Kisalföld logö

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 10°C Még több cikk.

Versenyképes agrárium, versenyképes vidékkel

A pályázati kedv minden korábbi várakozást felülmúlt: 2007 óta 741 milliárd forintot igényeltek az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) keretében a pályázók.

543 milliárd forintot pedig már oda is ítéltek a számukra – összegezte Gráf József.
 
A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter kiemelte, az 1300 milliárd forint csaknem fele a műszaki-technológiai megújulást szolgálja, hiszen nem reális, hogy versenyképesek legyünk az uniós gazdákkal, miközben elavult feltételek között dolgoznak itthon az ágazat szereplői. Fontos, hogy a mezőgazdaság fejlesztése mellett az agrárium színterét, a vidéket szintén növekedési pályára kell állítani.

Az ÚMVP az általános agrártámogatáson felüli összegeket foglalja magában, a földalapú támogatás, a piaci támogatások minden évben járnak, így a hétéves program valójában pluszforrás. Az Európai Unióhoz csatlakozva olyan piacra léptünk, ahol a nagy agrárfejlesztések már megvalósultak, ugyanakkor nálunk mind a technológiai fejlesztésekben, mind a gépberuházásokban jelentős volt az elmaradás a régi tagországok színvonalához képest. Ezért az 1300 milliárd forint csaknem fele a műszaki megújulást hivatott segíteni az állattenyésztésben, a növénytermesztésben és a kertészetben. Az ágazat számos területén be kell hoznunk az európai élvonalat, akkor tudunk azonos megítéléssel és azonos nyereségszinttel dolgozni, mint a vetélytársaink.

Persze a versenyképesség nem korlátozódik a termelésre, a szűkebb értelemben vett gazdálkodói munkára. Legalább ennyire fontos, hogy a megtermelt árut, a növénytermesztés és az állattenyésztés termékeit, a kertészet és a borászat árukínálatát el tudják juttatni a fogyasztókhoz a hazai mezőgazdaság szereplői, méghozzá kiszámíthatóan és szervezetten. Az unióban a termelői értékesítési szervezet (tész) az általános és elfogadott forma, nekünk is ezt a gyakorlatot kell a jelenleginél szélesebb körben elterjesztenünk. Önmagában egy-egy termelő képtelen arra, hogy a piacon magányos farkasként az érdekeit képviselni tudja – ehhez megfelelő gazdasági erő kell, amit a tészek teremtenek meg, emellett a logisztikai feladatokról is gondoskodnak.

Nálunk a termelők csupán 20 százaléka tartozik a tagok közé, Hollandiában ez az arány 90 százalék; van tehát hová előrelépni.

A mezőgazdaság modernizálása mellett nagyon fontos a tevékenységek fő színtere, a vidék fejlesztése, mert nem válhat versenyképessé az agrárágazat a versenyképes vidék nélkül. Élhető falvakra van szükség, gazdagabbá kell tenni a térségeket, kiemelt figyelmet fordítva a foglalkoztatás biztosítására. Szükség van kisvállalkozásokra, melyek kiegészítik a település életét, mindenkit ide értve a fodrásztól a kisgépszerelőn át a cipészig. Ugyanezt szolgálja a középületek felújítására, az épített és szellemi örökség megőrzésére, az alapszolgáltatások elérhetővé tételére szánt keret. Az ÚMVP forrásai 2010-ben is lehetőséget teremtenek arra, hogy közös akarattal – amit legjobban a nálunk is sikeres LEADER-program szimbolizál – minőségibb életfeltételek alakulhassanak ki vidékszerte.

Készült az Európai Unió, a Magyar Köztársaság kormánya és az ÚMVP Irányító Hatósága támogatásával. Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csökkentek a vállalkozók terhei

Január elsejétől könnyebb az élet a kisvállalkozók számára – közölte a kormányszóvivő szerdán. Tovább olvasom