Kisalföld logö

2018. 08. 19. vasárnap - Huba 18°C | 30°C Még több cikk.

Véget ért a szlovák orvosok sztrájkja

A munkát újra felvevő ápolók és az orvosok felszólították a kormányt, hogy foglalkozzon problémáikkal, vagy két hét múlva újra kezdik akciójukat.
Hétórás maratoni tárgyalás után szerdán este született meg az egyezség a nyolc szlovákiai klinika vezetői és a sztrájkoló orvosok szakszervezete között. Májustól 10, decembertől további 10 százalékkal emelkedik az alkalmazottak bére. Ez csak részeredmény, amely nem érinti a megyei kórházak alkalmazottait.

A két héttel ezelőtt kezdődött és csütörtöktől felfüggesztett orvos- és ápolói sztrájk eredeti célkitűzése legkevesebb 25 százalékos béremelés volt, ezen kívül az egészségügyi reform kiigazítása. Mert, mint a sztrájkbizottság egyik tagja, Tibor Barta megfogalmazta, a Szlovákiában végrehajtott egészségügyi reform nélkülözte a morális és etikai szempontokat, anyagilag megterhelte a lakosságot, az egészségügyi ellátórendszerbe pedig évről évre kevesebb pénzt juttat - ilyen helyzetben érte az egészségügyet az újabb változás.

A közkórházak átalakítása kereskedelmi társaságokká - ezt mindenképpen meg akarják akadályozni az egészségügyi alkalmazottak és hangsúlyozzák: ezrekre tehető a külföldön dolgozó szlovákiai orvosok és ápolók száma, s az itthon maradottak bére lényegében öt éve nem változott.

A két hete sztrájkoló szlovákiai orvosok csütörtöktől ismét a teljes ellátást nyújtják betegeiknek. Elvégzik tehát a preventív vizsgálatokat és a tervezett beavatkozásokat is május másodikáig. Addig adtak időt a kormánynak, s ha azután is figyelmen kívül hagyja az egészségügyi alkalmazottak követeléseit, az orvosok és ápolók május 2-a után nem biztosítják az ügyeleteket a kórházakban.

Krónika Hírszolgálat

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 04.27.

Tovább olvasom