Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Végleg elúsznak a Viadom-pénzek?

Elképzelhető, hogy a kisvállalkozók nem látják viszont a járandósságukat.

Sajtóértesülések szerint a Viadom Zrt. cégbírósági adataiban megjelent egy felszámoláshoz köthető bejegyzés, ami arra utal, hogy a számos megyénkbeli vállalkozónak is tartozó vállalat már nem tud kikecmeregni halmozódó adósságaiból.

Számos megyei vállalkozónak már egy éve tartozik a Viadom; van olyan családi cég, aminek 8, másnak közel 30 millióval, de akad olyan vállalkozás is, amelyik több mint 70 milliójára vár. Lehet, hogy hiába, mert bár jogerős határozat még nincs, több cég felszámolási eljárást kezdeményezett a társaság ellen. A dolgot nehezíti, hogy a Viadom a közelmúltban áttette székhelyét a fővárosból Lábatlanba, amivel időt nyer: az ügyek így átkerülnek a Komárom-Esztergom Megyei Bíróságra, aminek átfutása több mint két hónap is lehet. Dr. Vesztergom Imre győri ügyvéd szerint, aki több károsultat is képvisel az ügyben, az sem kecsegtet sok jóval, ha a bíróság megállapítja a Viadom fizetésképtelenségét.

– A vállalat fellebbezhet a döntés ellen, akkor felkerül az ügy az ítélőtáblára, s ha az is jóváhagyja a döntést, csak akkor kezdheti meg munkáját a felszámolóbiztos – mondja az ügyvéd. Még így sem automatikus azonban a „kárigények" felmérése: a pénzük után futó vállalkozóknak negyven napon belül jelentkezniük kell, ráadásul be kell fizetniük a tartozás egy százalékát. A kárigények összesítése után a vállalat vagyonát a követelések arányában osztják meg a pórul járt alvállalkozók között, akik a legjobb esetben is csak jogos pénzük töredékét kapják meg – ha megkapják.

– Nem nagyon találkoztam még olyan felszámolással, ahol a kárigény negyven százalékánál többet kifizettek volna, s elképzelhető akár az is, hogy lesznek vállalkozók, akiknek az összes „bent ragadt" pénze elúszik.

– Van ugyanis egy jogszabályi sorrend, mely tartozásokat kell rendezni elsőként – ide tartozik például a tb vagy az állami szervek felé fennálló adósság –, s ezen bizony az „egyszerű" kisvállalkozók, beszállítók az utolsó helyeken állnak... – mondja dr. Vesztergom Imre.

A ki nem fizetett munka mellett a vállalkozóknak – köztük számos kis (családi) cég, egyéni vállalkozó akad – hatalmas terhet jelent, hogy bár a fizetséget nem kapták meg, az áfát és egyéb járulékokat befizették utána. A hatályos jogszabályok szerint ezt biztosan nem kapják vissza, még akkor sem, ha igazolják, hogy csődeljárás indult a fővállalkozó ellen.

Pomaranski Luca

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Súlyos vereséget szenvedett válogatottunk Norvégiában

Súlyos vereséget szenvedett Európa-bajnoki selejtező mérkőzésen a magyar labdarúgó-válogatott… Tovább olvasom