Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Védőernyő a legrászorultabbakért

A győri Szent Cirill és Method Alapítvány Anya- és Gyermekotthonában öt éve találnak menedékre a megvert, üldözött anyák és gyermekeik. Az intézményben az eltelt időszakban – nagyrészt a régióból – közel 400-an fordultak meg.
Dr. Ranschburg Jenő pszichológus a budapesti társintézmény üdvözletét tolmácsolta a résztvevőknek az ötödik évét ünneplő győri anya- és gyermekotthonban, Gáspár Károly, a szakminisztérium főosztályvezetője pedig a szociális munkát végzők összetett munkájáról beszélt.

– Nincs fontosabb annál, minthogy a gyermekek a bajban együtt lehessenek legalább az egyik szülőjükkel” – fogalmazott bevezetőjében a főosztályvezető.
Fekete András lelkész, az otthon egyik alapítója köszönetet mondott mindazoknak (név szerint is Páternoszter Piroska irodavezetőnek), akik bíztak a lelkes szervezők otthonteremtő erejében és hitében.
S bár hihetnénk, hogy egyszer csak eltűnnek az otthontalanok, a bántalmazott anyák, a megvert gyermekek, számuk az utóbbi években folyamatosan emelkedik, így a védőotthonokra, a krízisek kezeléséért végző jó szakemberre még inkább szükség lesz.
Ezért választotta az együttműködést, az empátiát a szakmai tanácskozás vezető témájaként a győri Szent Cirill és Me-

thod Alapítvány. Az anya- és gyermekotthonban közel 400 gyermek, illetve család fordult meg és kapott átmeneti, vagy hosszabb távú segítséget. Az intézmény stílszerűen szakmai munkával ünnepli e jeles évfordulót, amelyre a társintézmények vezetői, munkatársai és a leendő szociális munkások is meghívást kaptak. A győri Széchenyi művelődési központban tegnap dr. Ranschburg Jenő a család szerepéről, dr. Csernus Imre a devianciákról, Incze Zsuzsa pedig a gyermekvédelem jelenlegi helyzetéről beszélt. Levetítették azt a filmet, amelyet Ruffy Pálról, a hazai gyermekvédelem atyjáról készített a televízióból ismert Incze Zsuzsa. A program ideje alatt játszóházat, kézműves-foglalkozásokat, játék- és könyvbörzét szerveztek a helyszínen, az újvárosi kispiacnál pedig forró teát és süteményt kínáltak az érdeklődőknek. Ma vitafórum várja a résztvevőket dr. Tolnay Gyula főiskolai tanár, Sütő Csaba, a Hajléktalanokat Segítő Szol gálat igazgatója, valamint Szekér Ákos, a megyei munkaügyi központ munkatársának vezetésével.
(Dr. Ranschburg Jenő az „apátlan világról” szóló előadására sokan voltak kíváncsiak, a szakemberrel készült interjút későbbi lapszámunkban adjuk közre.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

sfac: őszi Góleső

Öt pont előnnyel vezeti a megyei harmadosztály Kapuvári csoportjának táblázatát a Soproni FAC.… Tovább olvasom