Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Végtörlesztés: a bankok felkészültek, de még nincs nagy érdeklődés

A devizahitelek végtörlesztése miatti megnövekedett igények fogadására felkészültek a bankok, de az első nap nem volt tömeges az érdeklődés a lehetőség iránt.
Az MTI által megkérdezett kereskedelmi bankoknál felkészültek a devizahitelek végtörlesztése miatti megnövekedett igények fogadására, de az első nap nem volt tömeges az érdeklődés a lehetőség iránt.

A Raiffeisen Banknál elmondták, hogy felkészültek az igénylések fogadására. Mind a telefonos ügyfélszolgálaton, mind a fiókhálózatokban, és az egyéb ügyfél-kiszolgálási (on-line) csatornákon is. A K and H Bank azt közölte, hogy új forinthitel terméket nem dolgozott ki a végtörlesztőknek, a KÚH jelenleg az újonnan érkező hitelkérelmekre kínál forinthitelt. Jelenleg a fiókok a megszokott nyitva tartással, munkarenddel, létszámmal üzemelnek, de figyelemmel kísérik a piaci eseményeket, és amennyiben szükséges, ezekre reagálnak. Arra a kérdésre, hogy tervezi-e a bank, hogy a végtörlesztés miatt az Alkotmánybírósághoz, esetleg uniós intézményhez fordul megismételték a Magyar Bankszövetség Elnökségének véleményét, hogy a rögzített árfolyamon történő végtörlesztésről szóló törvény alkotmányellenes, így a jogszabály kihirdetését követően a bankok az Alkotmánybírósághoz valamint az Európai Unió illetékes intézményeihez fordulnak.

Az MTI megkérdezett több kereskedelmi bankot is, többségük későbbre ígért választ. Csütörtöktől igényelhető az egyösszegű végtörlesztés rögzített árfolyamon, a devizahitelesek a svájci frankban felvett kölcsönöknél 180 forintos, az euróban felvetteknél 250 forintos, a japán jenben adott hiteleknél pedig 2 forintos árfolyamon igényelhetik a végtörlesztést ez év december 30-ig. A kormany.hu portálon megjelent ismertető szerint azok a devizahitelesek élhetnek a végtörlesztéssel, akiknek a devizahitelük fedezetéül ingatlanalapú jelzálog szolgál. Ezeknek a devizakölcsönöknek több mint 80 százaléka 10 millió forint alatti, a maradék 20 százalék pedig a 10 és 30 millió forint közötti, 30 millió forint feletti devizaalapú jelzálogkölcsönt mindössze 38-40 ezer család vett fel.

A devizahiteleseknek a végtörlesztésre vonatkozó írásbeli kérelmüket ez év december 30-ig kell beadniuk a bankjuknak, és az igénybejelentéstől számított 60 napon belül kell teljesíteniük. Több szakértő is úgy véli, hogy az időszak végén döntenek majd az érintettek.

A hitelintézeteknek a törvényben rögzített árfolyamokat kötelező alkalmazniuk, ha az árfolyam a kölcsön folyósításakor nem volt magasabb a törvényben rögzítettnél, és a hitelfolyósító június 30-ig nem mondta fel a kölcsönszerződést. Emellett a devizahiteleseknek vállalniuk kell az áthidaló- vagy gyűjtőszámlahitelből eredő tartozás végtörlesztését is, amennyiben devizakölcsönükhöz kapcsolódik ilyen. Ha az adós teljesíti ezeket a feltételeket, a pénzintézet nem utasíthatja el a végtörlesztési igényt, és 60 napon belül elő kell készítenie a szerződés lezárását.

Olvasóink írták

  • 1. kovacsk 2011. október 06. 15:21
    „Nekem nem egészen tűnik úgy, hogy felkészültek lennének. Más forrásból is ez látszik: http://www.bankometer.hu/fogyasztoi-tapasztalatok-a-vegtorlesztesrol/”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Terhes nő rabolt ki egy idős nénit a nyílt utcán

Egy terhessége kilencedik hónapjában lévő nő rabolt ki az utcán egy idős asszonyt Derecskén, aki a… Tovább olvasom