Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Vészhelyzetben inkább a pénzt, mint az életet

A rablás megelőzésére kevés üzlet, főként éjszaka is nyitva tartó bolt üzemeltetője fordít figyelmet. Holott egy kamera is elriasztó lehet, de jól szolgálhat a pánikriasztó, vagy éjjel egy egyszerű rács a vevő és az eladók között. Ha nincs mód védekezésre, vigye a pénzt a rabló.Egyre több üzletben tettek valamilyen óvintézkedést a tulajdonosok, üzemeltetők, hogy elejét vegyék a rablásoknak, de legalábbis csökkentsék azok következményeit. Sokan még mindig nem tartják fontosnak az alkalmazott, vagy épp az áru, a pénz védelmét.

A nonstop nyitva tartó patikáknál már jól bevált az éjszakai időszakban a zárt, biztonsági ráccsal ellátott ajtó, s azon a kiadóablak.
– A nonstop nyitva tartó patikáknál már jól bevált az éjszakai időszakban a zárt, biztonsági ráccsal ellátott ajtó, s azon a kiadóablak. Bevált az a módszer, hogy a pénz átadása után kapja meg a vevő a kért gyógyszert, árucikkeket – mondta elöljáróban Horváth Csaba ezredes, győri rendőrkapitány.

Amennyiben az átadóablakos megoldás kialakítása nem lehetséges, ajánlatos a távfelügyeleti rendszerbe kapcsolt vagyonvédelmi riasztórendszer kiépítése. A gyors reagálás megteremti a rendőrség azonnali intézkedési lehetőségét.

– Helyi riasztórendszer alkalmazásánál figyelembe kell venni, hogy annak hangja az elkövetőből kiszámíthatatlan reakciókat válthat ki. Agresszivitása fokozódhat, ugyanakkor elállhat a szándékától. A pánikjelzőn túl kamerarendszer felszerelése ajánlott. A látható kamerának visszatartó hatása van, egy jól elhelyezett rejtett kamera pedig az elkövető tudta nélkül képes rögzíteni az eseményeket – folytatta Horváth Csaba.

Ennek a téti takarékszövetkezetnek a rablója elmenekült, később azonban egy másik rablásnál elfogta a tettest a rendőrség. Fotó: H. Baranyai Edina, Kisalföld-archívum
Ennek a téti takarékszövetkezetnek a rablója elmenekült, később azonban egy másik rablásnál elfogta a tettest a rendőrség. Fotó: H. Baranyai Edina, Kisalföld-archívum


A készpénz megszerzése megnehezíthető az időzáras vagy pénzbedobós széfek használatával.

– Javasoljuk a kereskedelmi forgalomban kapható olyan lemezszekrény beszerzését, amelybe az alkalmazott a nagyobb címletű bankjegyeket be tudja tenni, de azt kinyitni csak a tulajdonos képes. Ebben az esetben a rabló csak a pénztárban található váltópénzt tudja elvinni. Ilyen szekrény használatát a bejárati ajtón matricával kell jelölni, megelőzve ezzel a rablásokat.

Az ezredes hangsúlyozta, a zárás előtti időpont kritikus lehet. A tulajdonosoknak, alkalmazottaknak érdemes figyelemmel kísérni a munkahelyük környezetében gyanúsnak ítélhető személy vagy személyek megjelenését, mozgását.

– Gyenge vásárlói forgalom – nyitás, zárás, ebédidő – esetén ne hagyják magukra kollégájukat, sőt, fokozzák éberségüket. A támadó utasításainak vonakodás nélkül tegyenek eleget. Viselkedésükkel tűnjenek közreműködőnek, ugyanis az elsődleges cél az élet és testi épség megóvása – mondta végül Horváth Csaba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elölről kezdődött a Kolompár és társai elleni büntetőper

Elölről kezdődött a Kolompár Orbán és nyolc társa ellen indított büntetőper tárgyalása csütörtökön a… Tovább olvasom