Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

Videó ajánlat: Farkasok szövetsége

Az 1700-as évek második felében valahol Dél-Franciaországban arról suttognak, hogy egy titokzatos szörny garázdálkodik a környéken. Főleg asszonyokat és gyerekeket ragad el, s már legalább száz áldozatot marcangolt szét.

A király értesül a lakosság körében növekvő pánikról, ezért odaküldi legkiválóbb katonáit, hogy keressék meg a szörnyet és végezzenek vele.

Grigoire de Fronsac, a ragyogó ifjú természettudós és irokéz indián vértestvére, Mani - akivel akkor találkozott, amikor Amerikában szolgált - rájönnek, hogy a király katonái képtelenek megtalálni a szörny nyomát Gévaudan sűrű erdőiben, ezért Grigoire-nek kell utána erednie.

A fiatal, felvilágosult nemes, Thomas d’Papcher márki estélyt ad az újonnan érkezettek tiszteletére. Itt találkozik Fronsac a gyönyörű Marianne de Morangais kisasszonnyal, egy helyi arisztokrata lányával és rögtön bele is szeret.Közben újabb brutális támadásokról érkeznek beszámolók, s az ott lakók meg vannak győződve róla, hogy mindez az ördög műve. Mani intuitív képzeletének segítségével Fronsacban lassan körvonalazódik a fenevad képe: nem szörnyeteg, nem is farkas, hanem valamiféle vadállat, melyet arra idomítottak, hogy öljön. Közben Jean-Francois de Morangais, aki féltékeny húga és Grigoire kapcsolatára, némi intrikával szétválasztja őket. A csalódott Fronsac a gyönyörű, de rejtélyes kurtizán, Sylvia karjaiban vigasztalódik.

Egy újabb kegyetlen gyilkosság után XV. Lajos a főispánját, Beauterne-t bízza meg, hogy személyesen irányítsa a szörny elfogását. Beauterne pár napon belül jelenti, hogy sikerrel járt, és végeztek a vadállattal.
A tetemet Párizsba viszik, hogy bemutassák az udvarnak, ám a tudós Fronsac rájön, hogy Beauterne csapata csupán egy farkast mészárolt le, ám neki is részt kell vennie a demonstráción, miszerint sikerült elpusztítani a rejtélyes szörnyet.
A király hivatalosan lezárja a vizsgálatot, s megparancsolja, mindenki térjen vissza Párizsba.
A következő tavasszal Thomas tájékoztatja Fronsacot, hogy a gyilkosságok folytatódnak, ezért Grigoire visszatér Gévaudanba, s titokban abban is reménykedik, hogy ő és Marianne újra egymásra találhatnak. De előbb neki és Maninak meg kell küzdenie azzal az ördögi titkos társasággal, amely rászabadította a szörnyet Gévaudanra, hogy annak lakóit eltántorítsa a király iránti hűségüktől…

INFÓ
A 29 millió dolláros alkotás az idei év legdrágább francia produkciójának számít. A megtörtént eseményeken alapuló filmet Franciaországban már több mint 5 millióan látták!

A film sztorija igaz történeten alapul, amit a rendező nagyon jól ismert.

Christophe Gans rendező:

„A szüleim is meséltek róla és valamikor a hatvanas években láttam a tévében egy fekete-fehér dokumentumfilmet Gévaudan szörnyéről. Aztán kaptam egy forgatókönyvvázlatot, és rájöttem, hogy még mindig izgat a sztori. Minden szereplő egykor létezett alak, kivéve Manit, az irokéz indiánt. Gévauden szörnye egykor államüggyé vált, akkoriban éppen háborúban álltunk az angolokkal, akik jót nevettek rajtunk, hogy még egy farkast sem tudunk elcsípni. Mani figurája jól kiegészíti a történetet.

Ő misztikus harcos, ideológiai értelemben megtestesíti az ember és a természet, illetve az ember és az állatok kapcsolatát. A nézők vele tudnak leginkább azonosulni. Egyenesen a manga kultúrából érkezett, ami a mai gyerekek szinte hivatalos kultusza. Mani miatt kezdett érdekelni a szüzsé, amit aztán kiegészítettem. Fronsac kevésbé magabiztos, mint a vértestvére, s egy igazi hős ritkán csalhatatlan. Azt szeretem benne, hogy derék, bátor férfi, de megvannak a maga hibái, a nőkkel szemben például nagyon esetlen."

A filmben sok akciójelenet van és különféle küzdőstílusban harcolnak egymással az ellenfelek. A rendező szerint akkoriban még nem tömeggyártásban készültek a fegyverek, mindegyik kard egyedi, s akadnak bizarr darabok is, amelyek egy bizonyos személyre vannak szabva, aki aztán megtanulja a használatukat.
A szörny megalkotásáért a Jim Henson’s Creature Shop alkotógárdája felelt. A francia Igor Chevalier is tagja a csapatnak, s mivel ő ismerte az eredeti történetet, régi vágya vált valóra, hogy megteremtheti a szörnyet, amelyből három különböző darabot kellett megalkotni. Az egyik figura csak statisztaszerepet játszik, egyszerűen látszik a filmben, míg a másik kettő elektronikus irányítással mozog.

A rendezőről

Christophe Gans 1960-ban született Antibes-ben, s már gyermekként beleszeretett a moziba. Tizenévesen létrehozott egy fanzint, a Rhesus Zerót, amelyben a sci-fi, fantasy és kung-fu filmek iránt érzett szenvedélyét osztotta meg a hasonló érdeklődésű tinédzser olvasókkal. Bár szinte éjjel-nappal filmeket nézett, mégis sikerült leérettségiznie, s rögtön beiratkozott a L’Institut des Hautes Etudes Cinématographiques filmfőiskolába. Vizsgafilmje, a Silver Slime kedvező fogadtatást kapott az 1982-és párizsi filmfesztiválon. Gans hamarosan rájött, hogy kedven műfajai nem örvendenek közkedveltségnek a francia producerek körében, ezért 1982-ben megalapította a Starfix nevű filmmagazint, s 22 évesen minden bizonnyal a legfiatalabb főszerkesztő lett Franciaországban. A lap első száma érdekes elemzést közölt Sam Raimi The Evil Dead című mozijáról, s a Starfix hamarosan több rendező figyelmét is felkeltette.

Ezzel egyidejűleg a Scherzo Video konzultánsaként Gans kedvenc ázsiai filmjeinek videováltozatának kiadásában segédkezett.
A producerek megkörnyékezése viszont továbbra sem sikerült, de szerencsére találkozott Samuel Hadidával, akit érdekeltek a tervei, s odavette Ganst újonnan alapított produkciós társaságához, a Davis Filmshez.

1992-ben Christophe végre rendezhetett, a Hotel of the Drowned H.P. Lovecraft Necronomicon című művén alapult és nagy sikert aratott. Ez a film meggyőzte a befektetőket, hogy Gans az, aki életre tudja kelteni a Koike és Ikegami által alkotott híres mangát. A Könnyező harcos Mark Dacascos főszereplésével valóságos kultuszfilmmé vált, a rendező szerint a mozi „napjainkban forgatott kosztümös dráma". Ennek logikus folytatása a Le pacte des loupes, egy 18. századi akciódús kalandfilm.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyúliak búcsúja

Tegnap délelőtt Nyúl falu ismét felzarándokolt Nyúl-hegyre. A nagyközség tegnap tartotta hagyományos… Tovább olvasom