Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

Vége az UFO-korszaknak: kivonják a forgalomból a repülő lampionokat

A ballon a repüléskor bármikor épületek tetejére, száraz növényzetbe, egyéb gyúlékony anyagba ütközhet és meggyújthatja azokat.
A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ideiglenes intézkedésként azonnali hatállyal elrendelte a Magyarországon forgalmazott, nyílt lángot használó, emberi irányítás nélküli, hőlégballonként működő repülő kívánságlámpások forgalomból való kivonását és visszahívását - írja az index.hu.

A főigazgatóság megállapította, hogy az eredetileg ázsiából származó, buddhista szertartásokon használt repülő lampionok használata sérti az Országos Tűzvédelmi Szabályzatban foglaltakat. Ez utóbbi szerint ugyenanis a szabadban tüzet gyújtani csak úgy szabad, ha az a környezetére tűz- vagy robbanásveszélyt nem jelent. Ráadásul Magyarország területén jelenleg is tűzgyújtási tilalom van érvényben.


A lámpák viszont kialakításuk miatt felemelkedés után teljes mértékben ellenőrizhetetlenné válnak, a ballon pedig a repülés során bármikor épületek tetejére, száraz növényzetbe vagy egyéb gyúlékony anyagba ütközhet és meggyújthatja azokat. A BM tehát hivatalból köteles megtiltani a repülő lámpák forgalmazását, áll a hétfői közleményben.

