Kisalföld logö

2018. 11. 17. szombat - Hortenzia, Gergő -1°C | 7°C Még több cikk.

Videóval őriznék

a kishatárátkelőket

Továbbra is politikai vita övezi Ausztriában a tervezett 17 határátlépő pont megnyitását. Kismartonban az osztrák belügyminiszter újabb javaslatot tett, hogy mielőbb sikerüljön ezeket megnyitni.
A tervezett kishatárátkelők mielőbbi megnyitása mellett foglalt állást Liese Prokop osztrák belügyminiszter és Franz Steindl burgenlandi tartományfőnök-helyettes.
Mint arról már korábban beszámoltunk, Ausztriában belpolitikai vita övezi a kishatárátkelők megnyitásának tervét. Hans Niessl szociáldemokrata (SPÖ) tartományfőnök korábban kijelentette, csak akkor tartja lehetségesnek az átkelők megnyitását, ha ott teljes ellenőrzés lenne, a magyar határőrizeti szervek viszont a magas költségek miatt nem tudják ezt garantálni.
Az osztrák belügyminiszter számtalan lehetőséget lát a határátlépő pontok ellenőrzésére, például a videokamerás megfigyelést, de nem tartja lehetségesnek a folyamatos személyi felügyeletet, mert Ausztriának sincs annyi határőre, hogy ez megoldható lenne. Az osztrák belügyminiszter ezért felajánlotta, hogy kísérleti jelleggel nyissanak meg két határátkelőhelyet. A próbaüzem során szerzett tapasztalatokból kiindulva pedig a többi sorsáról is könnyebb lenne dönteni. Jelenleg Ausztria keleti határainál 800 határőr teljesít szolgálatot, akik várhatóan később a rendőrség kötelékében folytatják munkájukat, főként, hogy az osztrák politikusok úgy gondolják, Magyarország egyenlőre még nem érett a schengeni csatlakozásra.
Az osztrák belügyminiszter a schengeni övezethez való csatlakozásunkkal kapcsolatban kiemelte: Ausztria csak abban az esetben támogatja, ha a biztonsági előírásokat sikerült százszázalékosan teljesíteni. Nyugati szomszédunknál ugyanis nagy az aggodalom, hogy a határok megnyitásával megerősödik a bűnözés, valamint az illegális migráció.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 03.01.

Tovább olvasom