Kisalföld logö

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 20°C | 33°C Még több cikk.

Vietnami embercsempész-hálózatot számoltak fel

Vietnami állampolgárokat illegális módon Nagy-Britanniába juttató hálózatot számolt fel közösen a francia, a német és a magyar rendőrség - közölte kedden a francia bevándorlásügyi miniszter.
Eric Besson tájékoztatása szerint az Europol koordinálásával a három országban egy időben végrehajtott akció során összesen 58 - Franciaországban 34, Magyarországon 19, Németországban pedig öt - olyan gyanúsítottat vettek őrizetbe, akik feltétezhetően kapcsolatban álltak az embercsempész-hálózattal.

A Franciaországban letartóztatott 34 személy közül 14-en a hálózathoz tartoztak, míg húszan egy raktárhelyen várakoztak útjuk folytatásra. Az illegális bevándorlók Magyarországon, Lengyelországon, Csehországon és Németországon át érkeztek Franciaországba, ahonnan teherautókban kialakított rejtekhelyen elbújtatva szállították őket Nagy-Britanniába. A járműveket bérelt különhajókon és kompokon vitték át a La Manche-csatornán - olvasható a közleményben.

A jól felépített hálózat a vezetők és néhány nemzetközi kapcsolat köré szerveződött, amelyben mindenkinek saját feladata volt: felhajtói, szállás- vagy éppen pénzügyi kérdésekben.

A vietnami hálózat felszámolására az Európai Unió rendvédelmi ügynökségén, az Europolon belül 18 hónappal ezelőtt önálló munkacsoport alakult VOIC (Vietnamian Organization International Crime) elnevezéssel, Franciaország, Nagy-Britannia, Németország és Magyarország bevonásával.

A VOIC létrehozását a francia hatóságok kezdeményezték, miután 2008 és 2009 között 200 százalékkal megnőtt azoknak az előállított vietnamiaknak a száma, akik illegálisan tartózkodtak az országban, és Nagy-Britanniába szerették volna átjutni.

A közlemény szerint az együttműködés és a június 22-i akció részleteiről sajtótájékoztatót tartanak pénteken.

A miniszter azt is tudatta, hogy az Europol hasonló jellegű munkacsoport felállítását tervezi kínai embercsempész-hálózatok felszámolására is.

Franciaországban az év első öt hónapjában 92 embercsempész-hálózatot számoltak fel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Schmitt Pál: nem lennék a kormány törvényalkotási lendületének gátja

Schmitt Pál olyan köztársasági elnök akar lenni, aki ha megjelenik egy eseményen, annak rangját emeli. Tovább olvasom