Olvasóink írták

 • 17. tati 2011. augusztus 31. 09:27
  „ha valóban van diplomád,akkor miért nem emlékszel rá,hogy a mentorod azzal kezdte,hogy nem kell vele dicsekedni...
  de embere válogatja,Te ilyen vagy,elfogadom.
  S az érveléseidet ne nekem,hanem a Katasztrófavédelemnek címezd,úgy talán sikerül kivételként a te vidám eregetéseidet is törvénybe iktatni. :-)
  nyomatékosan kérlek ne írj hozzám,én sem fogom tenni.
  minden jót!”
 • 16. lin.FCB 2011. augusztus 31. 09:16
  „Te okostojás, ha láttál volna csomagolást, vagy akár használati utasítást rá van írva hogy hány km/h-s szélben lehet felengedni, gondolom azért néztem meg mivel sajnos a hajam lobogásából nem tudom megállapítani hogy milyen erővel fúj a szél ezért néztem meg. Tudod van aki inteligens és tájékozódik. Ja és még valami, a helyi tűzoltóságon is be lett jelentve, ha véletlenül netántán, de semmi nem történt. Amúgy meg az általad le idiótázottak nevében szóltam, és bocsássál meg a 2 diplomámmal tudok szöveget érdelmezni és olvasni szóval láttam, hogy nem konkrétan nekem írtad. De megnyugodhatsz a drága vityillód ezentúl nem lesz kitéve tűzveszélynek, ha csak nem halmozol fel sok-sok szemetet a padláson és nem tüzelsz hülyén akkor nem fog leégni, ha baj van akkor esetleg hívd a 105-öt.”
 • 15. tati 2011. augusztus 31. 08:22
  „ja,és felejtsük is el a vitát,mert az ETO parkban is volt akié a nyárfák fölött landolt.(gondolom türelmetlen volt és hamar elengedte.)
  Ebből ugye nem tartottak tanfolyamot a felhasználását illetően,így történhetett.
  a jobbérzésű gyártók rá is írták a zacskójára:
  -FELHASZNÁLÁSA SAJÁT FELELŐSSÉGRE! ennyi te nyúlbélaaa.”
 • 14. tati 2011. augusztus 31. 08:18
  „sorry!
  még annvi,hogy minek vizslattad a meteorológiai oldalakat,ha annyira halálbiztos voltál abban,hogy NEM OKOZHAT PROBLÉMÁT? :-))))”
 • 13. tati 2011. augusztus 31. 08:16
  „már megbocsáss Te <moderálva>,de hozzád ki is írt egy árva szót is???
  az én hozzászólásom csak egy vélemény volt a sok közül,s nem volt senkinek sem személy szerint címezve...
  elmondom neked,hogy voltam az ETO parkban,és láttam hogy mi a dörgés az ott rendezett csillagászati napon eleresztett ballonokkal.
  ugye azt meg nem gondolod komolyan te sem,hogy minden eregető a feleresztés előtt tanácsot kért az időt illetően H.Bóna Mártától? (isten nyugosztalja szegényt)????
  ennyi.
  kis ember vagy ahhoz,hogy neked írogassak.minek?”
 • 12. lin.FCB 2011. augusztus 31. 07:56
  „11.tati
  Te mekkora okos vagy, nyugodtan idiótázz le, sajnálatodra nem vagyok hülye fizikából. Én felengedtem nagyjából 15-öt, és képzeld egy hatalmas nádtetős csárda mellett, és jééé megnéztem előtte a meteorológiai honlapokat a szelet illetően, sőőőt, a fölengedés előtt még ki is mentem a szabadba, hogy meggyőződjek róla, valóban nem fúj e a szél. Gyanítom amúgy, hogy te nem is láttál, vagy próbáltál ilyet, mert akkor tudnád, hogy amint megtelik annyi levegővel, hogy fel tudjon szállni, olyan magasra repül, hogy a te házad magasságát gyakorlatilag 1 másodperc alatt elhagyja ÉS LEFELÉ NEM SZÁLL. Te idióta, nem mi aki használtuk!”
 • 11. tati 2011. augusztus 31. 07:26
  „na végre...
  amikor cikkezett róla régebben az újság,akkor írtam le,hogy bármikor okozhat tüzet.
  ugyanis hiába a duma,hogy nem veszélyes,ha oldalirányú légmozgás van,akkor nem szabadon felfelé száll csak.
  bármikor rásodródhat egy száraz búzaföldre,vagy nádtetős házra is a szélben.
  mert ugye a lelkes "eregető" azt hogy szeles az idő,és akkor nem szerencsés az ilyen reptetése már <moderálva>....
  idióták,megmagyaráznak mindent,pedig csak fizika az egész.
  az új építés,néprajzi jellegű házam teteje kétszer többe került nádfedéssel,mint bármelyik drágább fedés.
  kíváncsi lennék,ha egy ilyen lámpás eregető idióta felgyújtotta volna,netán meg is lehetett volna fogni,és bebukta volna emiatt a pár millát,akkor mekkora tudós lett volna a témában....”
 • 10. RickCartman 2011. augusztus 30. 19:53
  „9. bizony, de legalább jól érzik magukat:-)”
 • 9. Agent 2011. augusztus 30. 19:31
  „8, maradnak a poros levegőjű helységben vakuval készült képeken látni vélt "szellemarcoknál" és "plazmagömböknél" :):)”
 • 8. RickCartman 2011. augusztus 30. 18:51
  „ezeket szokták a kedves olvasók ufónak nézni, aztán küldik be az olvasó-tudósítói )tudósító olvasóii?) fotókat, a többiek pedig lelkesen kommentálják, hogy ők is látták, és bizisten ufó volt - mi lesz így velük?”
 • 7. lin.FCB 2011. augusztus 30. 15:13
  „6. bojtár
  Az a 300 Ft amit darapjáért fizettem abszolút megérte, meg ebbe nem gyertya van pont emiatt nem veszélyes, és egy esküvőre kellett ilyeneket rendelnem ugye ott meg a szív alakok. Oh jaj, de szépek is voltak... A Katasztrófavédelmi Főigazgató mondjon le! :) :)”
 • 6. bojtár 2011. augusztus 30. 15:05
  „5. lin.FCB 2011.08.30. 14:58
  semmi extrém rizspapír gyertya meg egy kis technika óra:)”
 • 5. lin.FCB 2011. augusztus 30. 14:58
  „Hát ez vicc, mikor én az elsőt vettem itt a környéken senki nem ismerte, csak 1 helyről lehetett neten rendelni, a 2. 3. tömeges lampion felengedéskor nagyjából 5en jöttek oda hozzám, hogy mondjam meg honnan rendelem. Szóval ezek már röpködnek itt évek óta és most tiltják be? Ha az utasításoknak megfelelően engedi fel az ember semmi baj nem történhet, az majd csak akkor esik le ha elaludt a tűz.”
 • 4. Yoav-Ben-Meir 2011. augusztus 30. 14:46
  „akkor ha ezutan repul ez-az,az majd esetleg csak stikaban felengedett ballon lesz!!”
 • 3. bojtár 2011. augusztus 30. 14:17
  „én meg feloszlatom a kormányt mert az hivatalból pusztítja a népet”
 • 2. Dwatson 2011. augusztus 30. 13:59
  „Hivatalosan csak akkor járnak el,ha már valamelyik hivatalos ember is érintett,vagy ha ő veti fel a problémát.”
 • 1. tricse 2011. augusztus 30. 13:44
  „Nocsak,nocsak! Amikor én írtam anno itt,hogy be kellene tiltani mert veszélyes akkor kaptam itt hideget-meleget,én voltam az első számú demagóg közellenség! :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pokorni: átgondolt közoktatási törvényre van szükség

Hoffmann Rózsa legújabb oktatási koncepcióit Pokorni Zoltán még nem kapta kézhez. Tovább olvasom