsony Benő A megnyugvás ösvényein című regénye. Azt hiszem, nem vagyok ezzel egyedül és a legtöbb ember – ha nem is tudatosan – de élete végéig valami elveszett paradicsom után kutat, egy soha nem volt aranykort álmodik. Hamvas Bélánál ez az idill 'az örök és tiszta lét életrendje: ebben élni pedig az ember legnagyobb tehetsége'. Megfordítva, 'nem idillt élni boldogtalanság'.

Karácsony Benő regénye ebben a felfordult 21. században elrepített engem egy, a gyermekkoromat idéző, ilyen idilli világba. A majdnem mesealakokká szelídülő regényhősök közül a Nagy Adófőnökben kiskorú magamra, Pipánszkiban pedig nagyapámra ismertem.

Mi ketten, akár a Nagy Könyvem hősei, ma már végtelennek tetsző ideig ültünk esténként szülőházam, a magyarszerdahelyi csárda oszlopos-tornácos teraszán. Nagyapám pipázott és mesélt, vagy csak merengve néztük, ahogy jöttek hazafelé a Kapusi hegyi pincéikből a parasztemberek. A mai eszemmel is állíthatom, hogy mi akkor szabadok és boldogok voltunk. Pipánszki alábbi intelmei kisfiának, a Nagy Adófőnöknek valójában Nagyapám életre szóló tanácsai voltak. 'Mert mit ér a vak engedelmesség, a ragyogó szorgalom, a nagyok iránt való esztelen alázat, ha az ember nem követheti szívének szép hajlamait' – így szóltak."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyerje meg az Angyalbőrben c. lemezt!

A nagysikerű TV-sorozat zenéje újradigitalizálva, bónusz dalokkal újra kapható. Tovább olvasom