Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Vegyi szennyezés a Hanságban

Öt-hat tonna műtrágya került kedden délelőtt az észak-hansági Bordacsi-csatornába egy teherautóról. A kárelhárítás első lépései a megyei katasztrófavédelem munkatársaira hárultak.
A vizet kiszivattyúzzák, s a szennyezés környezetében a földet is kiszedik.
Egy jánossomorjai kft. pótkocsis teherautója szállított műtrágyát tegnap délelőtt Kimléről a Hanságon keresztül. A krisztinamajori erdészház közelében a tolólappal frissen elsimított földúton a járműszerelvény megcsúszott, letért az útról s a rézsűs csatornapartról a pótkocsiból mintegy 5 – 6 tonna linzi só borult a Bordacsi-csatorna vizébe. A körülbelül fél méter mély vizet hosszan fehérre színező vegyi anyag 27 százalékos töménységű volt. Súlyosbította a helyzetet, hogy e térség és vízfolyás a Fertő – Hanság Nemzeti Park észak-hansági határát, illetve védőzónáját képezi.
A helyszínen a megyei katasztrófavédelmi igazgató, Pesztenlehrer Lajos ezredes és a mosonmagyaróvári tűzoltóparancsnok, Tukovics János alezredes elmondták: a vízfolyást mintegy egy kilométeres szakaszon a zsilipek segítségével lezárják. Ezután a még szét nem ázott műtrágyát markolóval kikotorják, majd a csatornaszakasz vizét kiszivattyúzzák, s a szennyezés közvetlen környezetében a földet is kiszedik. A tényleges károkozás mértéke egyelőre nem állapítható meg. Szakértők úgy vélik, a linzi só biztonsági adatlapja szerint százszoros hígítás után a természetre már ártalmatlan.
A baleset helyszínén Fülöp Tibor, a Fertő – Hanság Nemzeti Park munkatársa elmondta: a növény- és állatvilágot ért kárt egyelőre nehéz megbecsülni, A csatornaszakasz élővilága bizonyára elpusztul. Az észak-hansági természetvédelmi védőzónában a vízfolyás közelében védett erdők találhatók, az itteni Vesszős erdő viszont fokozottan védett besorolású.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fogadóórák

Mosonmagyaróváron a polgármesteri hivatalban május 8-án, szerdán reggel 8-tól fél 10-ig, majd az… Tovább olvasom