Kisalföld logö

2018. 07. 19. csütörtök - Emília 18°C | 27°C Még több cikk.

Védje ki a számítógép ártalmait!

Elgondolkodott már, hogy naponta hány órát tölt a képernyő előtt s ez milyen veszélyeket rejt magában?

Számítógép a munkahelyen

A számítógép térhódítása a munkahelyeken szükségessé tette a képernyő előtti munkavégzés egészségügyi követelményeinek jogi kidolgozását. Ez a szabályozás képernyős munkakörnek ismeri el, ha a dolgozó napi munkaidejéből legalább négy órában, rendszeresen képernyős eszközt használ. Az előírások kitérnek a berendezésekre (képernyő, billentyűzet, munkaasztal, munkaszék) és a környezetre (megvilágítás, hőmérséklet, tükröződés). Ezenkívül minden órában 10 perc pihenőidőt írnak elő, melyek nem vonhatóak össze. A tényleges képernyő előtti munkavégzés ideje a napi 6 órát nem haladhatja meg. Ne aggódjunk, mert olyan munkakörök, ahol a munka ilyen megszakítása mások életét, testi épségét veszélyeztetné – mint például a légiforgalom-irányítók – más megítélés alá esnek.

Mit kell tudni a védőszemüvegről?

A köztudatban elterjedt, hogy a munkahelyen a szembántalmak megelőzésére „védőszemüveget" használhatunk. Valójában milyen szemüvegről van szó?
Ez egy lencséből és egy keretből álló „éleslátást biztosító szemüveg", ami abban segít, hogy a monitoron megjelenő szöveget, jeleket ne elmosódottan, homályosan lássuk. Az ilyen munkakörben foglalkoztatottak munkába állás előtt és később rendszeresen szemészeti vizsgálaton kell hogy részt vegyenek. Ekkor dől el, kinek van szüksége ilyen szemüvegre. A szemüveget a szemész szakorvos írja fel, költségeit – általában meghatározott keretösszegig – a munkáltató téríti. Az így kapott szemüveg az egyéb szempanaszok javítására nem alkalmas, kifejezetten a képernyő előtti munkavégzéshez készül.
Van-e kihordási ideje az ilyen szemüvegnek?
Kihordási ideje a szemüvegnek nincs. A cserére szemészeti okokból, szakvizsgálatot követően kerülhet sor. Ebben az esetben az új szemüveget szintén a munkáltató fizeti. Amennyiben a szemüveg saját hibánkból megrongálódik, a csere költségeinek viselése a munkáltató és munkavállaló közötti megegyezéstől függ.

Számítógép otthon

Ma már a számítógép nemcsak a munka, hanem a szórakozás eszköze is. Az otthoni számítógépet mind a felnőttek, mind a gyermekek előszeretettel használják. Gyermekeink gyorsan megtanulják a gép és az internet használatát, élvezik a gyors információáramlás lehetőségét, a látványos számítógépes játékokat. Vizsgálatokkal alátámasztott, hogy a gyermekekre korunkban jellemző a kevés mozgás, a helytelen ülő életmód. Ezt fokozza a számítógép előtti hosszas üldögélés, a sokszor mozdulatlanul, egy pózban eltöltött idő.
Vegyük sorra, hogy milyen veszélyeket rejt magában a technika vívmánya és egy kis odafigyeléssel ezek hogyan előzhetők meg! Vigyázzunk gyermekeinkre, mert fejlődő szervezetük révén érzékenyebbek ezen ártalmakra és gondoljuk meg, mennyi idő vár még rájuk a számítógépek világában!

A szoba mely sarkába telepítsük a számítógépes kuckót?

A megfelelő hely kereséséhez legfontosabb szempont a jó megvilágítás és a tükröződés elkerülése. Ha az ablakok mellett vagy között elég széles falfelület található, akkor a képernyőt oda célszerű helyezni (a faltól 5–10 cm-re).
Célszerű az asztalt és a képernyőt az ablakra merőlegesen elhelyezni
A megfelelő fényviszonyok eléréséhez az ablakokat pasztellszínű függönnyel, illetve reluxával árnyékoljuk. A természetes megvilágítás pótolhatatlan, azonban a helyes megvilágításra alkalmas az izzólámpa, a fénycső, a kompakt fénycső és a halogénlámpa is.
Soha ne helyezzük az asztalt ablakkal, ajtóval, fényesre lakkozott fallal, tükörrel szembe!

Milyen a megfelelő monitor?

 Segítő torna

Otthon és a munkahelyen is (az előírt szünetekben) érdemes tornagyakorlatokat végeznünk. Ezek felfrissítik szervezetünket, megmozgatják elgémberedett végtagjainkat, gerincünket. Így javíthatjuk az alsó végtagok keringését is, megelőzve az „ólomláb" vagy súlyosabb esetben az alsó végtagi trombózis kialakulását. Bármilyen tornagyakorlat elvégzése hasznos lehet, az alábbi két tornát azonban kifejezetten számítógép előtt ülőknek dolgozták ki.

