Kisalföld logö

2018. 08. 18. szombat - Ilona 18°C | 29°C Még több cikk.

Vércukor- és koleszterinszint-csökkentő kenyér diétázóknak

Föllélegezhet az a sok ember, aki egészségügyi okokból – vércukor- és koleszterinszint-mérséklés, illetve testsúlycsökkentés céljából – fogyasztja a szegedi gyártmányú, guargumit is tartalmazó, diétás péksüteményeket. A gyártás és a forgalmazás annak a guargumitételnek a felhasználásával kezdődött újra, amelyről uniós laboratórium már kimutatta, hogy garantáltan mentes a dioxintól.
A guargumit tartalmazó kenyerek, péksütemények, tészták – kitűnő, fogyókúrásoknak, vércukor- és koleszterinszint-csökkentésre szorulóknak ajánlott ételek. Az ember eszi őket, és nem hízik, vércukor- és koleszterinszintje csökken. Miképp lehetséges ez, hiszen a guarmag – amelynek lisztjéből a guargumi készül – éppolyan jelentős mennyiségben tartalmaz szénhidrátot, mint egyéb növények magvai.

Ács Péterné dr. Bozóky Erika, az említett, diabetikus termékeket előállító, szegedi Gabonatermesztő Kutató Kht. tudományos munkatársa, laboratórium- és üzemvezető mondja: míg más növények magvaiban keményítőként raktározódik el a szénhidrát, s ezt az emberi emésztőenzimek gyorsan és jól le tudják bontani, addig a guarmagban galaktomannánként van jelen. Ezt nem tudjuk megemészteni, nincs erre alkalmas emésztőenzimünk.

Százezren az országban

Lisztérzékenyek, fenilketonuriások és vesebetegek számára is előállít speciális péksüteményeket a Gabonatermesztő Kutató Kht. Ezek – mint a laboratórium- és üzemvezető mondja – fehérjeérzékenység kapcsán diétára szorulók életét könnyítik meg egy korábbi, már elnyert szabadalom nyomán.

Százezres nagyságrendű azoknak az embereknek a száma az országban, akiknek egészségi állapota nem nélkülözheti ezeket a speciális termékeket. 
A guarmagban lévő szénhidrát mintegy ballasztanyagként, jószerével érintetlenül halad keresztül az emberi emésztőrendszeren – s többek között épp ebben áll hasznos mivolta. Az a kenyér, péksütemény, amely guarmaglisztet is tartalmaz, ugyanolyan finom, és ugyanolyan jóllakottságérzetet kelt, mint egy búzalisztből készült termék, csakhogy nem emésztődik meg, tehát a legkitűnőbb fogyókúrás étel. Emellett vércukor- és koleszterinszint-csökkentő hatása is jelentős. A guargumi – a kht. diabetikus termékeiben alkalmazott arányban fölhasználva – harminc-harmincöt százalékkal csökkenti a vércukorszintet; a csökkenés az étkezés után azonnal elkezdődik. A koleszterinszint-csökkenés pedig három-négy héten át történő fogyasztást igényel.

Egyébként a szegedi kutatók bétaglukánt, s egyéb, diétás hatású – és a vércukor-, illetve koleszterinszint csökkentéséhez ugyancsak hozzájáruló – anyagokat is tartalmazó, a diétát komplex módon elősegítő, guargumit szintén tartalmazó péksüteményeket is kikísérleteztek. A bétaglukánt a zab és az árpa tartalmazza, s ezek lisztjével sikerült még tovább csökkenteni a termékekben a búzaliszt arányát.

– A fejlett országok lakosságának mintegy öt-nyolc százaléka cukorbeteg. Magyarországon is jelentős a cukorbetegek aránya, és egyre növekszik. Számukra létfontosságú az alacsony hasznosíthatószénhidrát-tartalmú pékáruk fogyasztása, és ilyenek, amíg a guarmagból készült guargumit tartalmazó termékeket be nem vezettük, nem léteztek – mondja Ács Péterné dr. Bozóky Erika. Egy év múlva meglesz a magyar és az európai szabadalom az ő vezetésével létrehozott termékekkel kapcsolatban. A szabadalmazási eljárás már javában tart, a termékeket azóta már gyártja, forgalmazza a cég, de nem kell attól tartania, hogy mások „lenyúlják" az ötletet. Hiszen az elsőbbségi jog értelmében bármikorra is lesz meg a szabadalom, azt illeti meg, aki legelőször benyújtotta a szabadalmaztatási igényt. Összesen tizennyolcféle diétás terméket állít elő a Gabonatermesztő Kutató Kht.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A támogatáshoz cím kell

Tétje van annak, hogy egy befektetési övezet elnyerje az ipari park minősítést. A pályázattal… Tovább olvasom