Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Vendégváró főapátság, példás tervekkel

A főapátságnak példás turisztikai fejlesztési stratégiája van – hangsúlyozta Pannonhalmán Bajnai Gordon kormánybiztos, amikor Várszegi Asztrik főapáttal tegnap ünnepélyesen átadták a nemrég befejezett 354 millió forintos beruházást.
Megújult a Pannonhalmi Főapátság környezete. A nemrég befejezett beruházás a Magyar Bencés Kongregáció turisztikaivonzerő-fejlesztési programjának első szakasza volt. Az ünnepélyes átadáson Hortobágyi Cirill számolt be a megvalósításról.
A perjel elmondta, hogy a 345 millió forintos uniós társfinanszírozásból és a 9 millió forint önerőből szépült meg a főapátság előtti főtér, ami a parkosítással és a díszkivilágítással új arculatot kapott.
A főapátság belső udvarában kiépítették a csapadékvíz-elvezetési rendszert és bazaltkővel burkolták a bazilikához vezető utat. Megújult a Várkör, ahol kényelmesen járható sétautat alakítottak ki a korábbi földút helyett. A pihenni vágyóknak az út mentén padokat helyeztek el, a szabadtéri rendezvények helyszíne pedig két sor ülőhellyel bővült. A környezetrendezési munkálatok eredményeként – többek között – közel 7 ezer négyzetméter burkolattal, 8 ezer négyzetméter zöldterülettel, 16 parkolóhellyel, 4 ezer növénnyel (fa, bokor, virág) és 4 új munkahellyel gazdagodott.
Az ünnepségen Bajnai Gordon fejlesztéspolitikáért felelős kormánybiztos példásnak nevezte a főapátság pályázatát, illetve azt a stratégiát, amely tudatos, hosszú távú és megvalósulásával méltó környezetben várhatja a pannonhalmi világörökség az oda látogatókat. Kolber István, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára köszöntőjében a magyar kultúra ékkövének nevezte a monostort, majd megjegyezte: a hagyománytisztelet, az értékőrzés és a modernizáció igénye termékeny egységet alkot a főapátság terveiben. Várszegi Asztrik főapát az átadáskor hangsúlyozta: miként a főapátság kapuja, a bencések is nyitott szívvel várják az érkező vendégeket. A megújult környék, az épületek pedig – miként az elmúlt ezer évben – a jövőben is szolgálják a szerzetesközösséget, Magyarországot és Európát.

Fejlesztik a vendégfogadást és a kiszolgálást is

A főapátság turisztikai fejlesztési tervének második szakaszában, új EU-pályázattal az építészetileg is színvonalas vendégfogadást és kiszolgálást oldják meg a Kosaras-dombon. A terv része – többek között – személygépkocsi- és buszparkolóhelyek, kerékpártárolók, önkiszolgáló étterem, kávézó, kiállító- és konferencia-terem kialakítása.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tulipános nyílt nap

Győr. A Tulipános Általános Iskola (Rónay J. u. 4.) ma reggel 8 órától 10 óráig nyílt napot… Tovább olvasom