Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Véget ért a próbaüzem, hétfőn indul a Bubi

Véget ért a próbaüzem, hétfőn elindul a fővárosi közbringarendszer, a Mol BuBi (Budapest Bicikli) - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) péntek este MTI-vel.
Közleményük szerint hetekig több mint kétezer ember tesztelte a rendszert Budapest utcáin. A nyilvános próbaüzemben a csúcs napi 3200 használat volt. Az észrevételek alapján a próbaüzem alatt észlelt hibák többségét már menetközben javította a Közbringa Kft. A hibák átlagos napi aránya kezdetben 1-2 százalék körül mozgott, de később jelentősen csökkent a folyamatosan végzett javításoknak és ellenőrzéseknek köszönhetően - írta a BKK.

A többség kényelmesnek találta a kerékpárokat, és úgy ítélte meg, hogy Mol Bubi kártyával is könnyű használni a rendszert. A visszajelzések alapján a BKK számos kisebb fejlesztést végez a kerékpárokon a következő hetekben, ezek azonban nem akadályozzák a rendszer indítását, mivel kényelmi szintet javító változtatások.

A 76 gyűjtőállomásból, 1100 almazöld, egységes kinézetű, strapabíró kerékpárból álló rendszert - amely a Fővárosi Önkormányzat megbízásából, a BKK beruházásában valósult meg - hétfő reggel adják át a budapestieknek. Az egymástól 300-500 méterre elhelyezett gyűjtőállomások a pesti oldalon a Nagykörúton és a Városligeten belül, Budán pedig a Vízivárosban, valamint a dél-budai egyetemi negyedben és a Margitszigeten találhatók.

A BKK tájékoztatása szerint hétfőtől lehet jegyet venni a főbb gyűjtőállomások érintőképernyős felületein és a Mol Bubi weboldalán, míg bérletet a BKK ügyfélközpontjaiban. A várakozás elkerülése érdekében a BKK azt javasolja, hogy bérlet váltásához regisztráljanak a molbubi.bkk.hu webcímen, erre már lehetőség van.

Hangsúlyozták, hogy számos kedvezmény vehető igénybe az első naptól. Így például 3000 forintért lehet az év végéig használható Mol Bubi Start bérletet váltani. Indulási kedvezményként (visszavonásig) az éves bérletet 18 900 forint helyett 12 ezer forintért, a féléves bérletet pedig 12 500 forint helyett 8000 forintért lehet megvásárolni.

Állandó kedvezményként az éves közösségi közlekedési BKK-bérlettel rendelkezőknek 50 százalékos kedvezményt adnak az éves Mol Bubi bérlet árából, a vásárlás napján érvényes tömegközlekedési szemeszterbérletes köz- és felsőoktatásban tanulók pedig a féléves Mol Bubi bérletet 20 százalékos kedvezménnyel vásárolhatják meg. A bérlet kiváltásához személyes szerződéskötés szükséges. Az alkalmi felhasználók 24 órás, 72 órás vagy 168 órás jeggyel próbálhatják ki a közbringát.

A fejlesztés több mint egymilliárd forintba került. Ebből 900 millió forint az EU-támogatás, az önrészt pedig a Fővárosi Önkormányzat nyújtotta a BKK-nak. A rendszer üzemeltetésének főszponzora a Mol, emellett a jegyek és bérletek bevételéből és a Fővárosi Önkormányzat támogatásából tartják fenn a rendszert - olvasható a BKK közleményében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fónagy János: kulcskérdés a megújuló energiák felhasználásának növelése Magyarországon

Magyarországnak 2020-ra 13 százalékra kell növelnie a megújuló energiaforrások felhasználási arányát. Tovább olvasom