Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Végéhez közelít az aratás

A búza 90 százalékát learatták a megyében. Az időjárástól függ, hogy mikor végeznek a munkával. A sokévinél kevesebb a termés, a minőség azonban változatlanul jó.

Nincs olyan mezőgazdasági termelő, aki ne azt mondta volna, hogy égető szükség van az esőre. Akit a múlt hét végi csendes eső feltartóztatott az aratásban, még az is megbocsátotta az égieknek. A kalászosoknak természetesen már nem számított, s a legtöbb őszi növény így is véglegesen károsodott, a kukorica például. A legtöbb helyen a cukorrépánál is levélváltás következik majd be. Ám csapadék nélkül sok helyen a végleges kipusztulás fenyegette az őszi betakarítású növényeket.
A régióban a kalászosok aratása a finisénél tart. Amennyiben az időjárás nem szól közbe, négy-öt napon belül befejeződik a betakarítás. Tegnapig a termés 90 százalékát aratták le. A búza hektáronkénti termésátlaga a napokban learatott táblákon 3,8 tonna, s erre azt lehet mondani, hogy egészen elfogadható. Persze átlagról van szó, s tudvalevő, hogy a termelők a silányabb táblák aratásával kezdték a betakarítást. Amennyiben időben kaptak volna a gabonák egyszer-kétszer tíz-tizenöt milliméter esőt, a most éppen jónak mondható termésátlag huszonöt-harminc százalékkal lehetett volna több.
A múlt napok eső- és eső utáni szüneteiben, a kényszerű pihenés óráiban nyilván sok kombájnos fejében megfordult a mindig fejtörést okozó kérdés: várni vele vagy eladni, mármint a búzát értékesítse vagy várjon még. Akik arra kényszerülnek, hogy a kombájnok alól eladják a termést, azoknak nincs választása. Az állam az aszálykárok enyhítésére többféle támogatást fontolgat. A közraktározáshoz, annak hiteleihez való hozzájárulást például. A kérdés eldöntéséhez megkíséreltük szakemberek véleményét és tanácsát kérni. Nem sok eredménnyel. A forint most erős és ez nem kedvez a gabonaexportnak, de ez fordulhat is. Aki megengedheti magának, az bizonyosan mindenképpen vár a gabona eladásával. Raktároz vagy raktároztat, s bízik abban, hogy az ár lesz még kedvezőbb a mostaninál.

Korábban:

Aratás előtti gépszemle (2002-06-21) >>
Bizonytalan terméskilátások (2002-06-17) >>
Gőzerővel tart az aratás (2002-07-14) >>
Idén gyenge a búza (2002-07-10) >>
Készülnek az aratásra (2002-06-03) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kalandra fel!

Nyolcméteres magasságban a Mosoni-Duna partján 120 méter hosszú kötélpálya. Vállalkozó, kalandra… Tovább olvasom