Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

Veszélyhelyzet a Tiszánál

Árvízvédelmi veszélyhelyzetet hirdettek ki tegnap a Tisza Kisköre és országhatár közötti területére, valamint több más érintett folyóra, 38–40 település van közvetlen veszélyben. Szakemberek szerint azonban valószínűleg nem lesz szükség kitelepítésekre.
Veszélyhelyzet lépett életbe a Tiszán kívül a Maros teljes szakaszán, a Hármas-Körös Mezőtúrtól a torkolatig terjedő szakaszán, valamint a Zagyva torkolatánál – közölte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a kormányzati koordinációs bizottság rendkívüli ülése után. A tetőzés Szegeden hétfő és szerda között várható. Szegeden a tetőzés várható vízszintje meghaladhatja a valaha mért legmagasabb mértéket, 970 centimétert.
A miniszterelnök hangsúlyozta: az árvízi védekezésben részt vevő vezető szakemberek szerint gátszakadás valószínűsége „minimális, de nem kizárható”.
Este a folyó Bács-Kiskun megyei szakaszán is vészhelyzetet és rendkívüli készültséget rendelt el a Bács-Kiskun Megyei Védelmi Bizottság elnöke. A délutáni rendkívüli ülésen elrendelt intézkedés Tiszakécske, Lakitelek, Tiszaug és Tiszaalpár településeket érinti. A rendkívüli készültség azt jelenti, hogy egy esetleges gátszakadás következményeinek csökkentésére szükséges technikai eszközöket is a helyszínre kell szállítani. Elsősorban Szolnok és Csongrád megyét érinti a veszélyhelyzet kihirdetése. Közvetlen fenyegetettségben az említett folyók vonalán 38–40 település van, a lakosság esetleges kimenekítésére a katasztrófavédelem felkészült.

Naponta 250–300 millió

Naponta 250–300 millió forintba kerül az árvízi védekezés a vízügyi szolgálatoknál, de ebbe nem számítanak bele a katasztrófavédelem, a honvédség, valamint a helyi önkormányzatoknál megjelenő költségek. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Betartja a böjti előírásokat?

Tovább olvasom