Kisalföld logö

2017. 01. 24. kedd - Timót -6°C | -2°C Még több cikk.

Veszélyes irodai vírushordozók

A légúti betegségek terjednek legkönnyebben az irodákban, az ügyfélszolgálatokon ajánlott volna szájkendőt viselni. A gyakran érintett tárgyakon hemzsegnek a vírusok, a rendszeres fertőtlenítés pedig elejét veheti annak, hogy influenzajárvány idején egy egész cég lebetegedjen.
A telefont, az egeret, a kapcsolókat érdemes rendszeresen fertőtleníteni. Illusztráció: Gyenes Kálmán
Az íróasztal, a számítógép egere, a telefon, az ajtókilincs és a villanykapcsoló a legfertőzöttebb helyek az irodában. A gyakran érintett tárgyakon akár 72 órán át is életben maradnak a vírusok, melyek tovaterjedését meg lehet akadályozni rendszeres tisztítással.

Dr. Tombácz Zsuzsanna szerint a legnagyobb problémát a cseppfertőzéssel elkapható vírusok jelentik, hiszen sokan betegen is dolgoznak. A megyei tisztiorvosi hivatal osztályvezetője szerint lázasan nehezen koncentrál bárki a feladatára, ajánlatosabb otthon gyógyulni. Az influenza terjedésében az igazi biztonságot az jelenté, ha az ügyfélszolgálatokon a tüsszögő, köhögő munkatársak szájkendőt viselnének. Bár valóban furcsán hatna például a postán, ha az ablakokban szájkendőben ülnének a postáskisasszonyok – fogalmazott a főorvosnő.

Bár az irodákat ma már a legtöbb munkahelyen kellőképpen takarítják, azért érdemes odafigyelni néhány apróságra. A mosdóban a textiltörölköző helyett ajánlatosabb papírtörölközőt vagy kézszárítót használni, hiszen a ruhába könnyebben beférkőzik magukat a káros baktériumok. Az enterális panaszokkal, egészen pontosan hasmenéssel valóban tanácsos otthon maradni és a takarítók figyelmét felhívni a fertőtlenítésre – mondta dr. Tombácz Zsuzsanna. A munkahelyeken a por jelent problémát az allergiával küszködőknek: az íróasztal vagy a számítógép rendszeres tisztításával némiképp megelőzhető a tünetek kialakulása, ajánlott padlózat a linóleum vagy a parketta, mely könnyebben tisztítható.

A főorvosnő szerint egyáltalán nem biztos, hogy a munkáltató türelmet gyakorol az allergiában szenvedő dolgozóval szemben, nem biztos, hogy mindenütt szívesen kicserélik a padlószőnyeget. A konferenciatermek általában mentesek a vírusoktól, hiszen a gyakran látogatott helyeket rendszeresen tisztítják, míg az irodákban a személyes tér és a kollégákkal közös érintkezési felületek fertőtlenítésére érdemes volna jobban odafigyelni.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

csak az abda büntetett

Tovább olvasom