Kisalföld logö

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 21°C | 34°C Még több cikk.

Végleges formát ölthet az új választási eljárási törvény

A következő parlamenti választás lebonyolítását meghatározó eljárási szabályokról is dönthet az Országgyűlés a jövő héten, amikor a képviselők a házbizottság hétfői ülésétől függően három-, vagy négynapos ülést tartanak. A Ház hétfőn egyebek mellett meghatározhatja az iskolák állami kézbe vételének menetét, kedden a közműszolgáltatások helyzetéről rendeznek politikai vitát, míg szerdán az alaptörvény harmadik módosítása kerülhet terítékre.

Az ülés ezúttal is hétfőn 13 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, amit az interpellációs időszak követ.

A délutáni órákban dönthetnek például a belügyminiszter javaslatáról, amely arról rendelkezik, hogy a budapesti kerületek tulajdonában álló kikötőhelyek ingyenesen átkerülnek a fővárosi önkormányzat használatába.

Ezt követően határoznak a kormánypártok választási eljárásról szóló törvényjavaslatáról. A Ház legutóbb, az eredeti indítványon változtatva ötven napban határozta meg a kampányidőszakot, ami alatt a pártok a plakátokon és szórólapokon kívül csak a nyomtatott sajtóban, a közszolgálati médiában, illetve a közösségi médiaszolgáltatóknál hirdethetnek, míg a kereskedelmi médiumokban és az internetes hírportálokon nem.

Módosíthatják a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) hatáskörét is, amely azonban - egy bizottsági zárószavazás előtti változtatás révén - a kabinet terveivel ellentétben mégsem terjedhet ki azokra a gazdasági társaságokra, amelyekben kisebbségi, illetve közvetett tulajdona van az államnak. A határozathozatalok napirendjén ezúttal is szerepel egy a köztársasági elnök által megfontolásra visszaküldött előterjesztés. A képviselők ezúttal az október 8-án elfogadott hulladékról szóló törvényjavaslaton változtathatnak, várhatóan figyelembe véve Áder János Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ) hatáskörét érintő kifogásait.

A fentieken túl szavazás várható még a kormány azon két indítványáról, amelyek a szociális és gyermekvédelmi, valamint a köznevelési feladatokat ellátó intézmények állami átvételéről rendelkeznek. Továbbá változtathatnak a szeptemberben elfogadott trafiktörvényen is, kimondva, hogy a jövőre létrejövő nemzeti dohányboltok szerencsejáték-ipari termékeket is forgalmazhatnak.

A Ház kedden a "A fogyasztó mindenek előtt - a közműszolgáltatások helyzete" címmel tart politikai vitát a fideszes Zsigó Róbert kezdeményezésére. A nap későbbi részében a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 2013-as költségvetését, valamint Tiffán Zsolt (Fidesz) hegyközségekről szóló törvényjavaslatát tárgyalhatják.
A szerdai ülésnap az alaptörvény harmadik módosításának általános vitájával kezdődhet a házelnök pénteken elérhetővé vált napirendi javaslata alapján. Az indítvány tartalma vasárnap délelőttig nem vált elérhetővé az Országgyűlés honlapján.

A hét harmadik napján tárgyalhatják még a járásbíróságokkal, valamint a közigazgatási és munkaügyi bíróságok felállításával összefüggő javaslatot, illetve a nemzetgazdasági miniszter azon előterjesztését, amely a földgáz-szállítási és a villamosenergia-ipari átviteli rendszerirányító tulajdonában álló vezetékekre is kivetné a közműadót. Matolcsy György pénteken, három nappal az új teherről szóló jogszabály elfogadása után terjesztette be ezen módosító javaslatát.
Az, hogy a parlament csütörtökön is tart-e ülésnapot, a házbizottság hétfői döntésétől függ.

Olvasóink írták

  • 2. dödike 2012. november 25. 15:18
    „Ez úgy lesz végleges,mint a gránit szilárdságú alaptörvény.”
  • 1. elemér 2012. november 25. 15:07
    „Kisgömböc követi afrikát. Morsit is ezért kritizálják egyiptomban.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ezek az eheti nyertes lottószámok

Az ötös lottó televízióban közvetített számsorsolásán az alábbi nyerőszámokat húzták ki. Tovább olvasom