Kisalföld logö

2017. 06. 27. kedd - László 19°C | 30°C Még több cikk.

Veszélyt hordozó italdobozok

Gondosan le kell tisztítani a sörös- és üdítős fémdobozokat, mielőtt felnyitnánk őket. A szállítás és  tárolás során ugyanis fertőző mikroorganizmusok tömege telepedhet  meg rajtuk, így aki a tisztítatlan dobozból fogyasztja italát,  könnyen megbetegedhet.   
    
Ne frissítsük magunkat a lemosatlan dobozból közvetlenül  fogyasztott sörrel, üdítőitallal!   

Egy abszurd haláleset int erre, amiről több orvosi tájékoztató  szakfolyóirat is hírt adott. Az áldozat egy vasárnap  hajókirándulásra indult a barátaival és betett néhány dobozos üdítőt  a hajó hűtőszekrényébe, amit út közben felbontott, majd - pohár  híján - a dobozból hörpintett fel. Másnap kórházba kellett vinni,  ahol hamarosan meghalt. A boncolás szerint a halál oka heveny  leptospirosis volt.  

A fertőzést az üdítős konzervdobozok közvetítették, amelyeken  patkányvizelet szennyezést és Leptospira kórokozót találtak. Az  áldozat ivás előtt nyilván nem tisztította meg a doboz felső részét,  és így jutottak a szervezetébe a megszáradt patkányvizeletben  jelenlévő halálos kórokozók.   

Sajnos a dobozos üdítőket és egyéb konzerveket sokszor olyan  raktárakban tárolják, ahol elszaporodtak a rágcsálók, és nagyon  gyakran mindenfajta tisztítás nélkül érkeznek az élelmiszerboltok  polcaira. A dobozos sörök úgyszintén, ezért ha italt, vagy ételt  veszünk konzervdobozban, azt mindenképpen mossuk meg mosószeres  vízzel, mielőtt a hűtőszekrénybe tennénk! Az üdítős dobozokon olyan  mennyiségű baktériumot és csírát mutattak ki az  élelmiszerhigiénikusok, ami mindenképpen indokolja, hogy  vizes-mosószeres tisztítás nélkül ne tároljuk, előtte ne is érintsük  ezeket a dobozokat, vagy ha mégis, akkor feltétlenül mossunk kezet  utána. A doboz tartalmát pedig öntsük tiszta pohárba, és úgy  fogyasszuk el!  

A leptospirosis olyan fertőző betegség, amely elsődlegesen a  májat és veséket károsítja. Nem kell hozzá patkány okozta  fertőzéssel szennyezett konzervdoboz,  kutyáink is gyakran  megkapják, és közvetítésükkel az embert is megbetegíthetik. Tehát  állatról emberre terjedő betegségről van szó (ezt nevezzük  zoonózisnak). Fontos tehát, hogy állatainkat ne tegyük ki a  megbetegedés veszélyének.   

A betegség ez esetben a fertőzött kutyák vizeletével történő  érintkezés során terjed, például fák törzsén, lámpaoszlopon maradt  "jelzéseikkel". Súlyos esetben a betegség elhullással jár, vagy  maradandó vesekárosodással, amelynek következményeként az állat  később szintén elpusztulhat, ezért igen fontos, hogy kutyánkat  védőoltással védjük meg a betegség ellen.   

A fertőződés rendszerint szájon át, vagy gyakran ivóvíz  közvetítésével történik meg. A leptospirák aktív mozgásuk  következtében gyorsan bejutnak a véráramba, majd szétszóródnak és  megtelepednek a különféle szervekben. A fertőződést követő 4-10. nap  között a leptospirák tömegesen jelen vannak a szervezetben.   

Állatoknál a fertőzés szerencsére az esetek többségében  tünetmentes marad. Klinikai tünetekkel járó, heveny leptospirosis  többnyire 1-2 évnél fiatalabb kutyákban fordul elő, míg felnőttekben  a betegség idült formája jelenik meg. A betegség lappangási ideje  1-3 hét. Heveny lázas tüneteket, étvágytalanságot és sárgaságot okoz  (Weil-betegség). Néhány hónapos kutyakölykök a betegség heveny  szakaszában hullhatnak el. Az idősebb kutyák idült megbetegedése  kedvetlenséggel és kifejezett levertséggel kezdődik. Az állatok  étvágytalanok, ismételten hánynak, esetleg hasmenésük van. Az ilyen  tünetekben megbetegedő kutyák nagy része 1-2 héten belül elhullik.   

A megelőzés legfontosabb módja a vakcinázás. Erre a célra a  betegség elölt kórokozóit (L. canicolát és a L.  icterohaemorrhagiaet), valamint különböző élő, vagy elölt vírusokat  is tartalmazó, úgynevezett kombinált oltóanyagokat alkalmaznak. Az  úgynevezett kölyökkori sorozatoltás során legalább kétszer kapnak a  kiskutyák ilyen vakcinát, amelyet - emlékeztető oltásként - a  későbbiekben felnőtt korban már évente csak egyszer kell beadni. 

Dr. Sütő András 

Forrás: MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Indiában keresik a glasgow-i merénylőket

Tizenkét gyanúsítottat keres az indiai rendőrség a nagy-britannia merénylet-kísérletek ügyében.… Tovább olvasom