Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

VI. Győri Nemzetközi Ütős Fesztivál

Vissza a programhoz >>

április 02.
VI. Győri Nemzetközi Ütős Fesztivál   
 
Helyszín: Richter Terem


Váray László- Bakacs Zsolt - Felsmann Adrienn
Közreműködik: Várayné Szűcs Katalin - csemballó
Váray László alapítója és húsz évig vezetője volt a Győri Ütőegyüttesnek. Tizenkét évig a Markó Iván vezette Győri Balettnek írt zenét, ma pedig a győri Széchenyi István Egyetem zenei tanszékén tanít.
A formáció Georg Philipp Telemann egyik barokk művét adja elő ütős hangszereken és csemballón.

Váray László

Horváth Kornél - Dés András-Lukács Miklós-Solti János
Horváth Kornél az egyik legkeresettebb hazai stúdiózenész. Egyéni ütéstechnikát fejlesztett ki, mely világszerte ismerté tette nevét. Játékában felfedezhető az afro, a latin és az indiai zene hatása. Horváth Kornél valódi mestere sok ütőhangszernek, játszik kongán és bongón, de számos különleges hangszeren is. Alapító tagja volt a Trio Stendhal nevű együttesnek, amelyben Dés Lászlóval és Snétberger Ferenccel játszott együtt. Szóló CD-je, a Rag Handed 1992-ben látott napvilágot, s olyan neves zenészekkel muzsikált, mint például David Friedman, Tommy Campbell, Randy Brecker.

Dés András hét évesen kezdte zenei tanulmányait klasszikus ütőhangszereken. Érdeklődése fokozatosan a különböző népzenékben használatos hangszerek felé fordult. Kezdetben congákon és bongón játszott, ma már fő hangszereinek a keretes dobokat (riq, bodhran), a kannát (magyar cigány ütőhangszer) és a darboukát tartja. Közreműködik jazzhez közelálló improvizatív zeni formációkban (Balázs Elemér Group, Kaltenecker Trió, Off Course, Oláh Kálmán Sextet), de szerepel kísérleti produkciókban is, amelyekben a népzene az elektronikus modern műfajokkal ötvöződik.

Lukács Miklós a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolát cimbalomtanár szakon végezte el. Jazz zenével néhány éve foglalkozik, Lakatos Ágnes trióján kívül a Borbély Műhelyben is zenél. Dresch Mihály zenekarában és az East Side Jazz Company-ban különösen sok lehetősége adódik a folklór és jazz elemeinek ötvözésére. Emellett a Schilling Árpád rendezte Hazám hazám című darab egyik zeneszerzőjeként is felfigyelhetünk a fiatal művészre.

Solti János a Locomotiv GT. dobosaként vált országszerte ismert művésszé. A zenekar feloszlása után legfőbb célja minél több emberrel minél több lemezen, minél több műfajban játsszon. Ennek eredményeként talán ő a legtöbbet foglalkoztatott magyar zenész, több mint négyszáz lemezzel a háta mögött.

Nandkishor Muley (India) - Szalai Péter
Nandkishor Muley nyugat Indiában, Barodában született, zenész családban nevelkedett. Tanulmányait a Maharaja Sayajirao Egyetemen kezdte, ahol apja és nagybátyja is professzorként tanított. Itt előszőr klasszikus ének – és tablaművészetet tanult, majd tanulmányokat folytatott a zene és a tradicionális táncművészet összefüggéseiből. Mesterfokozatú diplomát szerzett.

A szantúrral – mely a cimbalom Perzsiából származó őse - a virtuóz Pandit Shivkumar Sharma játéka nyomán ismerkedett meg Bombay-ban. Tanulmányai során önálló gayaki technikát fejlesztett ki, ami a klasszikus indiai ének és a hangszer együttes megszólaltatásán alapul. Több európai és amerikai fesztiválon játszott, indiai zenét és művészetet tanít Berlinben és Floridában.

Szalai Péter jelenleg a legjelentősebb magyar tablaművész, 16 éves korában ismerkedett meg a hangszerre és az indiai zenét választotta foglalkozásul. A Calcutta Trióban való szereplése mellett kiváló indiai művészekkel lép fel Európa-szerte és a klasszikus zenélés mellett jazz-formációkban és egyéb zenei kísérletekben is részt vesz.

Jan Pilch Trio (Lengyelország)
Jan Pilch a Krakkói Ütőegyüttes alapítója a Krakkói Zeneakadémián végezte tanulmányait, melynek jelenleg adjunktusa, emellett kortárs zenét tanít több európai nagyvárosban. Rendkívül sokoldalú muzsikus, otthonosan mozog a régi és klasszikus zenében, de repertoárjában gyakran szerepelnek kortárs darabok is. Több zenei formációban vesz részt így játszik a Krakkói Filharmonikus Zenekarban, a zürichi Opera Factory-ban, az olasz Orchestra Giovanile of Lanciano-ban és a baseli Chamber Music Orchestra-ban. A komolyzenei formációk mellett gyakran játszik jazz,- világ,- és modern zenét játszó projectekben.
Közreműködik:
Krzysztof ¦cierański - basszusgitár
Piotr Wojtasik – trombita


Ütőhangszer kiállítás és bemutató
Az ütős fesztivál keretében ütőhangszer kiállítás és bemutató lesz, ahol hangszer gyártó és forgalmazó cégek képviselői mutatják be termékeiket. Az érdeklődők mindkét napon a bemutató ideje alatt a hangszereket kipróbálhatják és megvásárolhatják. A kiállítás résztvevői:
Fon-Trade Music
Xiloton KFT.-Budapest
Abmiram KFT.-Veresegyház
Gusztavio Percusion- Perger István Guszty-Pomáz
Igric Hangszer-Esztergom

Belépőjegy  napi jegy: 2.000,-; két napos: 3.000,-

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tojásfestés és -dekoráció, másképp

A tojásdíszítés nemcsak hagyomány, hanem igazi, kreatív családi program is lehet. Tovább olvasom