Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -3°C | 6°C Még több cikk.

Vendégeket vár a Művészetek Völgye

A hétvégén megnyitotta kapuit a Művészetek Völgye. A mintegy 800 rendezvény hat községben zajlik vasárnapig. A fellépők között idén is ott van a győri Vaskakas Bábszínház, s a Mediawave filmjeiből is láthat ízelítőt a publikum.
A Völgy
Aki vissza-visszajár a Művészetek Völgyébe, annak minden bizonnyal szemet szúr, hogy megint változott a fesztivál. Pontosabban annak körítése: szinte lépten-nyomon vendéglátóhelybe botlik az ember. Büfék, falatozók, kisebb- nagyobb sörsátrak sohasem látott számban. Talán már több is van a kelleténél, mintha ez lenne a buli az egészben – sopánkodik az újságíró, miközben hosszadalmas sorban állás nélkül jut a söréhez. Nos, ellentmondásos tehát a helyzet...
Ami viszont mindenképp örömteli: új település, Pula csatlakozott a tavalyi öthöz – Kapolcs, Taliándörögd, Monostorapáti, Vigántpetend és Öcs –, s ezen túl is új helyszínek várják a kikapcsolódni vágyó tömegeket. Mert tömeg az volt – a hétvégén legalábbis.

Árak

A belépőjegyek emészthető árúak: a minden rendezvényre szóló napijegy 1000 forint (némely előadásra kiegészítő jegyet kell venni 300-ért), a háromnapos hétvégi bérlet 2500. Talán csak ehhez képest érzem borsosnak (már ami az árat illeti) a 750 forintot egy egytálételért.
A győri Vaskakas Bábszínház visszatérő vendége a fesztiválnak. Vezetőjük, Kocsis Rozi elmondta, hogy a gyermekműsorok szervezője évekkel ezelőtt látta a társulat egy előadását, annak alapján hívták meg őket Kapolcsra. S mivel sikerük volt, a meghívás évről évre megérkezik. Egyrészt a völgyben fellépni rangot jelent, másrészt, ezen kívül nincs is olyan fesztivál, ahol ilyen közvetlen módon találkoznának egymással a művészek, ahol megnézhetnék egymás előadásait például a prózai színészek és a bábszínészek. Ez is hozzájárul a fesztivál egyedi hangulatához. Mert nem ritka dolog, hogy mondjuk Rudolf Péter délelőtt a gyerekeivel végignézi a gyerekműsorokat, este pedig színpadra lép Rómeóként.

Kapolcsi tájkép
Hogy népszerű hely a völgy, azt a politikusok megjelenése is bizonyítja. Dávid Ibolyának tavaly babakiállítása is volt Kapolcson, s idén Medgyessy Péter sem mulasztotta el, hogy kíséretével ellátogasson a fesztiválra, ahol támogatásáról biztosította a szervezőket. Támogatásra pedig szükségük is van, ez derült ki Márta István zeneszerző, ötletgazda és főszervező megnyitón elhangzott szavaiból: „Lelkiekben és művészetben gazdagok vagyunk, ám financiálisan egy kicsit szegények." Az augusztus 4-ig tartó, mintegy 800 rendezvény költségvetése 109 millió forint, s ebből a nyitónapon még 14 millió hiányzott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jön az egyszerűsített vállalkozói adó

15 százalékos adókulccsal érkezik jövőre az egyszerűsített vállalkozói adó. Az eva leginkább az… Tovább olvasom