Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Veszélybe kerülhet a világörökségi státus?

Akár a világörökségi cím felfüggesztésével is járhat annak az elképzelésnek a megvalósítása, hogy Pándorfaluban (Parndorf) toronyház épüljön alig két kilométerre a Fertő-táj világörökség zónájától. Az UNESCO párizsi irodája a helyszínen vizsgálja ki a helyzetet.
– A Fertő-kultúrtáj világörökség osztrák és magyar oldalán nagy megrökönyödést váltott ki az a befektetői ötlet, hogy toronyszállót létesítsenek az osztrák oldalon – tájékoztatott Taschner Tamás, a Fertő-táj világörökség magyar egyesületének titkára. – Tudomásunk szerint a beruházó először Nezsiderben (Neu-

siedl am See) kért építési engedélyt, ám a hatóságok a világörökség arculatához nem illőnek találták a toronyépületet. A vállalkozó ezért Pándorfalut (Parndorf) választotta. A mintegy 74 méter magas szálloda helyszíne ugyan két kilométerrel kívül esik a világörökségi zónától, de a toronyépület – a világörökségi szakértők szerint – így is megbontaná a kultúrtáj egyik legnagyobb értékét, a vizuális egységet.
– Mindezek miatt február 26-án, hétfőn az UNESCO párizsi irodájának küldöttsége Pándorfaluba érkezik – folytatta Taschner Tamás. – A szakemberek a helyszínen vizsgálják meg, mennyire befolyásolja majd a vertikális építkezés a kultúrtáj arculatát. Legrosszabb esetben olyan állásfoglalás is születhet, hogy függesszék fel vagy vonják vissza a Fertő-kultúrtáj világörökségi címét. Ugyanakkor az is igaz, hogy a tervezett szálló már a zónán kívülre esik. Az érintettek arra hivatkoznak, hogy jogszabály nem tiltja az építkezést. A burgenlandi tartományi vezetés is támogatja az elképzelést, mondván: erről szól a világörökségi cím, a növekvő idegenforgalomról, hogy minél többen jöjjenek megismerni a természeti értékeket. Ehhez viszont szállodákra is szükség van. A burgenlandiak tehát a világörökségi cím pozitív hatását látják a toronyszálló létrejöttében. Érthető az építész elgondolása is: a magas épület emeleteiről pompás kilátás nyílik majd a Fertőre és az egész kultúrtájra, miközben tiszta idő esetén a Schneeberget is láthatnánk.
A magyar egyesületnél úgy gondolják, osztrák ügyről van szó, a megoldást is nekik kell megtalálni. Amennyiben olyan tájba illő, stílusos szállodát terveznének az osztrákok, mint amire jelenleg is több példát láthatunk, akkor nem lenne semmi probléma. Így viszont az UNESCO vizsgálódásának végkifejlete bizonytalanságot szül. A jövő hétfőn tartandó pándorfalui helyszíni bejárásra meghívást kapott Ivanics Ferenc és Taschner Tamás, a Fertő-kultúrtáj magyar egyesületének elnöke és titkára. Az ügy fejleményeire még visszatérünk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iszonyatos áron a szegedi építési telkek

Horribilis összegért juthat saját portához az, aki Szegeden szeretne építkezni. Egy ezer… Tovább olvasom