Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Veszélyben a pedagógusok háza

Veszélybe került a soproni Pedagógusok Művelődési Háza. Ha a következő hetekben nem történik lényeges változás, előfordulhat, hogy karácsony után nem nyithatnak ki.
Borús hangulatban érkeztek tegnap a pedagógus nyugdíjasok a soproni Petőfi téri művelődési házba. Az elmúlt három hónapban kettős csapás érte a több mint fél évtizedes múltra visszatekintő intézményt. Egyrészt a szomszédos mélygarázs építése, valamint a Széchenyi-gimnázium felújítása csődközeli helyzetbe hozta a házat. Az összefüggésekre Tillné Schmidt Edit igazgató világított rá. – A pályázatokhoz szükséges önrészt a nagyterem délelőttönkénti bérbeadásából teremtettük elő. Itt kaptak helyet a különféle árusok, vásárok – tette hozzá az igazgató. – A mélygarázs építése miatt a ház autóval megközelíthetetlenné vált. A helyzet számunkra havi mintegy 180 ezer forint bevételkiesést okoz.
Idén mintegy hatmillió forintból gazdálkodunk, ebből négyet pályázatok útján teremtünk elő, a többi a saját bevételünk. A gimnázium felújítása következtében a mosdót, a kazánházat, valamint egy termet lecsatoltak tőlünk.
Így most egy irodánk és a már említett nagytermünk van. Ilyen körülmények között az ÁNTSZ nem biztos, hogy engedélyezi a további működésünket. Azt kell mondanom, ha a következő néhány hétben nem történik jelentős változás, akkor a mintegy száztagú Pedagógus Nyugdíjas Klubnak is otthont adó ház karácsony után működésképtelenné válik. Tudni kell, mi nemcsak az idősek háza vagyunk, hanem különféle művészeti csoportokat is befogadunk.
A házban fellépő, illetve próbákat tartó csoportok tegnap a döntéshozóknak bemutatták, mivel foglalkoznak. Fellépett egyebek mellett a Liszt Ferenc Pedagógus Énekkar, az Andrássy Katinka Művészeti Iskola növendékei, a Líceum Társulat, a gyapjúszövők, hímzők, fafaragók.
Sass László, az önkormányzat kulturális, oktatási és sportbizottságának elnöke a Kisalföldnek elmondta, rövid időn belül megoldást kell találni. – A kialakult helyzet nem szándékosan jött létre, hanem szerencsétlen egybeesésről van szó – folytatta Sass László. – Meg kell vizsgálnunk, az önkormányzat miben segíthet. Legyen szó új helyre költözésről vagy anyagi támogatásról. A döntést a közgyűlés kellő körültekintéssel hozza majd meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rózsává vált kötényében a kenyér

Hétszázhetvenöt éve, 1231. november 17-én halt meg Árpád-házi Szent Erzsébet (Türingiai Szent… Tovább olvasom