Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Vesztegzár alá helyezték a helybeliek a Machu Picchut

A helybeliek által létesített vesztegzár több mint egy napja után a turisták százai végül is elhagyhatták a perui Machu Picchu romjait. A főleg Európából és az Egyesült Államokból érkezett mintegy hatszáz turistát a 130 kilométerre fekvő Cuzcóba szállították.
A látogatók kedd óta nem tudták elhagyni a világörökség részét képező Machu Picchu lábánál fekvő Aguas Calientes helységet, ahol a látogatóknak a Cuzcóból érkező vonatról busokra kell szállni, ha el akarnak jutni a romvárosba. A helybeliek ezúttal a vasúti síneket kivágott fatörzsekkel és sziklákkal eltorlaszolva tiltakoztak az ellen, hogy az önkormányzat koncessziót adott egy busznak a romok megközelítésére.

Az elmúlt hetekben sokasodtak az összetűzések a helyben lakók és turisták között. Ismételten tüntetésekre és a vasúti közlekedés megszakítására került sor. Éjszakánként több alkalommal is kiraboltak turistákat. Az Andok déli részén, Limától mintegy 500 kilométerre délkeletre egy dzsungel övezte, cukorsüveg formájú hegy tetején található romvárost 1983-ban vette fel az UNESCO a világörökség listájára. Míg 1992-ben 9000 turista látogatta Machu Picchut, addig 2002-ben számuk már elérte a 150 ezret. A perui Nemzeti Kulturális Intézet ezért tízéves tervet dolgozott ki romok megóvására és konzerválására, mivel az inkák "elveszett városát" komolyan veszélyezteti a turisták áradata és a környék ellenőrzés nélküli fejlesztése.

Machu Picchu az egykori inka birodalom egyik erődítménye, vagy kultikus helye volt. A kecsua nyelvet beszélő törzsek - másokkal szövetségben - a XIII. században államot alapítottak, amely a XV. században fejlődött birodalommá Dél-Amerika csendes-óceáni partvidékén és a XVI. századra már csaknem egy millió négyzetkilométerre terjedt ki. Fővárosa Cuzco volt. A spanyol hódítás során az egész birodalom néhány év alatt spanyol kézre került.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két csapat az MK-ban

Kézilabda

Ma a Magyar Kupában két győri csapat érdekelt. A férfiaknál a Tento-ETO… Tovább olvasom