Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Veszélyesek a primőr zöldségek a zöldek szerint

A primőr zöldségek, gyümölcsök veszélyeire hívja fel a figyelmet a Levegő Munkacsoport tavaszi kampányában. A zöldek szerint hiába mossuk meg alaposan ezeket, a növényvédő szerek egy része felszívódik, és komoly egészségügyi problémákat okozhat.
A legtöbb méreg a fejes salátában, a hazai bogyós illetve a déli gyümölcsökben van, de a legújabb vizsgálatok a zöldség-gyümölcs alapú bébiételek ötödében is kimutatták a vegyszereket.

Magyarországon évente 20 ezer tonna növényvédőszert használnak fel, vagyis fejenként legalább két kiló jut belőle mindenkinek. Ezeknek a mérgeknek egy részét le sem lehet mosni, hisz felszívódnak a zöldség, gyümölcs húsába. Ezért is veszélyesek a primőr termékek, főleg a fejes saláta, amelyre sokszor a megengedett határérték sokszorosát permetezik - mondta Pál János, a Levegő Munkacsoport munkatársa.

A szakemberek szerint a déligyümölcsök több mint 90 százalékán veszélyes mennyiségű növényvédőszer van, de hasonló a helyzet az eperrel, málnával, ribizlivel, egressel is. Az ezekben előforduló vegyszer maradványok hormonális, immunrendszeri zavarokat, sőt akár daganatos betegségeket is okozhat. Ha valaki gyümölcsre vágyik, vegyen inkább meggyet, cseresznyét, szilvát vagy dinnyét, azt is lehetőleg ökológiai vagy integrált gazdálkodásból, ahol kevesebb vegyszert használnak - mondják a zöldek.

A legegészségesebb megoldás azonban a saját veteményes. A zöldségek közül a tormában, hagymában és talán a csemege kukoricában van kevesebb vegyszer - tette hozzá a szakember.

Tavaly óta a zöldségek illetve gyümölcsök felhasználásával készült élelmiszeripari termékeket is vizsgálják. Mint kiderült, a hazai áruk 42 százalékából, a külföldről behozott termékek 73 százalékából ki lehetett mutatni a permetezőszereket.

Az a cég, amelynek a termékeiben a határérték feletti mennyiséget találnak ezekből, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium honlapjára kerül, de hamarosan a Levegő Munkacsoport honlapján is részletes tájékoztató jelenik meg a témával kapcsolatban.

A Levegő Munkacsoport nyári felvilágosító kampánya keretében több ezer képeslap segítségével tudatja az emberekkel a legnépszerűbb kora nyári gyümölcsök, így az eper, a sárgabarack illetve a fejes saláta "kockázatait". Az első akciót ma tartották a Fény utcai piac bejárata előtt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Perújítási nyomozás indul a móri ügyben

Perújítási nyomozást rendelt el Kaiser Ede perújítási kérelmében a Fővárosi Ítélőtábla -… Tovább olvasom