Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Vége a külföldi rendszámú magyar autók korának

Szeptember 1-jétől új szabályok vonatkoznak a külföldi rendszámú autókra Magyarországon.
A szeptember 1-jén hatályba lépő módosítás értelmében a közúti forgalomban külföldi rendszámmal a közlekedési hatóság által kiadott magyar hatósági engedéllyel és jelzéssel vehetnek részt azok, akik belföldi üzembentartónak minősülnek (vagyis lakó-, tartózkodási-, illetve székhelye a Magyar Köztársaság területén van).

Nem vonatkozik a módosítás az olyan szervezetekre, amelyek rendszeres tevékenységüket a külföldön bejegyzett székhelyük vagy telephelyük szerinti országban végzik, illetve a tulajdonos a jármű forgalomba helyezését a közlekedési igazgatási hatóságnál már kezdeményezte, valamint azokra, akik életvitelszerűen nem Magyarországon élnek. Azokra sem vonatkozik a főszabály, akik a járművet harminc napnál rövidebb ideig használják Magyarország területén és a használathoz az üzembentartó a jármű birtokba adása időpontjának megjelölésével írásban hozzájárult, valamint arra sem, aki a járművet Magyarország területén kívüli rendszeres munkavégzés érdekében használja - írja a jogiq blog.

Hatósági ellenőrzéskor a feltételek fennállását a jármű üzemben tartója, valamint a jármű vezetője közokirattal vagy teljes bizonyító erejű magánokirattal köteles igazolni.

Milyen büntetésre számítsanak szabályokat megszegők?
A közúi közlekedéshez kapcsolódó egyes rendelkezések megsértése esetén alkalmazandó közigazgatási bírságról szóló kormányrendelet szerint három csoportba sorolták azokat, akiknek bírságot kell fizetniük a szabályok megszegése esetén. 2000 köbcentiméter vagy az alatti személygépkocsi esetén 400 ezer forint, 2000 köbcentiméter feletti személygépkocsi esetében 800 ezer forint, egyéb jármű esetében 200 ezer forint összegű közigazgatási bírságot kell megfizetni. Azonban ezen összegek nem magánszemélyekre vonatkozik, hanem kft-kre, stb. Amennyiben magánszemély sérti meg a szabályokat, akkor a felsorolt összegek felét kell megfizetni.

Ezzel azonban még nincs vége a szankcióknak, ugyanis ha valaki a külföldi rendszámokkal kapcsolatos szabályokat megszegi, azzal is számolni kell, hogy a forgalmi engedélyt, valamint a rendszámot a helyszínen elveszik, és azt 8 napon belül megküldik az illetékes magyar hatóságnak. A forgalmi engedélyt, valamint a rendszámot a hatóság határozattal bevonja, és tájékoztatja az üzembentartót, hogy amennyiben a határozat jogerőre emelkedését követő 15 napon belül nem kezdeményezi a jármű belföldi forgalomba helyezését, akkor a bevont hatósági jelzést és engedélyt a külföldi hatóságnak küldi meg. Amennyiben a jogerőre emelkedés előtt kezdeményezi a belföldi forgalomba vételt, úgy az eljárást meg kell szüntetni.

Amennyiben valaki a jogerősen kiszabott közigazgatási bírságot nem fizeti meg, úgy a jármű forgalomból történő kivonását hivatalból rendeli el a közlekedési igazgatási hatóság, és ezzel együtt a forgalmi engedély és a rendszám is bevonásra kerül.

