Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

Véradás: kértek és adtak – nincs hiány

Sürgős esetekre volt elég vér, műtéteket nem kellett elhalasztani, de intézkedésre már volt szükség az országosan lecsökkent vérkészletek miatt. Az országos szolgálat győri regionális központjának hívására azonnal jelentkezett véradásra negyven győri tűzoltó.
Ami eddig mindig, ezen a nyáron is megmutatkozott: nagy az emberekben az áldozatkészség, lehet számítani a véradókra – nyilatkozta a Kisalföldnek dr. Vörös Katalin, az Országos Vérellátó Szolgálat győri regionális központjának igazgatója. A vérkészletek nyáron általában lecsökkennek, aminek az az oka, hogy sokan mennek szabadságra, ilyenkor vakációznak az egyetemisták, főiskolások. Ezért fordulhat elő hiány, s ilyenkor kér segítséget állandó véradóitól a szolgálat, s hív be folyamatosan véradókat.
A regionális központ igazgatónője elmondta: a győri üzemekre, egészségügyi intézmények dolgozóira, belügyesekre, a honvédségre és persze a tűzoltókra mindig lehetett számítani. Utóbbiak közül most is negyvenen adtak vért a szolgálat hívására. Hívták az enesei állandó véradókat is és bennük sem kellett csalódniuk.
A regionális szolgálat ütemezés szerint hetente háromszáz-háromszázötven embertől vesz vért, ez ugyanannyi egységnyi, egységenként 550 milliliter vért jelent. Ám a regionális központnak rendre ennél is többen ajánlják fel vérüket. Tavaly húszezer egység vért kapott a szolgálat véradóitól, s az idei első félévben arányaiban már többet a tavalyinál. A győri központ Győr-Moson-Sopron, Vas megye valamennyi és Komárom-Esztergom megye egy részének kórházait láthatja el vérrel, összesen tizennégy intézményt. Ám segít az ország más kórházainak ellátásában is. Tavaly több mint tízezer egység vért adott át az országos diszpécserközpontnak. Sok vér megy ki a szolgálattól – mondta dr. Vörös Katalin –, de hát egyre nagyobb a vérfelhasználás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Barokk Egerben

Huszonegy nap alatt tizenhárom komolyzenei, képzőművészeti, táncművészeti és színpadi produkciót… Tovább olvasom