Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Vészhelyzet a színházakban

A Győri Nemzeti Színháznak mintegy 100 millió, a soproni Petőfi Színháznak 50–60 millió forint bevételkiesést okozhat a jövő évi állami támogatás befagyasztása és a jegyárak áfaemelése.
Negyvennyolc színházigazgató értett egyet azzal a levéllel, amelyet a Magyar Színházi Társaság igazgatói szekciójának nevében Vajda Márta ügyvezető titkár küldött az Országgyűlés Kulturális Bizottságának, a kulturális és a pénzügyminiszternek, illetve a frakcióvezetőknek. A színidirektorok – szól a levél – megdöbbenve értesültek, hogy a következő évtől a jegyárak áfáját 12-ről 15 százalékra emelik, ugyanakkor nem növelik az állami támogatás mértékét és tíz százalékkal kevesebb lesz a művészeti támogatásra szánt költségvetési keretösszeg.

További tízszázalékos forráskiesést jelenthet az áfatörvény tervezett módosítása, amely korlátozza az áfa-visszaigényléseket a költségvetési támogatás arányában. Az igazgatók szeretnék elérni, hogy mentesítsék a színházakat a tervezett törvény hatálya alól, vagy kompenzálják a forráshiányt. Ellenkező esetben a teljes magyar színházi struktúra kerül veszélybe.

Megyénkben a győri és a soproni színházat érintik érzékenyen a tervezett módosítások. Korcsmáros György, a Győri Nemzeti Színház igazgatója szerint összességében százmillió forintot vesznek így el tőlük. Ekkora összeget nem tudnak kigazdálkodni – az épület fenntartási költsége, a működtetés nem csökken, színészek, munkatársak elküldése sem segít, viszont felborítja műsortervüket. Ez azt jelenti, hogy kevesebb bemutató és előadás lesz, és olyan darabokat kell választaniuk, amelyeket kevesebb pénzből is színpadra lehet állítani. Összességében a közönség lesz a kárvallott.

Nyerges Ferenc, a Pro Kultúra Sopron Kht. ügyvezető igazgatójának számításai szerint a soproni színháznak 2004-ben 50–60 millió forintos bevételkiesést jelentenének a változások.

– Ebben az összegben a jegyek háromszázalékos áfaemelése – amelyet nem szeretnénk áthárítani közönségünkre – a legkevesebb. Jelentősebb tétel, hogy nem emelkedik az állami dotáció és csökken az úgynevezett produkciós költségvetési támogatás. Mindez azt eredményezheti, hogy a Petőfi Színház is rendkívül nehéz helyzetbe kerül.

Az önkormányzattól – ismerve a város helyzetét – nem várható el, hogy pótolja a kieső forrásokat. Erre csak központilag van lehetőség. Abban az esetben, ha a képviselők nem módosítják a benyújtott törvénytervezetet, akkor Sopronban is csökkenhet a bemutatók és az előadások száma.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tanácsok sítanuláshoz

A sí annyira élménydús sport, hogy szinte reménytelen elmagyarázni a távolról kiváncsiskodóknak.… Tovább olvasom