Négyzetnézés
Nézzünk egy elképzelt nagy négyzet négy sarka felé! Ismételjük ezt 3-szor. Most csináljuk ugyanezt fordított irányban! Szünet. Lélegezzünk mélyeket!

Állcsúsztatás
Csúsztassuk a fejünket finoman, egyenesen hátra, állunk simán hátrafelé csússzon, függőlegesen ne mozdítsuk!
Maradjunk így, amíg 10-ig számolunk! Közben tartsuk vissza a lélegzetünket!

Fejhajlítás
Hajtsuk a jobb fülünket finoman a jobb vállunk felé! Számoljunk 10-ig, majd hajtsuk a bal fülünket finoman a bal vállunk felé! Számoljunk ismét 10-ig!
Közben tartsuk vissza a lélegzetünket!

Háthajlítás
Álljunk fel, tenyereinket szorítsuk hátul a derekunk alá, és hajoljunk hátra! Számoljunk 10-ig! Előre nézzünk, ne fölfelé! Közben tartsuk vissza a lélegzetünket!

Karokat fel!
Karjainkat nyújtsuk felfelé és nyújtózkodjunk a mennyezet felé!
Számoljunk 10-ig! Közben tartsuk vissza a lélegzetünket!

Karmozgatás fel és hátra
Könyökben behajlított karokkal emeljük egyik karunkat a fejünk fölé, a másikat hátra a hátunk mögé! Számoljunk 3-ig! Lazítás, majd karcsere.
A tornagyakorlatok leírása dr. Hódos Tibor a témával foglalkozó könyveinek, jegyzeteinek felhasználásával készült.
Ma már a számítógép nemcsak a munka, hanem a szórakozás eszköze is.
A képernyő megfelelőségének jó része a műszaki jellemzőkre vonatkozik. Vásárlásnál mindenképpen tájékozódjunk, vagy kérjük ki szakember tanácsát arról, hogy stabil, villódzásmentes, jó felbontóképességű, megfelelő átmérőjű, könnyen állítható készüléket vigyünk haza!
A képernyőfigyelés akkor a legkevésbé fárasztó, ha a képernyő 20 fokban hátradöntött és síkja a képernyőt néző személy tekintetére merőleges. A felfelé nézés rövid idő alatt nyakfájdalomhoz vezethet.
A helyes látószög érvényesülése érdekében a monitort soha ne helyezzük a gépházra!
A képernyő optimális nézési távolsága 45–60 cm.

Szék és asztal

A családban az aprótól a nagyig mindenki odaül a géphez, ezért a mozgásszervi problémák megelőzése érdekében nélkülözhetetlen az állítható asztal és szék.
Az asztal legyen legalább 120x80 cm-es és nem fényvisszaverő felületű. Ha a géphez nyomtatót, szkennert is csatlakoztatunk, ennél nagyobb asztalra vagy külön polcokra lesz szükségünk. Az asztal kiválasztásánál gondoljunk a monitor nézőtávolságára is! Az asztallap alatt a lábak szabad mozgásához kellő teret kell biztosítani. Az optimális állítható asztalmagasság felnőtteknél 68–76 cm, gyermekeknél 64–70 cm.
A jó széken minden állítható, háttámlával (deréktámlával) és karfával rendelkezik. A deréktámla megtámasztja a sérülékeny ágyéki csigolyákat, megelőzve így azok egyenlőtlen terhelését és a porckorongok elváltozásait.

A jó szék ismérve a kényelmes testtartás, melyről az alábbiak segítségével győződhetünk meg:
1. az alsó lábszárak kényelmesen, közel függőlegesen helyezkednek el,
2. a talpak kényelmesen megtámaszkodnak a padlón vagy a lábtámaszon,
3. a gerinc – oldalról nézve – enyhén ívelt és kissé előredőlt,
4. a combok közel vízszintesek,
5. a felkarok – laza tartásban – közel függőlegesek,
6. az alkarok felfekszenek a karfára és vízszintesek.

Billentyűzet és a kezek

Annak érdekében, hogy a kezek és a karok ne fáradjanak el („ne panaszkodjanak a kezek"), a billentyűzetnek dönthetőnek és a monitortól különállónak kell lennie. A billentyűzet előtt biztosítsunk elég helyet a kéz és a csukló megtámasztásához! A támasz és a billentyűzet beállításánál fontos szempont a kézfejek kényelmes tartása a billentyűzet használatánál. Az ergonómiai követelményeknek legjobban az osztott billentyűzet felel meg, mert így a két kéz mozgása egymástól jobban elkülönül. Ha az asztal kicsi, az asztal lapja alá egy billentyűzettartó fiókot érdemes elhelyezni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Írja meg!

Közérdekű híre vagy jó ötlete, szabadidős programajánlata van? Rangos versenyt, vetélkedőt nyert… Tovább olvasom