Kisalföld logö

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 19°C | 27°C Még több cikk.

Vendéglátás: ötlet van, tőke nincs

A hazai vendéglátóipar a rendszerváltás után privatizálásra került, sok milliárd forintos beruházások valósultak meg.
A hazai vendéglátóipar a rendszerváltás után privatizálásra került. A vevők jelentős részben friss tőkével szálltak be az átalakított cégekbe, sok milliárd forintos beruházások valósultak meg. A vendéglátás színvonala javult, a szakma jövedelmezősége azonban minimálisra csökkent.
 
Az új beruházások többnyire a konyhai berendezések és gépek korszerűsítésére,  az eladótér megújítására koncentráltak. Különösebb érdeklődést azonban csak a különleges szolgáltatást nyújtók élvezhetnek. Az alacsonyabb színvonalon működő, az átlagos igényeket kielégítő üzletek forgalma jelentősen visszaesett. Nem képesek fejleszteni, így az elvárható színvonal alatti üzletek száma nem csökken.

Ennek oka, hogy a hazai turizmus hosszú évekre megbénult, talán most kezdi bontogatni szárnyait. A lakosság nagy részének jövedelmi viszonyai nem teszik lehetővé, hogy vendéglőbe járjon. A forint és devizák közti változás miatt a külföldiek számára már nem annyira vonzóak az árak. Leszámítva azokat az idegenforgalmi szempontból jelentős helyeket, ahol a külföldi vendégek koncentráltan jelennek meg, a vendéglátóegységek nagyon nehéz eladási lehetőségekkel küzdenek. Kialakultak a különböző vendégkörre számító vállalkozások, az egészen olcsó kínálattól kezdve a luxusszínvonalat képviselő üzletekig.

A hozzáértők szerint a hagyományos éttermek jelentős hányada veszteséges, csak a tulajdonost és hozzátartozóit tudja eltartani. A legsikeresebbek a nagy forgalmú bevásárlóközpontokban működő vendéglők és azok az üzletek, amelyek a gyorsan változó fogyasztói igényekhez rugalmasan tudnak alkalmazkodni. Ötletekre van szükség, ám azok megvalósításához többnyire hiányzik a tőke, és a „legegyszerűbb" hiteleket is vissza kell fizetni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Anyulevél: Geszti Eszti és a többiek

Ha ősz, akkor gesztenye, és az október nem múlhat el a süni formájú héj és a barna, gurulós gesztik… Tovább olvasom