Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 23°C Még több cikk.

Védett műtárgyak átadása a magyar kultúra napján

Állami elővásárlással szerzett védett műtárgyakat adott át három nemzeti közgyűjteménynek a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) a magyar kultúra napján, szerdán.
Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) állománya régi magyar könyvekkel és szépirodalmi kéziratokkal, illetve Esterházy-librettókkal bővül.

A Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) egy Árpád-kori arany karikacsattal és egy XIX. századi egyedi dagerrotípiával gazdagodik, míg a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) Strobl Alajos szobrászművész egy eddig ismeretlen alkotását kapja.

A magyar művelődéstörténet szempontjából különlegesen értékes műtárgyakat Monok István, az OSZK főigazgatója, Bereczky Lóránd, az MNG vezetője és Kovács Tibor, az MNM főigazgatója vette át Kocsi Lászlótól, az NKÖM politikai államtitkárától és Varga Kálmántól, a KÖH elnökétől.

A KÖH nyilvános árverésen vásárolta meg a ritka hungaricumnak számító négy könyvtári dokumentumot: egy 1526-ban és egy 1699-ben készült könyvet, illetve Szép Ernő és Vajda János egy-egy saját kézzel írott levelét.

A korábban ismeretlen helyen "lappangott" Esterházy-szövegkönyvek - az irodalomtörténet, a könyv- és nyomdatörténet, továbbá a színház- és művészettörténet egyaránt becses forrásai - magángyűjteményekből kerültek elő.

A szerzemények egyik fele egy 39 dokumentumból álló -Haydn-operák szövegkönyvét is tartalmazó - gyűjtemény, amelynek darabjain az Esterházy hercegi hitbizomány könyvtárának pecsétje látható, másik fele pedig négy további librettó, egy kéziratos és egy nyomtatott kotta, két metszet, valamint két ex libris.

A nemzeti múzeumba kerülő - feltehetően a XIII. században készült - 7,3 gramm súlyú arany ruhacsatot Heves megyében lelték fel, hasonló jellegű és jelentőségű darab magyar műtárgyállományban eddig nem szerepelt.

A Bethlen család tagjait ábrázoló 1842-es kolozsvári dagerrotípia - egy ezüstözött rézlemezre készített egyedi felvétel - Marastoni Jakab, az első hivatásos magyar dagerrotípia-készítő munkája; jelenleg ez a legkorábbi ismert és fellelhető magyarországi ilyen műtárgy.

A nemzeti galériában elhelyezendő 69x53 centiméteres, fehér márvány női mellszobrot Strobl Alajos, a XIX-XX. század fordulójának kiemelkedő magyar szobrásza alkotta.

Kocsi László politikai államtitkár a KÖH ünnepi rendezvényén arról beszélt, hogy sajnos nem lehet számolatlanul költeni műkincs-beszerzésekre; az átadott tárgyak pénzbeli értéke néhány millió forintra tehető, ám a magyar kultúra szempontjából felbecsülhetetlen értékűek.

A három országos közgyűjtemény főigazgatója köszönetet mondott a műtárgyakért. Monok István kiemelte: fontos, hogy a kulturális minisztériumnak legyen egy olyan intervenciós alapja, amely lehetővé teszi a ritkán felbukkanó védett műtárgyak megvásárlását.

Az eseményen szintén jelen lévő Koncz Erika, a minisztérium helyettes államtitkára elmondta: a tárca az idén 70 millió forintot fordíthat a közgyűjtemények számára történő műtárgyvásárlásra. Varga Kálmán tájékoztatása szerint a KÖH e célra 27,5 millió forintot költhet.

Koncz Erika ehhez hozzátette, a minisztérium az előző évi 5,6 milliárdról 9,8 milliárd forintra növelte a közgyűjteményi támogatások összegét, az intézmények ebből 1 milliárd forintot fordíthatnak szakmai feladatokra, fejlesztésekre saját hatáskörben.

(MTI)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre kevesebb külföldi vesz ingatlant

A külföldiek harmadannyi ingatlant vettek tavaly a megyében, mint a rendszerváltást követő… Tovább olvasom