Olvasóink írták

67 hozzászólás
 • 67. öröksoproni 2011. szeptember 07. 09:54
  „Nem demagógiának szánom, de nézzük már meg, milyen típusú és hány éves autók közlekednek külföldi rendszámmal. Én még egy 8 éves Suzukin sem láttam külföldi rendszámot, csak BMW X5-ön, Audikon, stb. A bizonyíthatóan külföldön is üzleti tevékenységet végző tulajdonost nem kellene vegzálni, de a legtöbb úgyis adócsaló, semmi hasznot nem termel az államnak, csak a kiskapukat keresi. Egy gyesen lévő több járulékot fizet, mint ők, az adóról már ne is beszéljünk.”
 • 66. zöldséges007 2011. szeptember 03. 11:36
  „oPTiKa köszi meg fogom próbálni, még annyi hogy beírtam a kalkulátorba ugyan azon típus 2002-es változatát is, vagyis ahhoz képest amit én vettem volna 9!évvel fiatalabb, és a regadó 2,5millió, most akkor ami környezetvédőbb autó mert új meg minden még többet fizessek? nem az lenne a lényeg, hogy a régi autók ami nem annyira környezetbarát kevesebb legyen? ez röhej a köbön:-))) amit én akarok max 3000 euró, itthon a legolcsóbb 2,3millió, akkor még úgy is megéri hogy szerzek vmi szlovák céges ismerőst, oszt hadd szóljon, bebizonyítom hogy a cégé a kocsi, aztán meg a kölcsön papír is ott lesz a zsebemben na fogjatok meg.. ennyi... amúgy az ötlet nem lenne rossz csak nagyon rosszul van megalkotva, mert mint leírtam az én példám egyáltalán nem az adócsalás kategória..”
 • 65. Jägermeister 2011. szeptember 03. 07:05
  „Na megallapitottam, tenyleg vicc orszag vagyunk. Gondoltam, utanna erdeklödöm, felsöbb szinten, (miniszterium), hogy az en esetemben mi a helyzet. Google, valogatas a miniszteriumok között, megis kinek az asztala lehet ez az uj törveny. Ez ugye penzbevetel az orszagnak, hat hivom a Gazdasagi Miniszteriumot. Nem az ö asztaluk, hivjam a Belügyminiszteriumot. Kedvesek velem a telefonba, de fogalmuk sincs, csak tippelni tudnak. Elözekenyen kapok egy telefonszamot egy jogalkoto jogaszet. Felhivom, kedves, segiteni az ertelmezesben sajnos nem tud, nem ö alkotta a törvenyt. De ajalnja, irjak e-mailt a Nemzeti Fejlesztesi Miniszteriumnak, hatha ök többet tudnak. Megnyugtatasul azert mindenki azt mondja, hasznaljam csak a csaladi autonkat. Meg a gyerekem is hasznalja. Hat kivancsi leszek, mit fognak szolni a rend örei. Kivarom! Remelem nem allitanak meg!”
 • 64. Bali01 2011. szeptember 02. 21:45
  „Dehogy van vége,max pár juzer beszalad aztán befizeti,de ez sem valószínű.
  Akinek annyi esze volt,hogy máshová is lehet regisztrálni,annyi is lesz,hogy 12 db kölcsönadásit berak a forgalmi mellé,aztán majd a süni kihúzza a neki valót.Ennyi.
  Adót sem,főleg nem regadót,ezeknek?Nóóóómális?Még azokat is kivinni amin H rendszám van.”
 • 63. pancser 2011. szeptember 02. 20:23
  „Nem kéne inkább arra törekedni, hogy ne legyen előnyös a külföldi rendszám? Muszáj mindent büntetéssel fenyegetéssel intézni? Persze értem én ha belegondolok ez a magyar állam és a magyarok, akik ugye.....”
 • 62. vitez_laszlo 2011. szeptember 02. 20:17
  „61. NoH

  Vagy kitanulsz valami szakmát, aztán produktumot állítasz elő, és ezáltal megnöveled a bevételi oldalt.

  Jól benyelted ezt gyurcsányi -csak a megszorítás- dumát.

