Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

Veszik a maszkot a baromfitenyésztők

A baromfitenyésztők körében mintegy harminc százalékkal nőtt a kereslet a védőfelszerelések iránt az elmúlt két hétben – tudatta Pásztor Attila, a higiéniai termékeket forgalmazó cég ügyvezető igazgatója. Ez azt jelenti, hogy a különböző szintű biztonsági csomagokból körülbelül négyszázat rendeltek ezekben a napokban.
Nem érezhető pánik sem a termelők, sem a fogyasztók részéről, az élelmiszerboltokban a megszokotthoz képest körülbelül tizenöt százalékkal esett vissza a baromfiáru iránti kereslet – de kétszer ilyen drasztikus volt a zuhanás ősszel, amikor a madárinfluenza elérte Romániát. Március elsején a Magyar Tudományos Akadémia konferenciát rendezett a felkészülésről, ennek során mutatta be tájékoztató kiadványait és járványvédelmi csomagjait a Kisalföldi Presztízs Díjjal kitüntetett Hat-Agro kft. Pásztor Attila, a társaság ügyvezető igazgatója elmondta: az elmúlt két hétben körülbelül 30 százalékkal növekedett a védőfelszerelések iránti kereslet, vagyis a Hat-Agro baromfitenyésztő partnerei – mintegy 250 cég – közül 40-en rendeltek azóta a különböző árú és kategóriájú csomagokból. Körülbelül 400 felszerelés kelt el ezekben a napokban, s már a megyében is 25 cég rendelt belőlük.
Pásztor Attila elmondta: a jogszabály eleve előírja a járványvédelmi felszerelések beszerzését, de tény, hogy ez a követelmény a jelenlegi felkészülés miatt került reflektorfénybe. Ugyanakkor azt is tapasztalhatta a forgalmazó, hogy a fertőtlenítőszereket ez idáig is kellő alapossággal alkalmazták a tenyésztők, így azokból most sem fogy jelentősebb mennyiség a korábbinál.
A baromfitenyésztők érdeklődése jobbára az olcsóbb és enyhébb követelményeknek megfelelő látogatói csomagra irányul. Az újramosható köpenyből, hajhálóból, maszkból és lábvédőből álló összeállítás 250 forintba kerül. A négyszáz megvásárolt termékből hetvenet tett ki a jóval színvonalasabb járványvédelmi csomagok száma, ezeket 5000 forintért adják. A felszereléshez többek között porvédő szemüveg és az előbbinél jóval nagyobb szűrőképességű maszk tartozik. Pásztor Attila elmondta azt is: a madárinfluenzával kapcsolatos tájékoztatóból háromezer példányt adtak ki a közelmúltban, de a fokozott érdeklődésre való tekintettel ismét nyomtatni kell az ismertető füzetből.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életveszélyes gyógyszerteszt

Lapzártánkig életveszélyes állapotban volt egy nagy-britanniai gyógyszerkísérletnek a két… Tovább olvasom