Kisalföld logö

2018. 07. 17. kedd - Endre, Elek 18°C | 28°C Még több cikk.

Verbunkos a filmpremieren

A közelmúltban az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatták be a Sobri című filmet. A premieren a sobori Verbunkos együttes is fellépett. Novák Emil rendezésében készült hatrészes, úgynevezett ponyvafilm Sobri Jóskáról.
Jelenet a filmből
A premier a fővárosban, az Uránia Nemzeti Filmszínházban volt, melyre meghívást kaptak a sobori verbunkos legények is. A fiatalokat Nemes László, a község polgármestere és az együttes vezetője kísérte el, aki a Kisalföldnek is beszámolt budapesti élményeikről. Mint mondta, fellépésük előtt a már kifeszített filmvásznat leszedették, mivel nem fértek volna el a színpadon.

– A sobori Verbunkos együttesnek összeállított műsora van, mely a betyáréletből ad ízelítőt – mesélte Nemes László. – Rigmusok, betyáros borköszöntő és a sobri verbunk szerepelnek benne és természetesen a karikás ostoros bemutató. A film készítői úgy gondolták, hogy a premieren jó lenne élőben is felidézni a betyáridőket, ezért kértek meg bennünket a fellépésre.

Nagy siker az ostoros

– Nagyon nagy sikert arattak a srácok, mondanom sem kell, hogy az ostoros szám tetszett legjobban a közönségnek, ami igazán nagy hatású, hiszen a nézők feje felett csattogott a betyárkarikás – folytatta Nemes László. – Nagy megtiszteltetés volt viszont számunkra, hogy műsorunk alatt a háttérben Sobor község címeres zászlaja volt kifüggesztve. Sokfelé felléptünk már az együttesünkkel, de ez a budapesti úgy gondolom, mindenképpen emlékezetes marad mindannyiunknak. És az sem mellékes, hogy ennek a kicsiny rábaközi falunak a híre a nemzeti filmszínházba is eljutott és több százan tapsoltak a táncos fiúknak. Nagy élmény volt a bemutató utáni fogadás is, amikor olyan színészekkel találkozhattunk, mint Zenthe Ferenc vagy Eperjes Károly. P egyébként külön is gratulált a sobori legények produkciójához.

Korhű falukép

A sobori polgármestert arról is kérdeztük, rá milyen benyomást tett a film.
– A film legelején korhű faluképet mutatnak és a képernyőn megjelenik a felirat: Sobor, 1810, majd megszületik Sobri Jóska. Ez mindenképpen érdekes jelenet egy sobori embernek. Én sokat olvastam visszaemlékezéseket, legendákat Sobri Jóskáról, és úgy éreztem, hogy a film hitelesen visszaadta a bakonyi betyárok életét, akik azért bujdostak, mert nem akartak a császár katonái lenni. Szerintem jó szórakozást, kikapcsolódást jelent a megtekintése.

A Sobri című film főszereplői:
Eperjes Károly, Szarvas Attila, Horkay Péter, Szakácsy Sándor, Szőke András, Törőcsik Mari, Zenthe Ferenc.
Rendezte: Novák Emil.

Címeres faluzászló a filmkészítőknek

A film bemutatóján Nemes László polgármester néhány szóban bemutatta Sobort a közönségnek, beszélt a helyi adottságokról és az itteniek életéről. Beszéde végén a község címeres zászlaját adta át a Sobri című film készítőinek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint 9 százalékkal emelkedett a BUX 2002-ben

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX egy év alatt 9,36 százalékkal emelkedett, a 2002. évi… Tovább olvasom