Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 13°C | 20°C Még több cikk.

Vécsey Ágnes: Irgalomra van szükség

Vécsey Ágnes újságíró, a szegedi polgármesteri hivatal sajtófőnöke John Updike Nyúl tetralógiájáról beszél.
„Hát, Nelson, csak annyit mondhatok, nem is olyan rossz – mondja, immár utoljára Harry Angstrom a fiának, miközben érzi, immár utoljára – talán többet kellene mondania.

De inkább fut, elfut, mint oly sokszor, négy hosszú köteten meg egy hosszú életen át, ezúttal egyszer s mindenkorra, ki – az életből.
'Nem tudom, én valahogy mindig rosszul döntöttem' – vallja ez a tipikus, amerikai kisvárosi átlagpolgár, akinek egyetlen vétke, hogy kétségbeesetten szeretne az lenni, ami: tipikus, amerikai kisvárosi átlagpolgár.

Csakhogy az egyszer már megtapasztalt kiemelkedés, a sportsiker, amelynek élményét fátumként cipeli magával, nyomasztóvá teszi a tényt: 'amit ehhez képest mi összehoztunk Janice-szel, valahogy nagyon piti volt'. És Harry egyszerre szeretné ezt a kipárnázott, körbeszabályozott amerikai pitiséget meg a valaha volt, nagy és felszabadító győzelmek mámorát – az aranykalitkát és a végtelen amerikai prérit.

És egyszerre nem megy. És valahogy mindig rosszul dönt, és valahogy mindig többet szeretne mondani – és valahogy olyan, mint te meg én, mint mindnyájan – eleven cáfolatai a sületlen amerikai műanyag ideológiáknak kihívásokról, önbizalomról meg pozitív gondolkodásról, a mindent megoldó koleszterinmentes diétákról és a keményre szobabiciklizett yuppie-fenekekről.

És bizony, ezen a ponton, valahol a világegyetemben Harry Angstrom a pennsylvaniai Breverből találkozik a közép-európai Pilinszky Jánossal Budapestről, és együtt mondják ki helyettünk, amit mi sose mernénk: nos, az élet nem problémák halmaza, amelyben megoldásokra van szükség. Az élet ugyanis megoldhatatlan – és irgalomra van szükség."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sportszeretet és gazdaság

Magyarországon a sportcélú nagy létesítmények létrehozása állami pénzek nélkül szinte elképzelhetetlen. Szerencsére akadnak olyan vállalkozók, akik döntenek, majd belevágnak, építenek, és azért üzleti érdekeiket szem elől soha nem tévesztve alkotnak. Rigó László ilyen ember.Jóvoltából Győr a DAC-pályától karnyújtásnyira százmilliós sportcentrummal gazdagodott. Tovább olvasom