Kisalföld logö

2018. 11. 17. szombat - Hortenzia, Gergő -1°C | 7°C Még több cikk.

Vélemények pro és kontra

A Jobbik üdvözli az új törvényt, az MSZP szerint a kormányé a felelősség. Martonyi János leendő külügyminiszter szerint nincs kockázat. Vélemények pro és kontra.


A leendő külügyminiszter

Martonyi János leendő külügyminiszter szerint semmiféle biztonságpolitikai kockázatot nem jelent az, hogy Magyarország lehetővé teszi az egyéni kérelmek alapján a szomszédos országokban élő magyarok számára a magyar állampolgárság megszerzését.

Martonyi János erről szerdán a Sándor-palota előtt újságíróknak beszélt, miután fogadta őt Sólyom László köztársasági elnök.

A külügyi tárca leendő vezetője szerint hátrányos megkülönböztetést jelent az, hogy a szlovák parlament várhatóan automatikusan megfosztja a szlovák állampolgárságuktól azokat, akik egy másik állam állampolgárságát kérik.

Mint közölte, semmivel nem igazolható egy "ilyen típusú megtorlás", amelyre most a pozsonyi parlament készül.

Jobbik:

A Jobbik üdvözli a magyar állampolgárságról szóló törvény parlamenti elfogadását, a jogszabályt a "nemzetegyesítés és nemzetépítés újabb nagyon fontos állomásának" tartja.

Szávay István, a Jobbik nemzetpolitikai kabinetvezetője szerdán a szavazást követően a Parlamentben úgy nyilatkozott: fontos, hasznos, történelmi a törvény, amellyel a Országgyűlés a trianoni békediktátum évfordulójának nemzeti emléknappá nyilvánítása mellett egy másik, több évtizedes adóságát törlesztette.

A kettős állampolgárságról szóló jogszabállyal az anyaország kinyújtotta a kezét határon túli magyarság irányába, és közjogi értelemben is megadta a lehetőséget "az elcsatolt területeinken élő magyar testvéreink számára arra, hogy kinyilvánítsák az egységes magyar nemzethez való tartozásukat" - fogalmazott az ellenzéki képviselő.

A Jobbik annak ellenére jó törvénynek tartja a szerdán elfogadott jogszabályt, hogy módosító javaslataik közül a többség egyet sem fogadott be. A képviselő javaslataik közül egyet kiemelve azt mondta: az első értelmezés szerint nem voltak teljesen biztosak abban, hogy a törvény hatálya kiterjed "legkeletibb véreinkre, a csángókra is", de az előterjesztők nevében a kereszténydemokrata Semjén Zsolt megnyugtatta a pártot, hogy a jogszabály vonatkozik e népcsoportra is.

Az ellenzéki politikus felhívta a figyelmet, hogy a környező országok többsége nem gördít akadályt magyar állampolgárság kiterjesztése elé, és elfogadja, hogy a területén élő magyar kisebbség ebben a formában is szeretné kinyilvánítani a magyar nemzethez való tartozását.

A szlovák reakciókról szólva Szávay István úgy fogalmazott: hisztériakeltés folyik a választási kampány részeként, a nacionalista kormánypártok egymásra licitálva próbálnak szavazókat szerezni a "magyar kártyát elővéve, magyar veszéllyel fenyegetve".

Az első szlovák nyilatkozatok aggodalmat is keltenek - fűzte hozzá -, mert Szlovákia a "a mai napig érvényben lévő Benes-dekrétumok egyik leggyalázatosabb pontjának megismétlésére készül, arra, hogy etnikai alapon diszkriminálja az állampolgárait, tőlük egyoldalú módon megvonja a szlovák állampolgárságot", ha élnek a most elfogadott törvény adta lehetőségekkel.

A Jobbik szerint az új kormánynak és Martonyi János külügyminiszternek lesz a feladata, hogy az elmúlt nyolc év politikájával szemben egy más, határozottabb, markánsabb, a magyar nemzeti érdekeket jobban figyelembe vevő magyar kül- és nemzetpolitikával "térítse vissza Szlovákiát az európai útra", érje el a kilátásba helyezett intézkedések visszavonását és lépjen fel a leghatározottabban a felvidéki magyar kisebbség anyanyelvhasználatát korlátozó nyelvtörvénnyel szemben - húzta alá.

Mint mondta, ha a "kommunista utódpárt" képviselői komolyan gondolják az igen szavazataikat, akkor nekik is van feladatuk: az európai pártcsaládjukban azért kell lobbizniuk, hogy Szlovákia vonja vissza a kisebbség ellenes jogszabályait.

Arra a felvetésre, hogy Vona Gábor, a Jobbik elnöke nem vett részt a szavazáson, Szávay István azt válaszolta: az elnök egy technikai probléma miatt volt távol, de a frakcióval együtt támogatja a törvényt.


MSZP

Mesterházy Attila szerint a Fidesz-kormány lesz a felelős minden olyan problémáért, amelyet a kettős állampolgárságról szóló törvény elfogadása okoz, mivel a többség nem támogatta a szocialisták azon kezdeményezését, hogy halasszák el az erről szóló voksolást.
Az MSZP frakcióvezetője a szerdai parlamenti szavazás után tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a Fidesz-kormány feladata az is, hogy orvosolja és kezelje a problémákat.

Mint mondta, három aggályuk van a törvénnyel kapcsolatban: az időzítése, az előkészítetlensége, illetve az, hogy elmaradtak az előzetes egyeztetések a határon túli magyarokkal, valamint a szomszédos országokkal.

Mesterházy Attila közölte, az MSZP frakció többsége támogatta a javaslatot, mert úgy ítélték meg, hogy a mostani körülmények között ez egy szimbolikus gesztus, amely a kulturális összetartozást fejezi ki a nemzet egészét tekintve. Arra a felvetésre, hogy a frakcióból többen nemmel szavaztak, azt válaszolta: nem rendeltek el kötelező szavazást a képviselőcsoportban.

Olvasóink írták

 • 4. fortuna54 2010. május 27. 18:37
  „Kért volna technikai szünetet.”
 • 3. meir 2010. május 27. 17:48
  „a jobbik udvozli az uj torvenyt!!
  hogy is csak??
  Vona Elvtars ugye elsurrant a szavazas elol...mert idozites szeruen <moderálva>
  akkor mleg mit udvozolget itten,olyat amit nem is szavazott meg??!”
 • 2. k2968 2010. május 26. 17:20
  „1. hozzászólás jörg 2010.05.26. 13:53
  Ha utána nézel más oldalon elmondja miért nem vett részt.Ez a baj hogy azt sem tudjuk mi miért de már szidjuk.”
 • 1. jörg 2010. május 26. 13:53
  „Ekkora ökör nem lehet valaki, mint ez a Vona. "technikai akadály" ..... pisilnie vagy kakilnia kellett? Esetleg nem nyelte le a büfében az utolsó falatot? Nem bent lett volna a helye? Nem az lenne a dolga? Nem azért küldték oda? Már most, újoncként lófrál?

  A Jobbik helyében én egy "technikai" lépéssel kirúgnám.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kárt szenvedett gazdák figyelmébe

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal felhívja azon gazdálkodók figyelmét, akiknél a 2010-es… Tovább olvasom