Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Vendéglősök: fórumon vitatnák meg a teraszok ügyét

Folytatás az 1. oldalról.

A Kreszta étterem teraszán jöttek össze egy demonstratív beszélgetésre az ismert győri vendéglátósok: Goga István a Kreszta-házból, Reider Attila a Mokkaféból, Szabó László és felesége a La Marédából, Velin Csaba a John Bull Pubból, Türkis István a Segafredóból, Zalka Ildikó a La Islából, Weisz Ildikó a Görög ételbárból, valamint Mátis Aranka a Pálffy sörözőből. Mindegyikük megoldást vár az önkormányzattól, és mint elmondták, adott esetben még attól sem riadnának vissza, hogy egy napra bezárják üzleteiket a turistaszezon kellős közepén, hogy végre őket is meghallgassák, ne csak egy-két feljelentgető szabja meg, mi történjen a belvárosban.
A győri vendéglősök óriási tapasztalattal rendelkeznek, beutazták Magyarországot és a világot is. Elmesélték, hogy egyre inkább a mediterrán étkezési, szórakozási szokások honosodnak meg mindenütt. Az emberek este kilenckor indulnak vacsorázni és értelemszerűen a teraszokat választják. A város ekkor kezd élni. Azok, akik a belvárosban laknak, tisztában kell hogy legyenek azzal, a település életének központjában vásároltak, béreltek lakást maguknak. Ha ez nem felel meg nekik, költözniük kellene. A vendéglősök szerint számos üzletember fizetné ki a lakásuk árát.
A teraszokon egyébként rend van. A vendéglősök elmondták: saját érdekük, hogy ott ne legyen más, csak kulturált hódolat a gasztronómiának. Ezek nem táncos-zenés szórakozóhelyek. Mégis mint a városi nyugalom felforgatóit tartják számon őket.
A győri beszélgetésen több ízben is elhangzott, néhány notórius feljelentgető, aki felhívja még a polgármestert is, teszi tönkre ezrek szórakozását, nehezíti a vendéglők megélhetését, tenyerel bele a turistákat csábító teraszok létébe. A vendéglősökhöz rendszeresen érkeznek rendőrségi járőrök, akik egy-egy telefonos bejelentés után intézkedni jönnek, de nem találnak semmit, mivel ha van is csendháborítás, hőzöngő emberek, azok nem a teraszokon ülnek, hanem csatangolnak a városban.
A vendéglősök szeretnének egy olyan fórumot, ahol találkozhatnának azokkal, akik rendszeres feljelentők, és ahol a város elmondaná számukra idegenforgalmi koncepcióját, valamint azt, miként lehet élővé tenni Győrt halott teraszokkal. Főleg hasznos lenne ez a beszélgetés annak tükrében, hogy minden kereskedő érdeke, hogy legyen a megyeszékhelynek lüktető belvárosa. A vendéglősök ezért is tartják fontosnak azt a kezdeményezést, melyről lapunk hétfői számában már írtunk. A „belvárosi sétálóutcák” gondolat egy élő Győrt irányoz elő. Olyan várost, ahol a turistákat le lehet ültetni a teraszokra, ahol a városlakók jelentős többsége érezheti jól magát beszélgetve, eszegetve, vagy éppen egy pohár sörrel a kezében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ifjú horgászok huszonötödik nyara Ásványrárón

Nyolckilós ponty, kétkilós balinok, kiló körüli csukák és sok keszeg akadt idáig az ifjú pecások… Tovább olvasom