  Persze a pazarlást, indokolatlan kiadást le kell csökkenteni. A Te példádnál maradva, az étkezést nem a mekdoniban, hanem otthoni koszttal oldod meg. Bár ahogy vesszük. Akár ezt is tekinthetjük megszorításnak.”
 • 61. NoH 2011. szeptember 02. 18:34
  „Nincs pénze az országnak ezért az ilyen törvény ! Viktorkáék ordibáltak ,hogy adóemelések , megszoritások nélkül is ki lehet vinni az országot a bajból és sajnos ezt sokan elhidték ! Dudják ök jól hogy az eg´sz csak egy nagy hazugság !
  ha nekem van 1000 forint adósságom azt hogy tudom megadni ? Csak ugy ha másik oldalon csökkentem a kiadásom !”
 • 60. oPTiKa 2011. szeptember 02. 17:24
  „nasi12, lehet, hogy nyert a lottón?
  vagy focista... :-D”
 • 59. oPTiKa 2011. szeptember 02. 17:23
  „zöldséges007, igazad van. Van valami EU-s panasziroda, írj nekik, hátha. Panaszod indokaként azt kell írnod, hogy a regisztrációs adóval Magyarország gátolja az áruk és szolgáltatások szabad áramlását az EU-n belül:
  Ha az általad keresett autót Magyarországon veszed meg, akkor az átírás költsége kb. 40-50 ezer forint, ha más EUs országból, akkor 1.3 millió. Feltételezem, hogy amikor az autót gyártották, még nem volt regisztrációs adó, így a kettö autó közt csak annyi különbség van, hogy a magyarra fizettek régebben vámot. A magyar regisztráció 1.3 millióért egyértelmüen az EUs törvények megsértése...”
 • 58. gralaci 2011. szeptember 02. 17:20
  „Ez egy hülye szabály lesz! Eleve, mi az hogy megfordul a bizonyítási kényszer? Minden más ügyben a hatóságnak kell bizonyítani a törvénysértést. Az IN kezdetű rendszámokat is számon kérik? A felvidéki kettős állampolgár, ha nagy boldogan magyar útlevelével igazolja magát, kezdhet magyarázkodni?”
 • 57. nasi12 2011. szeptember 02. 16:23
  „Nekem abszolút nem furcsa, ha egy fiatal huszonéves, félszázmilliós Ferrarival vagy Mazerattival jár.
  Szerintem nagyon megdolgozhatott érte!
  Ha visszaállítanák a munkakönyvet, (amit a gengszterek védelme érdekében eltöröltek anno) én is szívesen belenéznék egy ilyen fiatal okmányába.
  Mivel ez nem lehetséges, sőt még a hivatalos szervek sem kérdezhetik meg, gengszteri szabadságjogokra hivatkozva, hogy -,,mit dolgozol édes fiam?"
  ,,Honnét van neked ötven millás autód"
  Csak tippelni lehet, hogy a szintetikus boldogságporok kereskedelme, még mindig jól jövedelmezhet kishazánkban!”
 • 56. koponya1 2011. szeptember 02. 14:28
  „Akik sötét ügyeiket 70-80 évre titkosítják (állam megkárosítás) ne akarjanak ebben az ügyben döntéseket hozni!”
 • 55. beleptem 2011. szeptember 02. 14:18
  „ez a tisztességes ember soha nem tudna... c. duma a kedvencem :)

  Aki külföldön dolgozik akár 20on évesen is megengedhet magának egy jobb autót, főleg ha még nincs család.
  Bizonyos szektorokban lazán meg van a havi 2-3000 euró nettó, abból meg gyorsan megvan egy jó autó.
  De itthon gyári munkásként is lehet -igaz megszakadsz- 180-200 000 ft-ot keresni.
  Ha ezt néhány évig csinálja és nem költ (mert pl. a szüleivel él) ugyancsak gyorsan megvan egy jó autó.

  Azonkívül vezetői beosztások, vállalkozók (él)sportolók....

