Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Veszélyek és lehetőségek a szabad osztrák munkaerőpiacon

Szerveződnek a szociális csalók Burgenlandban, az osztrák munkavállalóknak ezért is össze kell fogniuk a magyarokkal a május elsejétől felszabaduló munkaerőpiacon állítja Anton Wesselich, a Pro-Ge szakszervezet tartományi titkára, írta a Népszabadság.
A lap hétfői számában számolt be egy Jánossomorján tartott fórumról, ahol a főként a nyugati határ menti településekről érkezett érdeklődőket tájékoztatták a lehetőségekről és a veszélyekről. Az osztrák szakszervezeti vezető elmondta: a munkaadók számtalan trükköt találnak ki, rábeszélik a magyarokat arra, hogy jobb, ha csak heti húsz órára jelentik be őket, a többi pénzt zsebbe kapják. Próbálkoznak azzal is, hogy az aláíratott német nyelvű szerződés teljesen mást tartalmaz, mint a munkavállaló által is elolvasott magyar.

Nem utalják nekik az időarányosan az idénymunkásoknak is automatikusan járó 13. és a 14. havi fizetést, a túlmunkáért pedig legalább 50 százalékos felár járna, ezt sem kapják meg.

Sokukat pedig be se jelentik, noha a munkavállaló úgy tudja, legálisan dolgozik. Ausztriában az ágazati szakszervezetek évenként alkudják ki azt a óradíjat vagy havi fizetést, ami alatt nem lehet foglalkoztatni a munkaerőt, a mezőgazdaságban az idén az órabér legalább 5,9 euró, vagy minimálisan 1022 euró havonta. A normál munkaidő heti 40 óra, e fölötti munkáért megilleti őket a túlórapótlék.

Az egész évben folyamatosan foglalkoztatottaknak 5 hét rendes szabadságot írnak elő a jogszabályok. Az egészségügyi ellátást az osztrák biztosító terhére a dolgozó és a családja mindkét országban igénybe veheti. Az osztrák szakszervezet vezetői nem tagadták: nekik is elemi érdekük, hogy a magyarokat ne tudják kihasználni az osztrák munkaadók, hiszen a helyi gazdák nyilván a legolcsóbb munkaerőt foglalkoztatják. Ausztriában jelenleg 27 ezer magyar állampolgár dolgozik legálisan, közülük mintegy 12 ezren a közeli Burgenland tartományban.

Olvasóink írták

 • 8. Krisztina1 2011. március 15. 16:44
  „Napi ingázót keresek Győr-Bécs között, akihez be lehetne szállni. Fél 7-re kell ott lennie a páromnak minden nap.
  Ha valaki tud ilyet, kérem segítsen.”
 • 7. Jägermeister 2011. március 15. 08:59
  „Elemer! Ausztriaban sem megy ez maskepp, kepzeld el. Ott is van minden normalis cegnel egy ugynevezett "Betriebsrad" aki a dolgozok erdekeit kepviseli. Nem listaznak, de tudnak mindenröl! Es dolgoznak is rendesen a dolgozok erdekeiert! Bertargyalasokat folytatnak, es vedik a dolgozok erdekeit! Ha jogtalanul akarjak kitenni a dolgozot, akkor ott vannak mögötte es segitik. Targyalnak a vezetöseggel, ha hatranyos dönteseket hoznak a dolgozokkal szemben, es nem engedik, hogy jogtalan dolgok törtenjenek. Ezzel megint nem mondtal ujdonsagot! Nem csak Amerikaban van ilyen!”
 • 6. elemér 2011. március 14. 16:15
  „O.K., akkor arra is számithat, hogy valami ürüggyel kiteszik. Na most akkor mi lessz ? Ilyenkor kell hogy a szakszervezet ott segitsen. Ámerikában ez úgy megy, hogy erre felkészülnek. Mindent listáznak, ekkor ez történt és utána meg ez. A munkáltató ugyanezt teszi. Szerencsére én már ezen tul vagyok.;))”
 • 5. RUDI 2011. március 14. 14:17
  „Itt szerintem, az óvatosságról van szó ,ami igaz ,aki Ausztriába dolgozik az legyen tisztába a munka körülményekkel, és ezért jó ha kellő kép megkapják a figyelmeztetést, hogy mikor milyen juttatás jár a munka vállalónak.Hisz májustól szabad a piac és jó ha tisztába van az ember,hogy mire is számíthat.”
 • 4. elemér 2011. március 14. 13:55
  „Szóval a független szakszervezet az ami a béreket emeli mindenhol és nem az állam. Az állam legfeljebb olcsó munkát teremt, ha egyáltalán teremt.”
 • 3. soproni 2011. március 14. 13:43
  „Azért itthon sem ártana körülnézni,mert lenne miről cikkezni.Nem kell itt riogatni az embereket,mert nálunk sokkal rosszabb a helyzet. Sok helyen csak 4 órára jelentik be a 8 órás dolgozókat,vagy be sem jelentik. Van ahol nem fizetik a szabadnapot,az ünnepnapot ,a szabadságot és a táppénzt.Arra is volt már példa,hogy a maszek elküldte szó nélkül az alkalmazottakat fizetés nélküli szabira,mert visszaesett a forgalma.Azt hiszem sokaknak és nekem is jó lenne még a 20 órára bejelentett munka is és a plusz pénz zsebbe kifizetése,mert még akkor is jobban megérné kint dolgozni 5,9 eurós(1560 ft) órabérért,mint itthon a kínaiban,árvarázsban 400-500 ft-ért. Hiába próbálják ilyen cikkel elvenni az emberek kedvét,akinek van egy csöpp kis esze és lehetősége,az most beindul Ausztria irányába.”
 • 2. elemér 2011. március 14. 11:01
  „Akkor ott elég erös szakszervezetek vannak ami Mo.on nincs. Fidesz semmiképen nem a szakszervezetek barátja. Ez a millio vagy mennyi munka amiröl ök álmadoznak, meghogy mindenkinek legyen munkája az mese habbal. Programjuk az olcsó munkaerö.”
 • 1. pityus 2011. március 14. 09:24
  „hát igen az itthoni munkavállalók meg levannak ....-va!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Radvánszky Judit (MSZP) lett Nógrádszakál polgármestere

Három jelölt közül a szocialista Radvánszky Judit nyerte a vasárnapi időközi polgármester-választást… Tovább olvasom