Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Veszélyhelyzet nyolc megyében

Jelenleg nyolc megye: Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Fejér területén van érvényben a kormány által kihirdetett veszélyhelyzet - írta a Kormányzati Kommunikációs Államtitkárság az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében.
Az írás szerint vasárnap reggelig az ország 12 megyéjében 265 településen védekeztek az ár ellen, több mint 23 ezren. A közlemény úgy fogalmaz, hogy összességében az árvízhelyzet az elmúlt 24 órában nem romlott, több helyen megkezdődött az apadás, ez alól kivétel Felsőzsolca, ott súlyosbodott a helyzet. A településről eddig 861 főt kellett kimenekíteni.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság jelentése alapján az elmúlt 24 órában a legnagyobb feladatot továbbra is a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei folyók mentén történő védekezés és az ott élő lakosság életének és vagyonának védelme jelentette. A legkritikusabb folyó továbbra is a Hernád. Jelenleg összesen több mint 21 ezren védekeznek az árvíz ellen, köztük a kormány által kirendelt rendvédelmi szervek munkatársai is. A Magyar Honvédség újabb eszközöket, lánctalpasokat is bevet a védekezésre. A közlemény azt írja, hogy a kitelepítettek létszáma tovább emelkedett. Országosan eddig 3607 embernek kellett elhagyni otthonát.

A legtöbben, több mint 3400-an Borsod-Abaúj-Zemplén megyében kényszerültek arra, hogy átmenetileg befogadó helyeken, illetve rokonoknál vagy barátoknál találjanak menedéket az árvíz okozta veszély miatt. Továbbra is sokan vannak olyanok, akik a hatóságok kezdeményezése ellenére sem hagyták el otthonukat, szükségtelenül vállalva az életveszélyt is. Magyarország az Európai Polgári Védelmi Mechanizmus keretén belül a korábban már kért kétmillió homokzsákon felül további hárommilliót kér a tagországoktól. A hivatásos katasztrófavédelem szakmai felügyelete alá tartozó hivatásos önkormányzati és önkéntes tűzoltóságok állományából 557 tűzoltó, a katasztrófavédelem országos, illetve megyei szervezeteitől pedig 195 fő vett részt a védekezésben, a logisztikai biztosításában, a veszélyeztetett személyek kitelepítésének előkészítésében, végrehajtásában, a kitelepített lakosság ellátásának szervezésében.

Az árvíz elleni védekezésben rajtuk kívül 1159 polgári védelmi szervezetbe beosztott ember, a speciális mentőszervezetek 24 tagja, 8482 rendőr és 2960 katona, a büntetés-végrehajtás 678 alkalmazottja, a vám- és pénzügyőrség 311 munkatársa, valamint a lakosság és közmunkások vettek részt. Miskolc megközelítése a terelések és a torlódások miatt egyre nehezebb, kritikus helyzet alakult ki a város észak-keleti bejáratánál a 3. számú főútvonal elöntése miatt.

Miskolc térségében Alsózsolca, Arnót, Bőcs, Felsőzsolca, Gesztely, Harsány, Hernádkak, Hernádnémeti, Kistokaj, Mályi településeken rendületlenül végzik a védekezési munkákat.

Bőcsön az áramellátás megszűnt, a telefonátjátszó tornyok sem működnek. Sajóecseg, Sajóhídvég, Sajólád, Sajókeresztúr, Sajópálfala, Sajósenye, Sajóvámos, Szirmabesenyő településeken az épületek homokzsákkal való bevédését és kiépített védművek megerősítését, magasítását végezték. A megyében jelenleg 6 elzárt település van: Halmaj, Kiskinizs, Hernádszentandrás, Rakacaszend, Tornaszentandrás, Tornabarakony. Az utóbbi négy traktorokkal, nehézgépjárművekkel megközelíthető. Megkezdődött az árvíz elöntés miatt összedőlt házak felmérése is.

Komárom-Esztergom megyében 11 településen folyamatos a védekezés. Az éjszaka Dunaalmáson, a Duna Által-ér dunai befolyásánál 400 méter hosszban megépült a nyúlgát. A Bécs-Budapest vasútvonal víz felőli oldalán az ideiglenes védmű építése folyamatos. Nógrád megyében Honton húsz házat elöntött a víz, az Ipoly lassú apadásnak indult. Jelenleg 18 fő van kitelepítve. A Hasznosi víztározó vízszintje továbbra is lassan apad, kitelepítésre továbbra sincs szükség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az oktatási államtitkár köszöntője a pedagógusnapon

Elkötelezett, magas színvonalon végzett munkájukért, mindennapos helytállásukért mondott köszönetet… Tovább olvasom