Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 23°C Még több cikk.

Vészesen fogynak a véradók

Régió - A gazdasági válság okolható azért, hogy régiónkban is csökken a véradók száma. A Vöröskereszt egyre nagyobb erőket mozgósít a szervezésre, mégis félő, hogy ez sem lesz elég. Ráadásul bármikor beköszönthet a szokásos nyári vérhiány...

Dr. Vörös Katalin főorvos, az Országos Vérellátó Szolgálat Regionális Vérellátó Központjának vezetője gondterhelten mutatja a statisztikákat. Az adatok szerint egyes helyeken náluk is riasztó mértékben csökken a véradók száma. A Vast és Győr-Moson-Sopront magába foglaló régióban a gondok a második negyedévben kezdődtek és főleg Vas megyét érintették, ezért egyre többször kellett a régióközpontból vért szállítani a szombathelyi Markusovszky-kórház ellátására. Júniusban Győrt és Sopront is elérte a hullám, s félő, hogy a Vöröskereszt erőfeszítései ellenére egyre kevesebb vér csordogál majd a zsákokba.

A győri központ vérvételi területén az idei terv 18.600 véradóval számol. Ez 5,8 százalékos lakossági részvételt jelent, ami kimagasló az országban. Nem mindet használják fel azonban helyben. Miután a fővárosi kórházaknak óriási a vérigénye, jelentős részét (tavaly a 22.000 körüli egységből 8 ezret) Budapestre szállították.

A számok jól érzékeltetik, hogy ha vidéken csökken a véradók száma, az zavart okozhat országosan is.

Schmidt József többszörös véradó. Üzletkötőként dolgozik és kapcsolatait arra szeretné felhasználni, hogy segítse a véradások sikerét. Képünkön az önzetlen szervező és Vida Viktória véradóasszisztens.
Schmidt József többszörös véradó. Üzletkötőként dolgozik és kapcsolatait arra szeretné felhasználni, hogy segítse a véradások sikerét. Képünkön az önzetlen szervező és Vida Viktória véradóasszisztens.

Dr. Vörös Katalin szerint most kell lépni, addig, amíg uralható a probléma. Arra a kérdésre, hogy a csökkenés összefüggésbe hozható-e a válsággal, nem adhatott egyértelmű választ. Bár sok cég megszűnt, amelyek korábban kiszállásos véradások helyszínei voltak, a véradók nem tűntek el. Egyenként kell felkutatni őket, ami temérdek idő és energia. A baj inkább az, hogy az emberek kevésbé segítőkészek. Megrendült anyagi helyzetük s a fenyegető létbizonytalanság okán mindenkit lefoglal a mindennapi küszködés, rosszabb esetben ők maguk is segítségre szorulnak.

Arra, hogy valami módon mindig van kiút a válságos helyzetekből, jó példa a győri Schmidt József kezdeményezése. A férfi az Arrabona Lions Klub tagja, egyébként üzletkötőként dolgozik és kapcsolatait arra szeretné felhasználni, hogy segítse a véradások sikerét. Pénzt és fáradságot nem kímélve szórólapokkal és elektronikus levelezéssel kíván rásegíteni a tervezett véradásokra, s felkutatni az önzetlen segítőket. Megkereste Dr. Vörös Katalin főorvost, aki örömmel fogadta a jó szándékot. A minap a Kisalföld is tanúja lehetett annak, amikor első ízben ültek asztalhoz, hogy megbeszéljék a közös teendőket.

Olvasóink írták

 • 9. marianna1211 2010. január 09. 15:01
  „A törvény a véradás idejére, de legalább 4 óra időtartamra munkaidőkedvezményt biztosít. Csak kérdés, hogy a véradó mer-e a törvényre hivatkozni a munkahelyén?”
 • 8. Patkesz 2009. július 10. 11:02
  „Aki még tud bízni az emberekben és vért szeretne adni, annak augusztus 29-én Szerecsenyben lesz lehetősége.
  Motoros Fesztiválunkon - melyet a Magyar Vöröskereszttel közösen bonyolítunk - lehetősége lesz mindenkinek aki a jótékonyság eme formáját választja, hogy segítsen embertársain.
  Természetesen a számukra a fesztivál is díjmentesen látogatható.
  Info: www.motorosfalka.gportal.hu”
 • 7. info2009* 2009. július 08. 16:40
  „A vert ELADJAK gyogyszertaraknak a tisztelt egeszsegugyi intezmenyek ez az egyik bevetelforrasuk, hiszen rengeteg gyogyszert keszitenek verbol (noha ez nem koztudott), amit utana megvehetunk horibilis arakert.
  Ezert nem adnak vert nagy betegeknek, mert az nem uzlet, nem azert mert nincs. Ugyhogy ha valaki vert ad legkozlebb a "VOROS" keresztnek, gondoljon arra, hogy milyen jol tamogatja a profitjukat.

  Ezzel szemben, ha a magyar allampolgar veszi a faradsagot es Ausztriaban ad vert, penzt is kap erte.”
 • 6. Magyarka1 2009. július 08. 11:52
  „Sopronban, Győrben biztosan lehet könnyen véradóállomásra bemenni.
  Ha 17 esetleg 18 óráig lenne a véradás, valószínűleg más településeken, ahol adott napokon van erre a nemes cselekedetre legegyszerűbben lehetőség, többen tudnának részt venni. Munkaidő sokaknak tart 16h-ig... Munkaidőben nem szerencsés mászkálni. Örül neki sok ember, ha ami fontos intézni valója van, azért elengedik.
  Így vagyok ezzel évek óta én is. Ezért adtam már véradóállomáson is vért, de mindig fáj a szívem érte, hogy ahol lakom, helyben látom a lehetőséget, de nem tudok elmenni az időpont miatt.”
 • 5. buggyant 2009. július 07. 22:04
  „ja, és nem kell reklámra várni. BÁRMIKOR szívesen fogadják a véradókat munkanapokon. Nem csak hirdetésre. AKi gondol egyet, besétál hogy vért akar adni, nem fogják elzavarni.”
 • 4. buggyant 2009. július 07. 22:02
  „én reggel 7-8 körül szoktam meni a véradóállomásra, simán lehet menni. Nincsen bekorlátozva hogy mikor lehet. Úgy tudom legalábbis....”
 • 3. Reális 2009. július 07. 17:11
  „Vegyenek vért a romáktól!5 litert fejenként!”
 • 2. Lárika 2009. július 07. 14:00
  „Én is adok vért, ha oda tudok menni. Sajnos a "reklám" is nagyon kevés, sokszor későn tudom meg a helyet és az időpontot. És, igen, a nővéreket én is csak dicsérni tudom.”
 • 1. gulyas 2009. július 07. 12:13
  „Mindig adok vért, ha lehetőségem van rá több, mint 20 éve. Ebédidőben megyek-ebéd helyett-, mert nem engednek el vért adni, még csúsztatással sem. 11-16-ig van véradás, így ez az időpont sok embernek nem jó, nekem sem. Hát ezért van egyre kevesebb véradó, pedig a nővérek nagyon aranyosak és segítőkészek mindenben.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

3,3 milliárd forintot költenek autópályák felújítására

A költségvetési megszorítások miatt az Állami Autópálya Kezelő Zrt. 2009-ben kevesebbet költhet… Tovább olvasom