Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Végső búcsú a nemzet labdarúgójától

A Puskás Ferenc Stadionban elbúcsúztatták a nemzet labdarúgóját. A szertartásra Budapestre érkezett volt csapata, a Real Madrid küldöttsége, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség elnöke, illetve Franz Beckenbauer és Michel Platini is.
Budapesten szombaton délután elbúcsúzott a nemzet Puskás Ferenctől a róla elnevezett stadionban. A futballaréna kezdőkörében állították fel a háromemeletes díszravatalt, amelynek legfelső szintjén feküdt a koporsó nemzeti színű zászlóval letakarva.

A vártnál ugyan jóval kevesebb ember volt a lelátókon, de több külföldi és hazai sportvezető, egykori játékostársak búcsúztak a legismertebb magyartól. Eljött többek közt a német klasszis, Franz Beckenbauer, Puskás Ferenc egykori csapatának, a Real Madridnak a vezetője, Joseph Blatter, a nemzetközi labdarúgó szövetség elnöke, az európai szervezetet pedig a francia Michel Platini képviselte.

A játékoskijárónál elhelyezett fekete színű kereszt formájú színpadon először Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökének beszédét Novotny Zoltán tolmácsolta, aki elmondta: nagy ajándék ennek az országnak, hogy olyan emberrel azonosítják, aki túl a futballon megmaradt annak, aki volt, bárhová is sodorta az élet, hiszen alkotott a Föld mind az öt kontinensén, de maradt szerény, barátságos, segítőkész és nem mellesleg, kispesti vagány és magyar.

Szepesi György, aki a régi időket idéző pályaszéli mikrofonnál mondta el beszédét, azt a történetet elevenítette fel, amikor 1959-ben még Madridban egy gólon múlt, hogy ki lesz a gólkirály, Puskás Ferenc vagy Alfredo di Stefano. A Sevilla ellen a 90. percben Puskás helyzetbe került, ha belövi, övé a büszke cím. De nem lőtt, passzolt és azt kiáltotta Alfredo felé, rúgd be te, Stefi. És ezzel di Stefano lett a gólkirály.

A nemzet búcsúján résztvevő Ramón Calderón, a Real Madrid elnöke köszönetét fejezte ki a magyaroknak, hogy nemzetünk megosztotta velük a sportág legendájának játékát.

Az egykori csapattárs, Buzánszky Jenő azzal engedte utolsó útjára Öcsi bácsit, hogy reméli, odafent ismét összeáll a nagy csapat, az aranycsapat Bozsikkal, Cziborral, Kocsissal és a többiekkel.

A nemzet búcsúja úgy ért véget, hogy Puskás Ferenc koporsóját egy ágyútalpra helyezték, amelyet egy hatosfogat vitt körbe a stadionban, majd a gyászmenet a Hősök terére vonult, ahol katonai tiszteletadással emlékeztek Puskás Ferencre.

Itt nagyon sokan gyűltek össze, rengetegen nézték a ceremóniát a múzeumok lépcsőiről a kordonokon kívülről is, és nagyon sokan érkeztek a koporsóval a Dózsa György út felől. A tömeg több tízezres volt. A legtöbb embernél fáklya volt vagy nemzeti színű zászló.

Azért tartottak katonai tiszteletadást Puskás Ferenc tiszteletére, mert posztumusz dandártábornok lett, így búcsúzott el tőle a Magyar Honvédség. A Hősök terén egyébként megjelentek a külföldi országok nagykövetei, számos politikus, ismert közéleti személyiség is részt vett a katonai búcsúztatáson. A beszédet a katolikus tábori püspök, Szabó Tamás dandártábornok tartotta, aki azt emelte ki, hogy Puskás Ferenc az individualizmsura épülő világban igazi közösségi ember volt.

A gyászmenet a Hősök teréről a Szent István Bazilikába indult, ahol 7 megkezdődik a temetési szertartás. Itt többek között Sólyom László köztársasági elnök és Lamperth Mónika, a kormány sportért felelős tagja emlékezik az Aranycsapat 79 éves korában elhunyt legendás kapitányára. A Magyar Rádió Kossuth és Petőfi adóján folytatódik az élő közvetítés.

(Krónika hírszolgálat)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Madár-

eleséget osztanak

A Magyar Vadászkamara megyei területi szervezete téli madáretető akciót indított. A kezdeményezés… Tovább olvasom