Kisalföld logö

2018. 07. 21. szombat - Dániel, Daniella 17°C | 30°C Még több cikk.

Veled vagy nélküled?

A legjobb házasságban is adódhatnak válsághelyzetek. A könnyebben lebomló párkapcsolatokban, együttélésekben még inkább, habár meglehet: egyik fél sem szeretne szakítani. A kapcsolat működését zavaró jelenségek feltárásában és a közösen vállalható tennivalók felismerésében sokat segíthet a szakpszichológus által végzett párterápia.
A párkapcsolatok zavarainak, nehézségeinek elhárítása, feloldása érdekében alkalmazott pszichoterápiás módszer a párterápia. Tágabb értelemben a pszichológia tudományos eredményeinek gyakorlati felhasználását jelenti házaspárok, illetve élettársak, partnerpárok kapcsolatának rendezéséhez. A párterápia tehát két ember viszonyából származó lelki feszültségek, esetleges lelki vagy testi tünetek megszüntetését szolgáló együttes kezelés.

Egyet lehet érteni dr. Almássy Kitti szakpszichológus véleményével, aki szerint ésszerűbb volna a párterápia elnevezés helyett a párkapcsolattréning fogalmat használni, ugyanis sokan a terápiát a betegség jelentésével társítják. Többek között ez is magyarázza, hogy az emberek viszolyognak pszichológushoz fordulni párkapcsolati problémáikkal. Sokan inkább jó szándékú laikust tüntetnek ki bizalmukkal, aki talán akaratlanul is ront a helyzeten. Ám a nők körében ma már egyre gyakoribb, hogy elmennek a pszichológushoz lelki problémákkal. A férfiak szkeptikusabbak e téren, főleg e tárgykörben és témákban. Abból kiindulva, hogy a párkapcsolatban mindketten szereplők, a konfliktusok is kölcsönösségi alapon merülnek fel, tehát a megoldás kulcsa mindkettőjük együttműködésében van. Ezért együtt kell a pszichológushoz segítségért fordulni.

A párkapcsolatokban, de tágabban értelmezve a családi kapcsolatokban is megkülönböztethetők életciklusok, amelyek közül bármelyikben felléphetnek krízishelyzetek. Roy H. Rodgers és Reuben Hill amerikai tudósok nyolc életciklust különítettek el a gyermeket is nevelő házaspárok, élettársak együttélése során. E szerint az első ciklus az új párkapcsolat, új házastársi állapot. Ezt követi a csecsemőt, majd a kisgyermeket, aztán az iskoláskorú gyermeket nevelő párkapcsolati ciklus. Az ötödik ciklusban már serdülő korút nevelnek, majd elérkezik a felnövekedett gyermeküket kibocsátó szülők periódusa, utána a még aktív, de már magára maradt életciklusú pár. A már koros, nem aktív dolgozó házaspárok, élettársak a nyolcadik életciklusba érkeznek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ünnepel az Alsó-Lövérek iskolája

Duplán jubilál a soproni Hunyadi János Evangélikus Általános Iskola, hiszen ötven éve állnak a… Tovább olvasom