Kisalföld logö

2018. 11. 17. szombat - Hortenzia, Gergő -1°C | 7°C Még több cikk.

Vetőmagadomány rászoruló családoknak két megyében

A Magyar Vöröskereszt és két amerikai alapítvány két megyében 8000 rászoruló családnak adományoz vetőmagot, hogy saját konyhakert létesítésére és ezzel önellátó gazdálkodásra ösztönözzék az érintetteket - jelentette be a három szervezet képviselője a programindító sajtótájékoztatón Jászkiséren szombaton.


Richard Field, az Amerikai Ház Alapítvány elnöke elmondta: tavaly több mint 200 tonna élelmiszeradomány rászorulók közötti szétosztását tették lehetővé a Magyar Vöröskereszt számára. Idén terveik szerint ennek a mennyiségnek a háromszorosával próbálnak segíteni, ám ez nem jelent hosszú távon megoldást, csak tüneti kezelés a problémákra - tette hozzá. Amíg a vidék nem áll talpra és nem lesz rend e téren, addig reménytelen vállalkozás felszámolni a mélyszegénységet Magyarországon - mondta. Éppen ezért a konyhakerti önellátó gazdálkodás hagyományainak felélesztését tűzte ki célul a most induló kezdeményezés, melynek során Borsod-Abaúj-Zemplén és Jász-Nagykun-Szolnok megye 91 településén, összesen 8000 család juthat hozzá legalább 40 négyzetméternyi veteményeskert kialakításához elegendő minőségi, magyar vetőmaghoz.

A csomag kezdő hobbikertészek számára is sikeresen termeszthető növények dughagyma, zöldborsó, bab, kukorica, uborka, tök, retek, petrezselyem, sárgarépa és saláta magvait tartalmazza - közölte, hozzátéve: amennyiben a kísérleti jelleggel meghirdetett program sikerrel zárul, jövőre szeretnék azt a résztvevők számát megtízszerezve, országossá bővíteni. Hajdú László, Jászkisér polgármestere szerint a világháborúk után és gazdasági válságok idején rendre a vidék mezőgazdasága emelte ki Magyarországot a szegénységből. Ezzel szemben ma a városok éléstárát nem a vidék, hanem a külföldi tulajdonú bevásárlóközpontok jelentik, "mérhetetlenné téve" az emberek kiszolgáltatottságát. Ez az állapot Jászkiséren is fenntarthatatlan, ahol jelenleg az országos átlagot meghaladó, 15 százalékos az álláskeresők aránya, elegendő munkahely híján pedig a település jövedelemtermelő-képessége korlátozott – mondta a polgármester, aki utalt rá: ezt felismerve vállaltak ötletgazdaként úttörő szerepet e program életre hívásában, amikor 2010 tavaszán hasonló akciót indítottak a helyi lakosok körében. Erre akkor 80 -köztük 38, nagyrészt konyhakertet eddig nem művelő roma- család jelentkezett.

Munkájukat rendkívül megnehezítette, esetenként ellehetetlenítette a csapadékos időjárás és a belvíz. A közreműködők több mint fele azonban így is sikerrel gazdálkodott. Hajdú László elmondta, hogy idén már több mint 100 érdeklődő jelezte, szívesen csatlakozna a programhoz. Többségük nyugdíjas, de körülbelül 15 százalékban akadnak munkanélküli jelentkezők is. Különösebb rosta nincs, mindenkinek próbálunk lehetőséget biztosítani, akiben van erre akarat- mondta. Nagy Ágnes Ildikó, a Magyar Vöröskereszt Jász-Nagykun-Szolnok megyei igazgatója a projektindítón arról beszélt, hogy két civil szervezet: az Amerikai Ház Alapítvány és az Amerikaiak a Magyarokért Alapítvány összesen 16 millió forint támogatást nyújt az akció megvalósításához. A befektetett pénz értéke azonban a közreműködő családok munkája révén - becslések szerint a megtermelt zöldségfélék piaci értékét alapul véve négy-ötszörösére növekedhet.

A nagyrést tapasztalatlan hobbikertészek tevékenységét szakértő mentorok kísérik figyelemmel, akik a vetőmagok felhasználását és a gazdálkodás eredményességét a program idején átlagosan portánként háromszori szemlén értékelik és dokumentálják. A személyes látogatások alapján a legsikeresebbnek ítélt 2000 résztvevő külön jutalomban is részesül ők elismerésül 10-10 napos csibét kapnak 2012 tavaszán.

Olvasóink írták

 • 5. SC 2011. március 21. 08:38
  „3. pancser
  És te mondod pancser,hogy nincs benned előítélet segílyesékkel szemben...:-)))
  Álszent vagy,de nagyon!!!:-)”
 • 4. Pofátlan 2011. március 20. 18:46
  „Segítség a sötétbőrű kisebbség tagjainak.”
 • 3. pancser 2011. március 20. 11:21
  „A törekvés dicséretes. Tartok tőle, hogy nem lesz sikeres, illetve a vetőmagot majd eladják. Így volt ez az egyik szomszéd faluban is a kitelepítések után 1946-49 körül. Kaptak vetőmagot az újonnan érkezők, amit eladtak, a végén a hatóság petróleummal szennyezte a magot, hogy a gerendákat kifűrészelő, majd a lakhatatlan épületből egy másik házba költöző telepes dolgát megnehezítse.
  Ilyenkor nem árt egy kis előtanulmány, hogy hova kerülnek a juttatások.”
 • 2. Julianusz 2011. március 19. 22:16
  „A minap egy kertben jártam egy ismerősömnél. Nála éppen szántottak, a bal szomszédnál /70éves/ már fel van szántva a kert, a következö kert azonban ugar40körüli pár, gyerekek 25,24, 20, 15, 12, 7,5,3éves,gyermekvédelmi segély, szociális segély,lakhatási támogatás, ingyenkaja óvodába iskolába, hitel az összes boltban. Jobb szomszédnál is ugar, apa beteg, többi alkesz, segélyek, gyámügyeshez futkosás.
  Minek a vetőmag???? Azzal dolgozni kell. Sokkal egyszerűbb, amikor azt mondják, hogy adok egy kosár borsót, babot, vagy a fagyasztóból pár zacskóval, egy vödör savanyúságot, egy zsák krumplit, stb.”
 • 1. yuing 2011. március 19. 20:06
  „Csak eggy a baj,:egyesek visszaélnek a lehetőségekkel,pedig lenne hová vetni.....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem a felüljáróról zuhant az M7-esre egy autó

Az autó megcsúszott, ˝majd ráhajtott a szalagkorlátra, és a hídpillérnek csapódva, feje tetejére… Tovább olvasom