  A regadóm meg egy lehúzás, az állam vegye már észre, hogy ne próbálja lehúzni a magyarokról az utolsó bőrt is. ha tisztességes lenne, akkor talán visszafele is menne az ügy!
  Még jó, hogy külföldi rendszámú autóval járnak egyesek, nem mindegy, hogy 1-2 millióval többe-kevesebbe kerül az autó.
  Hozzáteszem, az igazán gazdagoknak magyar rendszám van az a8-ason, a 7es bmw-n és az x6-oson!”
 • 54. zöldséges007 2011. szeptember 02. 14:08
  „én csak azt nem értem hogy pl én akartam behozni egy sportautót kint 1250Euró, ami lássuk be nem sok, a reg adó a régi számítás szerint 1m300ezer, kérdem én miért? ez nem luxus autó, csak nagy cm-s, nem vagyok sem gazdag sem semmi, csak egyszerűen szerettem volna egy ilyet. de 1m6-ért azért már nekem drága. nem értem hogy az én 300 ezer ft-nak megfelelő kocsimon mi lett volna a luxus... felháborító”
 • 53. BJ.MÓVÁR 2011. szeptember 02. 13:35
  „Ez is példa,az "átgondolt, mindenható" törvényhozásra amit a kormánypárt,és csinovnyikjaik művelnek! Még nem tudja a rendőrség,meg a hivatal se hogy milyen igazolást fogadhatnak el a fakabátok! Július 4-én megszavazták a törvényt,de úgy látszik ezt se sikerült rendesen kidolgozni,átgondolni! Igaz a nyári szabadság előbbre való a törvényhozóknak,ezért kevés 2 hónap az alkalmazáshoz!Az ember úgy gondolná olyan átgondolt,megfontolt törvényeket hoznak ami alkalmazható is. Ez is egy hibás termék! Vajon ki a felelős??? Vagy ezt nem illik firtatni ,mert talán erre is felhatalmazást kaptak?!Szakértők,tanácsadók ,beterjesztők ,megszavazók nem felelősek?? Ahelyett hogy a környező országok adózásához igazítanák az autósokat terhelő adókat,járulékokat,mindig az itteni feleslegesen magas terhek behajtásán gondolkoznak,másra fordíthatnák energiájukat,és képesek lennének ésszerű,megfontolt törvényeket alkotni!!!”
 • 52. .viki27. 2011. szeptember 02. 12:54
  „Én inkább azt nézném meg,hogy miből vette a szuper luxus kocsit vagyis mennyit adózott a jövedelme után ha még ilyen luxusra futotta.Láttam Győrben vadi új piros Ferrarit DS rendszámmal és aki vezette volt már vagy húsz éves.Nem beszélve a fehér Mazeratiról amelyik nem régen a házunk előtt parkolt.A jelenség hasonló kérdezem miből?Tisztességes ember egy élet munkájával sem tud ilyen autókat vásárolni szóval inkább vagyonosodási vizsgálatot amit eltörölt jelenlegi kormányunk mert szerintük nem volt alkotmányos!Igaz több milliárd forint adóhátralékot megállapított a vizsgálat de hát maga alatt nem akarták váni a fát!”
 • 51. gmentes 2011. szeptember 02. 11:32
  „Ennek semmi értelme!!!!!”
 • 50. @Gabben 2011. szeptember 02. 11:26
  „Itt a kiskapu, azoknak akiknek a saját nevükön van az autó, Szlovákiai Magyar (Pozsonyi) Nagykövetség e-mail válasza
  Tisztelt:XXXXX úr
  Az életvitelszerűen Mo-on él kitétel azt jelenti, hogy valaki Mo-on éli a mindennapjait, ott dolgozik, tanul, stb.

  Ha valaki több ország közt ingázik, akkor is van egy domináns ország, ahol az év legnagyobb részét tölti.

  Feltételezem, hogy az Ön esetében ez Magyarország.  Mindettől függetlenül, ha Önnek van állandó szlovák lakcíme, akkor elvileg nyilatkozhatja azt, hogy életvitelszerűen Szlovákiába él.

  Ezen nyilatkozat igazságtartalmát pedig csak Ön tudhatja.  Tisztelettel: XXXXXX XXXXXXX

  konzul”
 • 49. vitez_laszlo 2011. szeptember 02. 11:08
  „Kedves rebe1!

  " aki tud ügyeskedni tegye is meg "

  Akit meg rajta kapnak, mosolyogva legyintsen. Ez nem jött be.

  üdv.
  Azért az országunk nevét írhatnád nagy kezdőbetűvel.”
 • 48. rebe1 2011. szeptember 02. 09:38
  „kedves Lobbo71

  Igazad van de szerintem ezt magadnak sem hiszed el hogy ilyenen mulik az adóemelés
  Ezek a narancsosok akkor is emelnek ha süt a nap meg akkor is ha nem
  Egyszerü példa
  A válság elején amit felvettünk hitelt mint nagy magyarország mit csináltak vele odaadták a nagyobb bankoknak a profitért
  Most mi van , a legtöbb ember hitelének havi zárása vagy 6 vagy 20.ara esik ,milyen érdekes hogy hó elején és hó közepén 10 -15 ft-tal ugrál feljebb a chf,az euro meg a többi valuta szinte változatlan...
  De biztos ezek is véletlenek ugye .
  Ugyhogy azon ne is gondolkodj mit miért csinálnak ha pénz kell nekik törvénymodosítás és adóemelés igy is meg ugy is
  Én meg továbbra is kitartok az mellett aki tud ügyeskedni tegye is meg legalább neki jobb lesz.a lehetőség mindenki számára adott.
  Itt ebben az országban ,már égig ér a <moderálva> de szerintem te is érzed kilábalás talán 50 év mulva mindegy mit hazudik a viktor meg a többi párt is.”
67 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizennyolc éves embercsempész a szerb-magyar határon

Elfogtak egy 18 éves tataházi embercsempészt, aki 17 külföldit segített abban, hogy illegálisan… Tovább olvasom