Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Veszélyes anyag a levegőben a Keletinél - a metróalagútba telepítettek embereket a gyakorlaton - galéria

Polgári védelmi gyakorlatot és szektorpróbát tartott Budapesten a 2-es metró alagútjában, illetve a Széll Kálmán téri állomáson péntekre virradó éjjel a Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatóság, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF), a Magyar Vöröskereszt és a BKV.
A gyakorlat szerint a Kelenföldi pályaudvaron egy klórt és benzint szállító teherkocsi ütközött össze, klórgáz került a levegőbe, emiatt a lakosság egy részét evakuálni kellett, egy másik részüket pedig a polgári védelmi feladatok ellátásra is alkalmas metróalagútba kellett telepíteni, köztük több sérült is volt. A gyakorlatban 250 civil vett részt.

Egy szektorba három állomás (Batthyány tér, Széll Kálmán tér, Déli pályaudvar) tartozik. Először a BKV a riasztástól számított 15 percen belül lezárta a Batthyány téri végelzáró kaput az alagútban, majd az evakuáltakat a metróállomáson fogadták, regisztrálták őket, s a polgári védelem munkatársaival az alagútban helyezték biztonságba az embereket. Az állomáson felállítottak egy vegyianyag-mentesítő állomást, valamint a Magyar Vöröskereszt egészségügyi ellátást biztosított.

Vajda Zoltán, a BKV metrófőmérnöke az MTI-nek a helyszínen elmondta, a kitelepítettek állomásra érkezését követően az állomást hermetikusan lezárták, túlnyomás alá helyezték, semmilyen kapcsolata nem volt a felszínnel, az áramellátást, a vízszolgáltatást és a levegőztetést is az állomás saját rendszerei biztosították.

Az MTI felvételei.
A BKV feladata a főmérnök elmondása szerint az óvóhelyi berendezések üzemeltetése. Erre ezerötszáz kiképzett dolgozójuk van, ők üzemeltetik az elzáró berendezéseket, mozgólépcsőket, szellőztető és vízellátó berendezéseket, és a dízel generátorokat.

Szkotniczky Gergely, a Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatóság Lakosságvédelmi és Hatósági Osztályának munkatársa a mintegy kétórás gyakorlatot úgy értékelte: a szektor, és annak műszaki berendezései jól vizsgáztak, az adatok alapján kijelenthető, hogy védelmi szempontból megfelelő és "hadra fogható", állapota megfelelő.

Kardos István, a budapesti Vöröskereszt igazgatója elmondta, szervezetük 18 sérültet látott el, ezek többsége horzsolásos sérülés volt. Lényegesnek nevezte, hogy a betelepítettek között volt két orvostan hallgató, akik önkéntesen kapcsolódtak be a segítségnyújtásba.

Szkotniczky Gergely közlése szerint a budapesti metróhálózat az ország egyik legnagyobb búvóhelye, a 30 kilométernyi szakaszból 24 kilométer alkalmas polgári védelmi feladatok betöltésére, bizonyos szakaszai egy atomtámadás idején is biztonságot nyújtanak. A 2-es és 3-as vonalon 12 védelmi szektort alakítottak ki, amelyek teljesen függetlenek egymástól és mintegy 220 ezer embert tudnak befogadni.

Hasonlóan nagy számú civil önkéntes bevonásával Budapesten az 1970-es évek óta nem volt szektorpróba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fogyasztóvédők ellenőriznék az élelmiszereket

Az élelmiszerek fogyaszthatósági idejének ellenőrzése a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság kezébe… Tovább olvasom