Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Véghajrában a szocpol

Győr-Moson-Sopron - A hónap elején a bankok még alig érzékelték a beígért szociálpolitikai kedvezmény megszüntetésének, a lakáskedvezmények megnyirbálásának hatását. Két héttel a határidő lejárta előtt azonban már van olyan pénzintézet, ahol 30 százalékkal magasabb forgalomról beszélnek. Aki június 30-ig regisztrál a banknál, még megkapja a szocpolt.


Két hét múlva eltörlik a szocpolt és megszüntetik az állami kamattámogatást: az erről szóló kormányrendelet már megjelent a legutóbbi Magyar Közlönyben. Lényege, hogy csak akkor jár a lakásépítési és -vásárlási kedvezmény (szocpol), a fiatalok otthonteremtési támogatása (félszocpol), a jelzáloghitelek kamattámogatása, a kiegészítő kamattámogatás, továbbá az értékesítésre vagy bérbeadásra épített lakásokra a kamattámogatás, ha a kérelmeket ez év június utolsó napjáig beadják az érintettek. Erre pedig már csak nyolc munkanap áll rendelkezésre.

Június elején a bankokat már megkérdeztük arról, az ügyfelek megrohamozták-e őket a változás hírére, akkor többségüknél úgy nyilatkoztak: a támogatott lakáshiteleknél az érdeklődések száma nőtt inkább, az igényléseké nem.

Megyei körképünk során  több banknál azt mondták: úgy tűnik, sokan kicentizik a határidőt, az elmúlt napokban ugyanis megnőtt az érdeklődők száma, sőt, a regisztrált igényléseké is. Volt, ahol 20, máshol 30 százalékra becsülték a forgalomnövekedést, amely szerintük még nagyobb lenne, ha nincs a válság. Olyan bankszakember is akadt, aki azt mondta: most, hogy bejelentették: a 35 év alatti fiatalok lakáshoz jutásának elősegítése érdekében új, célzott kamattámogatást vezet be a kormány – várhatóan október 1-jétől –, több ügyfél elgondolkodott, hogy inkább ezt választaná a hitelszerződéshez kötött gyermekvállalás helyett.

Gyermekvállalás a szocpol feltétele: a kicsi Panka szülei nem ezért vállalták a családalapítást, sokan mégis most döntenek úgy, hogy megteszik. Fotó: H. B. E.
Gyermekvállalás a szocpol feltétele: a kicsi Panka szülei nem ezért vállalták a családalapítást, sokan mégis most döntenek úgy, hogy megteszik. Fotó: H. B. E.

De lássuk, mi változik még július 1-jétől: változik a gyermekvállaláshoz kapcsolódó megelőlegezett hitel szabályozása is – ez a megelőlegezett szocpolt jelenti, amelyet a bank hitelként nyújtott az arra jogosultaknak, de a hitel költségeit (kamatot, egyéb díjat) az állam fizette. Ha megszületett a gyermek, akkor az állam végleg kifizette a hitelt a banknak. Jó tudni azt is, hogy ha a gyermek megszületését elfelejti az ilyen hitel jogosultja 60 napon belül bejelenteni, akkor a születés és a bejelentés közti időre neki kell fizetnie a hitel költségeit. Ez a szabály értelemszerűen azokra vonatkozik, akik korábban kaptak szocpolkedvezményt.

Új szabály az is, hogy a kincstár méltányosságot nem gyakorolhat a támogatások visszafizetése során. Egyedül részletfizetést engedélyezhet, de azt is csak az adó-visszatérítési támogatásnál és a félszocpolnál teheti meg. A kormány módosította a fiatalok lakáskölcsönéhez kapcsolódó állami kezesség néhány szabályát is: az állami kezesség az építési költség, illetve a vételár eddigi 90 százaléka helyett csak a 70 százalékáig jár, az is csak a forinthitelek után.

Az adóhatóság behajtási lehetősége is szűkül: a hitel felmondása után 180 napja van a kezességvállalásból származó jogainak érvényesítésére, eddig nem volt ilyen határidő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Herényi Károly zsarolni próbált?

Az UD Zrt. vezetője és Csányi Sándor közötti lehallgatott telefonbeszélgetés nyilvánosságra… Tovább olvasom