Kisalföld logö

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Vendégváró határ menti éttermek

Mosonmagyaróváron, ahol az osztrák határ közelségének köszönhetően gomba módra szaporodnak az evő-ivó helyek, 167 különböző étterem működik. Sopronban is hasonló a helyzet.
Mosonmagyaróváron a belvárosi „ restaurantok " – nyelvtörvény ide vagy oda – tízméterenként csalogatják a főként osztrák – fogorvoshoz, fürdőbe, fodrászhoz érkező – járókelőket „ tages menü " fejléces tábláikkal. Noha a vendéglátóegységek száma igen magas, a szolgáltatás azonban szinte mindenütt azonos.

A vasárnap és a hétfő gyenge

A magyaróvári Magyaros vendéglő tulajdonosa, Fricz Gábor a Kisalföld érdeklődésére elmondta: a kínálat ugyan széles, ám náluk nincs különösebb specialitás. Az ételeket főként magyarosan készítik, ám vannak reformételek is. A vendégeik több mint kétharmada külföldi. Sok köztük a visszajáró kuncsaft. Kiszámíthatatlan, hogy melyik napokon erősebb a forgalom, ám a vasárnap és a hétfő általában gyenge. Egy gyors ebéd – leves, főétel, saláta és egy ital – közel kétezer forintba kerül. Menüs étkeztetés nincs.
Az Ambrózia vendéglő tulajdonosa a Perger család. Perger Béla 1963 óta dolgozik a vendéglátásban, s ’ 85-től Mosonmagyaróváron talált új otthonra. Azóta a felmerülő igényekhez igazítja üzletét, ami mára szinte egy komplexummá nőtte ki magát: fehér abroszos étterem, kávéház, söröző, fagylaltozó, saját cukrászüzem, valamint egy magyaros jellegű, zömében olcsóbb hal- és egytálételeket kínáló étterem és borozó alkotja. Természetesen minden egységnek megvan a sajátos látogatói köre.

Menü 450 és 1200 forint között

Perger Béla szerint a legjobb vendég a magyar, ennek ellenére vendégkörük 80 százaléka külföldi, 40 százalékuk visszajáró. Hétköznap jelentős forgalmat bonyolít a komplexum: betérnek ebédelni, a hagyományos étteremben a sietősebbek 1200 forintért azonnal kaphatnak menüt. Az étlapon idényjellegű ételek közül válogathatnak kímélő, vegetáriánus vagy akár vadételeket. Menüt kínál a magyaros étteremrész is, ott 450 forintért már jóllakhatunk. Délutánra kiürül a vendéglő, s újra – főleg a sörözőrész – estefelé népesül be, ilyenkor fiatalok és a visszajáró, helybéli társaságok jelennek meg. Hétvégeken gyengébb a forgalom, egyre kevesebb a családi rendezvény.


Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hetedik verseskötet

„ Menestral ” címmel megjelent a csornai születésű, Amerikában élő Graves-, Ady- és… Tovább olvasom