Kisalföld logö

2018. 07. 20. péntek - Illés 17°C | 28°C Még több cikk.

Végleg lakat kerül

a honvédkollégiumra

Folytatás az 1. oldalról.

Jelenleg 80 katona lakik az intézményben, s még 200 helyet akarnak kialakítani.
A minisztérium humánpolitikai főosztályvezetője, Erdélyi Lajos dandártábornok elmondta, hogy tegnapi határidőig 203 diák jelentkezett az iskolába. Pk továbbtanulásukhoz módosított jelentkezési lapot adhatnak be február 22-ig másik intézménybe. Abban új iskolát is megjelölhetnek.

Módosítás márciusban

A tábornok felhívta a figyelmet arra, hogy a szülőknek március 15-én és 16-án módjuk lesz arra, hogy pontosítsák, akár módosítsák, hogy gyermeküknek melyik iskolát jelölik meg elsőként. Azokat, akik tegnapig beadták a jelentkezést a honvédkollégiumba, táviratilag értesítik mindezekről. A szülők a HM 20/212-0395-ös telefonszámán közvetlenül érdeklődhetnek.

A tantestület tiltakozik

A tájékoztató előtt az iskola civil tantestületének tagjai bemutatták azt a levelet, amit aláírásukkal hitelesítve eljuttatnak Juhász Ferenc honvédelmi miniszternek. A pedagógusok szerint a felvételi eljárás megszüntetésének időpontja miatt súlyosan sérül a diákok szabad iskolaválasztási joga. A tanárok azt is vitatják, hogy kevés volt a jelentkező, ugyanis a 60 helyre több mint 200 tanuló jelentkezett, s ez több mint háromszoros.

A megye átvenné

A megyei közgyűlés elnöke, Szakács Imre a sajtótájékoztatót megelőzően bejelentette, hogy a megyei önkormányzat átveszi az iskola működtetését, megtartva annak profilját. Vállalják azt is, hogy ez némi hiányt okozna a költségvetésben. Az a kérésük csupán, mivel az önkormányzatnak nincs ehhez épülete, a tárca átadná a létesítményt a megyének.
– A korábbi egyeztetések során az iskola továbbműködtetéséről tájékoztatták a közvéleményt. Az intézmény vezetése meghirdette a felvételt, ehhez képest a hír hideg zuhanyként ért mindenkit. Az, hogy kevesen jelentkeztek, nem felel meg a valóságnak, túljelentkezés van. Ha a honvédelmi tárca többmilliárdos költségvetéséből nem tud egy ekkora intézményt – az ország egyetlen katonai középiskoláját – fenntartani, mi átvesszük – hangsúlyozta Szakács Imre.
Az iskola működési költségeivel kapcsolatos kérdésre adott válaszában Erdélyi Lajos dandártábornok elmondta: a kifutó két évfolyam éves működtetési költsége 306 millió forint. A teljes iskoláé – 240 főre számolva – 380 millió forint lenne, 2005-ös árakon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Modellezőkör

Győr-Ménfőcsanak. Holnap délután 5 órakor modellezőkörbe várják a régi és új tagokat, a… Tovább olvasom